In timp ce Primaria sta cu miinile in sin – Scolile sint scoase la licitatie

duminică, 06 aprilie 2003, 23:00
4 MIN
 In timp ce Primaria sta cu miinile in sin – Scolile sint scoase la licitatie

Existenta scolilor focsanene a ajuns la cheremul „vistiernicilor” Primariei Focsani. 20 de unitati de invatamint din municipiu au fost anuntate de Trezorerie ca au conturile blocate. Executorul judecatoresc declara ca, in situatia in care Primaria nu va repartiza cele circa 14 miliarde de lei pentru achitarea debitului catre ENET, va trece la „urmarirea mobiliara”, ceea ce inseamna ca va pune sechestru pe bunurile scolii evaluate la valoarea debitului. Exista varianta legala ca aceste bunuri din patrimoniul scolii sa fie scoase la licitatie publica. Ridicolul situatiei il reprezinta faptul ca, atit ENET, cit si unitatile de invatamint sint in subordinea Primariei!
Un alt aspect la fel de grav al situatiei il constituie faptul ca, odata blocate conturile din Trezorerie, cadrele didactice nu-si mai pot lua salariile. Iar managerii institutiei nu pot face nici un fel de cheltuieli din fondurile bugetare fara avizul Primariei. Alarmant si hilar, in acelasi timp, „conturile sint goale, la acest moment!”, declara executorul judecatoresc Corneliu Bercariu, fapt confirmat si de directorul Finantelor Publice, Constantin Grigorica.
O situatie fara precedent in invatamintul vrincean, de o gravitate strigatoare la cer: unitatile de invatamint din municipiu, datoare la ENET in virtutea faptului ca Primaria nu a repartizat fonduri suficiente pentru achitarea debitelor din ultimii cinci ani, sint in pericolul de a ramine fara o parte din bunuri, iar cadrele didactice, fara salarii, in perioada imediat urmatoare. Instanta s-a pronuntat in cazul a 20 dintre procesele intentate de societatea de termoficare. In baza hotaririlor judecatoresti emise de Tribunalul Vrancea, directorii scolilor sint somati sa plateasca datoriile, care la nivelul tuturor unitatilor de invatamint din municipiu, depasesc fabuloasa suma de 30 de miliarde de lei. In aceasta situatie se afla: Colegiul National „Unirea”, Colegiul Economic „M.Kogalniceanu”, Liceul Pedagogic, Liceul de Industrie Usoara, Liceul cu Program Sportiv, Scoala nr.1, Scoala nr.2, Scoala nr.3, Scoala nr.5, Scoala nr.6, Scoala nr.7, Scoala nr.8, Scoala nr.10, Gradinita nr.6, Gradinita nr.8, Gradinita nr.10, Gradinita nr.11, Gradinita nr.16, Gradinita nr.20 si Gradinita nr. 21. Dosarele au ajuns pe masa executorului judecatoresc Corneliu Bercariu: „Debitul la ENET al acestor unitati este de circa 14 miliarde de lei. In cazul celor 20 de unitati scolare mentionate s-a inceput urmarirea silita. Daca Primaria nu achita debitul sint obligat sa trec la urmarirea mobiliara si imobiliara a patrimoniului privat al scolilor”, ne-a declarat executorul Bercariu.
In termen de 30 de zile…
In baza hotaririi instantei, executorul judecatoresc a solicitat Directiei Finantelor Publice – Trezoreria Vrancea „poprirea sumei ce reprezinta debitul, cheltuielile de judecata, cheltuielile de investire, cheltuieli de executare si onorariu executare din contul debitoarei”. Masura a fost luata la cererea creditoarei SC ENET SA. „Va punem in vedere ca din momentul comunicarii prezentei deveniti tert poprit si se impune interdictia de a plati debitorului sumele de bani pe care le datoreaza creditorului, in vederea obligatiei ce se executa silit”, se arata in adresa transmisa Trezoreriei.
Directorul Directiei Finantelor Publice, Constantin Grigorica, ne-a declarat ca a instiintat scolile printr-o adresa, „in vederea luarii tuturor masurilor ce se impun pentru achitarea obligatiilor”, mentionind si prevederile ordonantei 22 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice stabilite prin titluri executorii, articol care ar trebui sa traga un semnal de alarma in ograda Primariei. Mai ales daca avem in vedere declaratiile executorului judecatoresc: „Daca in termen de 30 de zile nu se iau masuri de distribuire de sume in cont, eu am sa sesizez instanta in vederea mentinerii si validarii deciziei de poprire. Asta inseamna ca obliga Primaria sa execute obligatiile. Neexecutarea masurii de poprire atrage sanctiuni”, ne-a precizat executorul judecatoresc Corneliu Bercariu.
„Conturile sint goale!”
Schimbul de adrese si notificari intre executorul judecatoresc – Trezorerie – unitati de invatamint se face in virtutea prevederilor legii, fara sa duca pina la aceasta data la rezolvarea situatiei. Motivul: „conturile sint goale”, declara executorul judecatoresc, fapt confirmat si de directorul Finantelor Publice. Iar, in conditiile in care Primaria aloca fonduri, Trezoreria este obligata sa le repartizeze ENET-ului. Astfel, salariile cadrelor didactice intra sub semnul incertitudinii. Daca Primaria nu se trezeste la timp, si lasa acest joc extrem de perioculos sa continue, mare minune ca de Paste, profesorimea sa nu aiba un leu in buzunar. Ceea ce ar duce la o adevarata revolutie in sistem, declara cu convingere directorii din invatamint.
Primarul nu vrea sa fie deranjat
Intreaga documentatie a fost primita si de Primarie. Ingrijorator este faptul ca Primaria nu se implica, afirma directorii, desi au trecut aproape patru luni de la emiterea hotaririlor judecatoresti. Primarul Bacinschi sustine cu nonsalanta ca „nu este nici o problema, Primaria va interveni”, si, realitatea confirma ca nu s-a virat nici un leu in contul scolilor in vederea achitarii debitului. Ieri, contactat de reporterii nostri pentru a comenta din nou situatia devenita cu atit mai grava, Decebal Bacinschi a declarat ca nu vrea sa fie deranjat!
Directorii scolilor sustin ca Primaria nu are nici o explicatie logica in ceea ce face, „este o masura de constringere. Primaria isi imagineaza ca noi avem bani si nu vrem sa-i dam la ENET? Este ridicol, in conditiile in care scolile nu pot cheltui nici un ban fara avizul serviciului contabilitate al Primariei, care monitorizeaza, controleaza si directioneaza fondurile alocate scolilor”, sustin managerii invatamintului.
Un circ extrem de costisitor
In toata tara exista aceeasi situatie privind datoriile de miliarde de lei ale unitatilor bugetare la societatile furnizoare de energie termica si utilitati publice. Insa Primaria Focsani este singura din tara care a permis societatii ENET sa dea in judecata scolile pentru a-si recupera datoriile. Cind era mult mai simplu, si mai putin constisitor, sa rezolve situatia pe cale amiabila, aspect pe care il sugereaza acum executorul judecatoresc.
Scolile trebuie sa plateasca cheltuieli de judecata de ordinul milioanelor si onorariul la exectutorul judecatoresc din banii alocati de Primarie! La un debit de 14 miliarde de lei, comisionul executorului judecatoresc este de peste un miliard!, dupa cum reiese din adresele inaintate scolilor. Primaria spera oare ca scolile vor aduna bani de la parintii elevilor pentru a umple contul extrabugetar sa achite debitul la ENET? (Cristina LAZARIN)

Comentarii