Grevistii au dat-o jos pe Mariana Ionescu

vineri, 11 august 2000, 23:00
5 MIN
 Grevistii au dat-o jos pe Mariana Ionescu

Dupa aproape 24 de ore de proteste, salariatii de la Euroconf si Incom Vranco au reusit sa o inlature din fruntea sindicatului pe lidera Mariana Ionescu, cea care le-a reprezentat interesele in fata patronului timp de aproape 10 ani. Grevistii au sigilat biroul Marianei Ionescu si si-au ales un nou lider, deocamdata interimar, pina la alegeri.
Angajatii de la Euroconf si Incom Vranco au protestat aproape 24 de ore atit in curtea fabricii cit si in strada, circulatia fiind intrerupta pe portiunea de drum din dreptul unitatii.
Total nemultumiti de rezultatele discutiei purtate cu lidera de sindicat, Mariana Ionescu, cele citeva sute de sindicalisti au revenit la primele ore ale diminetii de ieri, fara a intra insa la lucru. Pe linga solicitarea unor drepturi salariale, cea mai importanta doleanta a ramas, in continuare, schimbarea din functie a liderei Mariana Ionescu, cea care a condus sindicatul de la Fabrica de Confectii in ultimii zece ani. Cum problema demisiei acesteia a fost pusa in discutie doar de salariati, singura solutie a ramas alegerea unui nou comitet de conducere. "Cu 15 oameni pot face un sindicat. Este dreptul dumneavoastra sa-mi cereti demisia, dar este si dreptul meu legal sa nu demisionez. Nu aveti decit sa demisionati voi din sindicat, si nu eu", a declarat Mariana Ionescu, dornica sa-si pastreze cu orice pret functia. Presedinta BNS Vrancea le-a indicat grevistilor sa faca o actiune legala "desi ma indoiesc ca puteti acest lucru".
"Rabdarea mea are o limita"
Prezenta in unitate inca de la primele ore ale diminetii de ieri, directoarea Cezarina Leca a discutat in mai multe rinduri cu salariatii. "Incerc sa-i fac sa inteleaga ca nu sint in legalitate. Nu au aprobare pentru iesirea din strada si nu mi-au prezentat nici o lista cu revendicari. Parerea mea este ca ei sint intr-un conflict de interese", ne-a declarat directoarea Leca, vizibil deranjata de prezenta presei in unitatea pe care o conduce. Cezarina Leca a precizat ca nu a evaluat pierderile aferente orelor de greva: "Deocamdata sint doar pierderi de productie, peste 10 mii de produse care nu au fost finalizate. Sase masini asteapta sa fie incarcate si in functie de durata grevei, valoarea pagubelor creste. Societatea lucreaza pentru export 100% si nu este placut sa se vada asa ceva".
Ziua de ieri a fost considerata de directoarea unitatii ca un ultimatum dat salariatilor pentru inceperea lucrului: "Deocamdata incerc sa-i conving sa inceapa lucrul pentru a nu fi obligata sa trec la masuri extreme. Daca sint obligata, voi lua masuri administrative deoarece si rabdarea mea are o limita", a mai spus directoarea Cezarina Leca, cea care a recunoscut ca 29% din capitalul social este detinut chiar de angajati. Este paradoxal ca cea care trebuie sa apere interesele actionarilor acestei unitati, dintre care fac parte si cei mai multi angajati, este dispusa sa ia masuri administrative tocmai impotriva acestora. In ceea ce priveste doleantele salariatilor, acestea nu par sa trezeasca interesul directoarei. "Demiterea liderei de sindicat, Mariana Ionescu, nu ma priveste. Despre marirea salariilor si acordarea de tichete de masa, va pot spune ca acestea vor fi puse in discutie la negocierea de luna viitoare. Pina atunci ar trebui sa se rezolve aceste probleme, deoarece negocierea se va face cu sindicatele", a incheiat Cezarina Leca.
