Fiscul si-a ascutit „coltii”

marți, 23 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 Fiscul si-a ascutit „coltii”

Controale mult mai dure, executari silite a rau-platnicilor, demararea falimentului, acestea sint, in general, masurile anuntate de finantisti pentru recuperarea restantelor la bugetul de stat. La sfirsitul lunii august, agentii economici vrinceni inregistrau datorii de 489 de miliarde de lei la Directia Generala a Finantelor Publice Vrancea. Restantele la plata impozitelor si taxelor a determinat organele fiscale sa intensifice procedurile de executare silita, atit prin blocarea conturilor si a veniturilor firmelor, dar si prin aplicarea de sechestre mobile si imobile si valorificarea acestora prin licitatii publice. Finantistii spun ca patronii vrinceni vor avea de ce sa se teama, mai ales dupa data de 1 octombrie, cind actiunile de control vor fi unificate si vor fi realizate de Agentia de Administrare Fiscala.
Pentru recuperarea restantelor la bugetul de stat, oficialii Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea spun ca au trecut la inasprirea disciplinei fiscale. Astfel, de la inceputul anului s-au emis peste 14.500 de titluri executorii, totalizind 286 de miliarde de lei, s-au intocmit 25 de procese verbale de identificare a bunurilor imobile, in valoare de 113 miliarde de lei, dar s-au pus si 67 de sechestre pe bunuri mobile, valorind circa 38,8 miliarde lei. 261 de agenti economici vrinceni sint in procedura de lichidare judiciara, cu debite restante de 201 miliarde de lei.
Popririle instituite pe banii din conturile agentilor economici au fost in numar de peste 10.700 si s-au ridicat la 218,4 miliarde de lei, in timp ce popririle pe venituri (37) au atins doar 5,5 miliarde de lei. „In urma actiunilor de executare silita s-au incasat, pina la sfirsitul lunii august, 135,9 miliarde de lei. Trebuie precizat ca aceasta suma reprezinta 15% din totalul incasarilor realizate de Directia de Finante, respectiv 905,5 miliarde de lei. In urma celor 27 de licitatii organizate s-a reusit vinzarea de bunuri in valoare de 10,8 miliarde de lei”, a afirmat Constantin Grigorica, directorul general al Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea.
Bauturile se vind ca piinea calda
Desi de cele mai multe ori licitatiile duc lipsa de ofertanti, sechestrul pe bunuri reprezinta una dintre metodele eficiente de colectare a debitelor inregistrate de rau-platnici. Finantistii au valorificat in acest an, pe linga imobile, apartamente, terenuri sau diverse utilaje, si insemnate cantitati de bauturi alcoolice. Directia de Finante a reusit sa vinda vin de 5,4 miliarde de lei, apartinind Statiunii de Cercetari Vini-Viticole Odobesti, dar si 59.350 litri de rachiu de drojdie, pentru care s-au incasat 1,4 miliarde de lei. Prin intermediul licitatiilor au mai fost recuperate 790 de milioane de lei de la SC Mopan SA Adjud, prin vinzarea unui imobil, sau 91,5 milioane de lei prin vinzarea a doua apartamente apartinind SC Agromec Bogza SA Sihlea.
„Aispa Stars ’95”, printre datornici
Firma lui Corneliu Prunache, „Aispa Stars ’95”, se numara printre datornicii carora li s-au blocat conturile bancare. Astfel, de la aceasta firma, Directia de Finante a reusit sa recupereze suma de 687,8 milioane de lei. Prin aceeasi procedura de executare silita s-au redobindit sume de 3,8 miliarde de lei de la Administratia de Drumuri si Poduri Focsani, 1,77 miliarde de lei de la SC Transport Public SA Focsani, 1,7 miliarde de lei de la Vranlact Focsani, 1,58 miliarde de lei de la SC Bila Com SRL Focsani, 1,5 miliarde de lei de la SC SIRV CFR Marasesti, 1,2 miliarde de lei de la MBM Construct ’95 Marasesti, 700,6 milioane de la SC Agroind SA Focsani etc..
Pentru descurajarea acumularii de arierate bugetare, marii datornici au fost publicati si pe site-ul Ministerului de Finante. Lista debitorilor din Vrancea contine 3 mari contribuabili – Veritas Panciu, Avicola si ENET – cu obligatii restante la data de 30 iunie 2003, in suma de 52,2 miliarde de lei. De asemenea, cei 187 de contribuabili mici si mijlocii aveau datorii de 162,1 miliarde de lei, la data de 31 decembrie 2002. „Situatia s-a mai schimbat de la ultima comunicare la minister. Datoriile inregistrate pe site vor fi insa actualizate la sfirsitul lunii octombrie, noua lista cuprinzind situatia la data de 30 septembrie”, a precizat Constantin Grigorica. (Camelia STANILA)
Fara inlesniri la plata
Pentru suspendarea procedurilor de executare silita, unele firme apeleaza la inlesnirile la plata. Din cei 147 de contribuabili care au beneficiat de aceasta facilitate, 32 au pierdut aceste inlesniri, in valoare de 88,1 miliarde de lei, ca urmare a nerespectarii conditiilor.
Conform noilor reglementari insa, firmele vor mai putea cere acordarea aceastor inlesniri doar pina la 1 decembrie. „Conform Ordonantei 40/2003, cererile pentru acordarea inlesnirilor la plata se mai pot depune pina la 1 decembrie a.c., iar cele aflate in derulare merg pina la finalizare. Nu e la indemina oricui sa apeleze la inlesniri, pentru ca nu avantajeaza prea mult agentul economic, el fiind obligat sa plateasca dobinzi pentru sumele inlesnite la plata, a caror valoare este la nivelul majorarilor percepute in caz de neplata. Asadar, multi apeleaza la ele pentru a beneficia doar de o aminare. Directia de Finante era avantajata de faptul ca agentul economic este obligat sa achite si datoriile curente, odata cu reesalonarile dobindite”, a declarat directorul Constantin Grigorica.
De la inceputul anului, 147 de agenti economici au beneficiat de inlesniri pentru suma totala de 235,3 miliarde de lei. La sfirsitul lunii trecute, 79 de firme aveau inlesnirile in derulare, in suma totala de 119, 1 miliarde. (C.C.)

Comentarii