Guvernul a mai batut un cui la sicriul agentului termic

vineri, 11 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Guvernul a mai batut un cui la sicriul agentului termic

Pentru Focsani, actul normativ amintit are implicatii extreme. Practic, potrivit prevederilor Ordonantei 23, singura societate producatoare de energie termica, ENET, nu-si va mai putea plati nici macar facturile telefonice, cu atit mai putin restul furnizorilor de produse, absolut necesare functionarii centrale, in afara de gazul natural livrat de ROMGAZ. Intr-o bizara conditie se afla CUP-RA distribuitorul agentului termic, gasit in acelasi timp pe lista beneficiarilor Ordonantei 23, dar si a "victimelor" acesteia. In termeni concreti, CUP are astfel sansa unor incasari mai bune, in special de la bugetari si institutii publice, insa, conform Ordonantei, regia ar trebui sa vireze acesti bani cu prioritate catre CONEL, caruia ii datoreaza peste 35 miliarde lei. Astfel, ENET isi pierde principala sursa de lichiditati, folosita in mod normal pentru plata gazului livrat de ROMGAZ, esential in producerea energiei termice pentru oras.
Lantul datornicilor se stringe mai tare
Intreaga tevatura nu se opreste insa aici. Inclusiv Primaria Focsani are datorii mari atit fata de regia locala, cit si fata de SC ELECTRICA, ca si parte a CONEL. Municipalitatea este practic obligata, prin Ordonanta 23 sa procedeze, odata cu aprobarea bugetului local, la virarea obligatorie a celor 9,5 miliarde lei datorate CUP-ului si a unei sume relativ similare catre furnizorul de energie electrica CONEL. Mai mult, ca finantator al unitatilor scolare, Primaria va fi obligata sa le plateasca si acestora datoriile de miliarde, catre acelasi CUP si ELECTRICA.
Aflate in aceeasi situatie sint si spitalele, la aceasta data, injugate de datorii catre regiile locale si CONEL. In cazul Focsaniului, numai Spitalul Judetean are restante de plata catre fostul IGO circa 9,7 miliarde lei, iar catre ELECTRICA, peste 2 miliarde. Prin dispozitia Guvernului, Casa de Asigurari de Sanatate, ca ordonator de credite este obligata ca, dupa asigurarea salariilor personalului medical, sa procedeze la directionarea banilor catre beneficiarii Ordonantei 23.
"Ordonanta ne blocheaza"
Opiniile fata de noua initiativa a Executivului sint inca impartite in teritoriu. Chiar daca unii considera Ordonanta privind plata cu prioritate a datoriilor drept un pas inainte in rezolvarea blocajului de plati, pozitia majoritatii factorilor locali este contrarie. Printr-o adresa comuna inaintata Ministerului Functiei Publice, Prefectura si Primaria Focsani au protestat fata de aparitia Ordonantei 23 cerind anularea sau completarea ei. "Aceasta ordonanta ne afecteaza in mod direct si negativ", se scrie in adresa , care atrage atentia asupra faptului ca existenta ENET, singurul productor de energie termica din Focsani, este pus in pericol. "Acest act normativ are implicatii foarte grave. El nu ne blocheaza numai pe noi ,ci o buna parte din tara, prin producatorii independenti de energie termica, care asigura utilitatile necesare populatiei si economiei", a declarat administratorul ENET, Valter Popescu.
"Un prim pas catre reducerea datoriilor"
Seful regiei locale are in schimb alta parere. "Aceasta poate fi un prim pas spre inceperea reducerii datoriilor si spre un proces mai amplu de rezolvare a problemelor pe care le avem cu ENET si CONEL", considera directorul Gheorghe Vasilescu.
De remarcat faptul ca ordonanta de guvern amintita prevede si sanctiuni dure, in caz de nerespectare a prevederilor ei. Cei care nu-si platesc cu prioritate datoriile catre CUP, CONEL sau ROMGAZ sint pasibili de amenzi usturatoare, intre 10 si 30 milioane lei. Atit constatarea contraventiilor, cit si aplicarea acestor sanctiuni se fac de catre organele de control ale Ministerului Finantelor.
Obligatia normativa amintita nu interzice insa recurgerea la compensari, in anumite situatii. Prin aceasta metoda, o parte din blocajul financiar ar putea fi depasit, prin intelegeri intre factorii locali implicati. Una din variantele in discutie vizeaza stingerea datoriei CONEL catre ENET, datorie de circa 6 miliarde lei, in contul banilor datorati de catre municipalitate, furnizorului de energie electrica. Potrivit afirmatiei directorului SC ELECTRICA, Florin Coarca, aceasta solutie ar conveni tuturor partilor implicate, Primaria Focsani devenind in acest fel datoatre numai catre ENET, unde Consiliul Local este, de altfel, actionar unic. (Lidia GROSEI)

Comentarii