Focsaniul are din nou apa calda si caldura

vineri, 31 martie 2000, 23:00
2 MIN
 Focsaniul are din nou apa calda si caldura

De ieri dupa-amiaza Focsaniul are din nou caldura si apa calda in regim normal. Romgaz a reinceput distributia gazului in parametri optimi catre ENET dupa ce, timp de zece zile, centrala termica a orasului a functionat sub cota de avarie. Aceasta ultima criza a caldurii a fost cea mai lunga din istoria recenta a municipiului, afectind in cea mai mare masura populatia. In decursul acestei ierni, sucursala locala de distributie a Distrigaz a mai fortat de citeva ori in acest fel mina autoritatilor, insa nu la un nivel atit de radical.
Revenirea asupra deciziei de a furniza gaz la parametri de numai 30 de suta se datoreaza se pare interventiilor repetate ale vrincenilor la nivel de Guvern.
Primarul Focsaniului, Nicolae Latcan, ne-a declarat ieri ca in dese rinduri a insistat telefonic la Ministerul Industriilor pentru ca Distrigaz Sud sa ridice presiunea la gaze pentru Focsani. In incercarea de a mai inmuia inima celor de la Romgaz a intervenit si presedintele Consiliului Judetean, democratul Monel Paizan, care a mizat pe relatiile sale de partid cu factorii decizionali din domeniu. Acestor ultime demersuri li se adauga adresele comune ale Primariei si Prefecturii Vrancea, adrese care solicitau ajutor in rezolvarea crizei, Ministrului Functiei Publice, Vlad Rosca.
Este de remarcat faptul ca ENET, producatorul focsanean de energie termica, a respectat graficul de esalonare convenit pentru plata datoriei catre Distrigaz inca de acum citeva luni. Astfel, in martie ENET a virat in contul Sucursalei de distributie a gazelor circa 5,5 miliarde de lei din care numai ieri, un miliard. Societatea a depasit astfel cu 2,5 miliarde, rata de esalonare pe luna abia incheiata, rata care este egala cu cea din aprilie.
Singura problema care se mentine este totusi achitarea facturilor curente, care ating valori lunare de 10 – 11 miliarde de lei. "Nimeni in Romania nu poate plati facturi de o asemenea valoare, in conditii de blocaj financiar", este de parere directorul S.C. ENET, Valter Popescu.
Principalul efect al crizei gazului folosit in termoficare a fost resimtit de populatie, in ceea ce priveste distributia apei calde, intr-un program redus fata de cel normal. Desi vremea s-a mai incalzit, exista conditii inca pentru furnizarea caldurii. Conform legislatiei in vigoare, pentru ca aceasta sa fie sistata este necesar ca timp de trei nopti succesive temperatura medie sa fie mai mare de 10 grade Celsius. (Lidia GROSEI)

Comentarii