Gogoasa electorala

sâmbătă, 10 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Gogoasa electorala

Visul vrincenilor aflati in situatii de "extrema dificultate", care doreau sa devina patroni, a fost spulberat de ministrul Muncii, Marian Sirbu, care a anulat activitatea de creditare in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului 118/1999. Asa cum se stie, in plina campanie electorala persoanelor cu venituri reduse li s-au promis microcredite de pina la 10 mii de euro, menite sa-i scoata din saracie si sa le asigure un punct de plecare intr-o afacere. Luni in sir, zeci de persoane s-au perindat pe la usile unor institutii implicate in aceasta activitate ca Directia Generala de Munca sau Fundatia pentru Promovarea Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (FPIPMM), fie pentru a solicita informatii despre aceasta actiune, fie pentru a cere explicatii in legatura cu tergiversarea, din punctul lor de vedere nejustificata, a actiunilor premergatoare. "Am batut drumurile de la Directia de Munca la Fundatia pentru Promovarea Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii de zeci de ori. Pina la jumatatea lunii trecute mi s-a spus ca nu pot face ancheta sociala pentru ca nu au bani si timp. Acum, cind in sfirsit s-a rezolvat aceasta problema, aflam ca nu se mai dau aceste microcredite. Sa mai avem incredere in cuvintul politicienilor? Daca eu promiteam ceva ma bateam pina in pinzele albe pentru a-mi tine cuvintul dat", ne-a spus o solicitanta de microcredit.
Dupa ce au fost aminati mai multe saptamini de conducerea DGMPS, cei 22 de solicitanti, care au mai ramas pe liste din totalul de aproape 100, se vad nevoiti sa-si ia gindul de la aceste imprumuturi. Rind pe rind ei au renuntat la cererile lor chiar si dupa efectuarea anchetei sociale.
Au fost sistate toate demersurile
Cele 22 de dosare in care a fost finalizata ancheta sociala au fost retrimise la FPIPMM Vrancea pentru intocmirea planului de afaceri si a studiului de fezabilitate pentru fiecare solicitant in parte. Reprezentanta Fundatiei, Petronela Flintoaca, ne-a declarat ca nu a primit nimic oficial in sensul sistarii microcreditarii, dar ca oricum nu mai continua sa lucreze in acest sens. "Noi am trimis 22 de dosare la DGMPS pentru efectuarea anchetelor sociale dintre care ne-au fost returnate, cu ancheta sociala efectuata, 16, carora li se adauga alte 5 dosare care vin de la Covasna. Dupa anchetele sociale urmatorul pas este intocmirea planului de afaceri si a studiului de fezabilitate, faze pe care noi nu le mai efectuam deocamdata deoarece nu primim bani pentru munca noastra. Noua ni se da un procent de 5% din valoarea microcreditului, dar cum nu se stie nimic de acordarea acestor imprumuturi nu vrem sa muncim degeaba. Totul este intr-o ceata foarte deasa", a precizat Manuela Flintoaca.
Informatii oficiale pe linia stoparii creditarii nu au ajuns nici la Directia de Munca, directoarea acestei institutii, Eugenia Geogloman, precizind ca se continua efectuarea de anchete sociale, dar ca multi solicitanti au renuntat de bunavoie.
Solicitantii cred ca niciodata nu s-a pus problema acordarii acestor microcredite
Valoarea maxima a unui astfel de imprumut era de mai bine de 200 de milioane de lei, fara dobinda iar perioada de gratie era de 1-12 luni. Banii trebuiau folositi pentru achizitionarea de bunuri si servicii in scop lucrativ, in baza unui plan de afaceri foarte bine aprofundat. Conditiile de acordare destul de usor accesibile pentru multi locuitori ai judetului nostru cumulate cu avantajele financiare au dus, la momentul lansarii, la o adevarata avalansa de cereri care rind pe rind au fost retrase, cei interesati convingindu-se ca totul este de fapt o gaselnita menita sa smulga voturile electoratului. "Cred ca nici nu s-a intentionat vreodata sa se dea aceste imprumuturi. Prea era totul usor accesibil si avantajos pentru noi. Cred ca am fost pacaliti si nici macar nu ar fi prima data", sustin cei mai multi dintre solicitanti.
Initiatoarea proiectului, actualul senator de Vrancea Simona Marinescu, a promis in plina campanie electorala nu mai putin de 10.000 de astfel de imprumuturi pentru anul 2000, dintre care la nivelul intregii tari nu a fost derulat nici macar unul singur. Potrivit declaratiilor actualului ministru al Muncii banii care erau destinati microcreditarii vor fi redirijati spre alte actiuni. Dornici sa aflam parerea initiatoarea proiectului, am incercat sa o contactam pe presedinta Comisiei de Munca din Senatul Romaniei, Simona Marinescu, dar aceasta nu a fost de gasit.
La nivelul intregii tari au fost inregistrate mai bine de 5000 de cereri dintre care pentru 1000 s-au intocmit dosare care se afla intr-una dintre fazele microcreditarii. Sumele cheltuite de fundatiile implicate in aceasta actiune la nivel de tara se ridica la aproximativ 300 de milioane de lei, bani care, dupa toate probabilitatile, nu vor mai fi recuperati. (Elena CRISTIAN)

Comentarii