Biroul Marianei Ionescu a fost sigilat
In cursul diminetii, angajatii de la Euroconf si Vranco Incom au facut alegeri sindicale atit pe unitate, cit si pe sectii. Liderul de sindicat interimar pe fabrica a fost ales Toader Arcalean, cel care a fost si sufletul grevei, iar alti 15 salariati detin pentru aproximativ zece zile functia de sef de sindicat pe sectie. "Am incercat sa simplificam un pic structura sindicatului, in sensul ca nu am mai ales lideri pentru fiecare prod in parte. Nu mi se pare firesc ca zeci de angajati sa ia bani in plus pentru ca sint lideri de sindicat", a declarat una dintre salariate. Maistrul Dobre Gageanu, lider interimar pe una dintre sectii ne-a spus ca impreuna cu Toader Arcalean si ceilalti 14 lideri interimari au sigilat biroul Marianei Ionescu. "In birou se afla secretara sindicatului, Petronela Chipaila, pe care am invitat-o sa iasa. In prezenta doamnei directoare Cezarina Leca si a sefei de personal Apreutesei am sigilat cu doua sigilii biroul si am lasat doi oameni sa-l pazeasca", a precizat Dobre Gageanu. Incepind de luni, timp de 8 zile lucratoare salariatii de la Fabrica de Confectii vor fi in concediu. Imediat dupa intoarcerea la lucru, acestia intentioneaza sa faca alegeri sindicale. De altfel, alegerile de ieri au fost legalizate la Tribunal chiar de Toader Arcalean.
"Vrem sa plece din fabrica tot clanul Ionescu"
Ca prim obiectiv dupa alegerile sindicale, salariatii de la Confectia si-au propus alungarea din fabrica a tot "clanului Ionescu". "Vrem sa plece, pe linga Mariana Ionescu, fiul acesteia, cumnata, nepotii si toate rudele acesteia. Banii cheltuiti pentru salariile clanului Ionescu sa fie dati muncitorilor, iar noi promitem sa muncim foarte bine si fara aceste persoane", a specificat Dobre Gageanu.
Sindicalistii spun ca in cazul in care fosta lidera de sindicat va reveni in unitate pe vreun post, la intoarcerea din concediu vor declansa alta greva. "Doamna Leca ne-a sprijinit in actiunea noastra. Ne-a spus de mai multe ori ca acum este momentul sa o dam jos. «Acum ori niciodata», a spus de mai multe ori doamna directoare. Si pentru ca doamna directoare ne-a sprijinit atit de mult, noi am intrat la lucru intelegind ca sint masini de incarcat", au spus mai multe muncitoare la unison.
La orele amiezii, greva de la Vranco Incom si Euroconf a luat sfirsit, angajatii luindu-si salariile si prima de vacanta de 100.000 de lei.
Lidera de sindicat a fost muncitoare in fabrica
Inainte de a fi aleasa lidera de sindicat la Euroconf si Vranco Incom, Mariana Ionescu a lucrat la sectorul desfacere. In prezent, lidera de sindicat de la Confectia este membra in Consiliul de Administratie al aceleiasi societati, presedinta BNS Vrancea si membra in Consiliul de Administratie al Casei de Cultura a Sindicatelor, acestea fiind, se pare doar o parte dintre functiile pe care le detine.
Din spusele muncitorilor, in tot cursul zilei de ieri, lidera Ionescu nu a fost vazuta in unitate, ceea ce i-a facut sa creada ca aceasta a parasit definitiv fabrica. Pe linga acuzatiile aduse, muncitorii au invinuit-o pe aceasta ca nu le mai reprezinta interesele in fata patronatului, ba mai mult ca a primit cadou de la patronul italian o masina Leganza si alte atentii, ca urmare a autoritatii manifestate asupra salariatilor. Pina la ora inchiderii editiei, Mariana Ionescu nu a putut fi contactata de reporterii nostri, fosta lidera avind telefonul mobil inchis. (Elena CRISTIAN, Traian NEGULESCU)

Comentarii