Lacrimi si durere in fata notelor de la Capacitate

duminică, 24 iunie 2001, 23:00
5 MIN
 Lacrimi si durere in fata notelor de la Capacitate

Examenul de capacitate din acest an a produs o mare surpriza atit in rindul elevilor si parintilor, dar si in rindul profesorilor. Daca imediat dupa fiecare din cele trei probe de examen elevii glasuiau despre lejeritatea subiectelor, o data cu afisarea rezultatelor visul unui procent de promovabilitate cel putin asemanator cu cel de anul trecut s-a stins. Fie subiectele au fost cu adevarat dificile – contrar afirmatiilor initiale ale candidatilor – fie corectarea si supravegherea au fost mult mai riguroase fata de anul trecut. Altfel nu se justifica diferenta de circa 20% dintre procentul de promovabilitate inregistrat la editia de anul trecut si cea de acum. Numarul contestatarilor este foarte mare. Tocmai limba romana le-a dat mare bataie de cap candidatilor.
Sute de absolventi au ratat examenul
S-au luat note foarte mici, note care au dezamagit nu numai admitantii, cit si familiile lor si profesorii care i-au pregatit. Listele sint pline de note de 6 si 7. In unele scoli, rezultatele iti lasa impresia ca profesorii corectori au notat tezele in sistemul de evaluare rusesc. Nici macar unul dintre cei 5105 candidati vrinceni n-a reusit performanta de a incheia examenul cu 10 "curat". Iar numarul celor care au pierdut certificatul de capacitate, si implicit intrarea la liceu, este cu mult peste asteptari. Un argument in acest sens este procentul de promovabilitate de numai 67% la nivelul judetului, precizat neoficial de surse autorizate. In rindul nepromovatilor intra si alti aproape 400 de absolventi, care n-au mai cutezat sa aspire la diploma de capacitate.
Aseara, dupa inchiderea editiei noastre, comisia de recorectare nu incheiase reevaluarea tezelor. Asta datorita numarului foarte mare de reclamanti. Cele mai multe contestatii s-au inregistrat la prima proba a examenului – limba si literatura romana – dar si la geografie, dupa cum ne-au precizat surse din cadrul Comisiei Judetene de Contestatii. De altfel, romana a facut ravagii. S-au luat note foarte mici avind in vedere macar faptul ca este obiectul cu cea mai mare acoperire in programul scolar. Doar citeva note de 10 am gasit la geografie si matematica.
Procente de promovare suspecte, in mediul rural
Rasfoind cataloagele de examen la fiecare centru in parte, am remarcat evolutia spectaculoasa a elevilor din citeva scoli din mediul rural. Ne-a surprins procentul de promovabilitate inregistrat de Scoala Paltin, respectiv 79%, Scoala Panciu cu 76%, Scoala Tulnici cu 68%, fata de Scoala Gagesti cu 27% sau Scoala Naruja cu 58%.
S-a picat pe capete si in scolile municipiului. Centrul Scoala nr.3 se desprinde cu 132 de respinsi din 319 de participanti. Sint la fel de multi picati si la centrul Liceul nr.3, unde din 133 de inscrisi, aproape jumatate dintre candidati n-au scos nici macar nota 5 la Capacitate, nota minima de promovare. La polul opus, un procent foarte bun inregistreaza Scoala nr.2 Focsani. Din cei 268 de candidati, doar 15 au ratat examenul. Iar zeci de elevi au luat note peste 8,50. La centrul Scoala nr.9, la care au fost arondate colegiile "Unirea" si Al.I.Cuza", din cei 301 de candidati doar 32 n-au reusit sa ia capacitatea. Si sint 59 de note peste 9,00. La centrul Scoala nr.10 sint 39 de picati din 288 de participanti, iar la centrul Scoala nr.1, 31 de respinsi din 129 de candidati prezenti la examen.
Note sub asteptari si la Adjud
Rezultatele examenului de capacitate a adus cu ele suferinta celor care l-au sustinut la cele doua centre din Adjud. S-au inregistrat multe medii sub cinci si chiar si elevii care au luat note relativ mari au fost nemultumiti. La scoala nr.4, centrul de capacitate si pentru scolile nr.2 si 3 din municipiu, au picat examenul 33 din cei 242 inscrisi, iar 3 nu s-au prezentat.
Jalea cea mai mare a fost la centrul de la Liceul "Emil Botta", unde aproape jumatate dintre candidati au fost respinsi. Din 153 de elevi inscrisi aici 74 au picat examenul, iar 7 nu s-au prezentat. Cei mai multi picati provin de la scolile din satele Adjudu-Vechi, Anghelesti, Copacesti si Ruginesti. Situatie drastica este la scoala din Adjudu- Vechi, unde din 22 de elevi numai 7 au luat peste 5 la toate proble examenului de capacitate. La Anghelesti au fost respinsi 12 din cei 17 prezentati, in timp ce de la Copacesti s-au inscris 8, trei nu s-au prezentat si au promovat examenul 3.
Au fost note de 1,60, ceea ce inseamna ca elevii respectivi abia au putut mizgili ceva pe hirtie, pentru ca un punct s-a acordat din oficiu. De asemenea au fost si citeva cazuri cind elevii picati au avut note sub 2,5 la toate probele, iar altii care obtinusera peste cinci la doua dintre ele au picat cu 4,80 la cea de a treia. La polul opus se afla premiantii acestui examen, unii cu note de 10 curat macar la o proba. La centrul de la Liceul "Emil Botta" au fost notate cu 10 lucrarea de matematica a elevului Constantin Airinei si teza de romana a Alinei Grigore. De altfel, aceasta este singura nota de zece la limba romana la Adjud. Cea mai mare medie la acest liceu este 9,50. Ea apartine Andreei Cucu, urmata in topul fruntasilor de Calin Ciobanu cu 9.31. Ambii elevi provin de la liceul amintit.
In schimb, la centrul de la scoala nr.4 sint citiva elevi care au luat 10 curat macar la o singura proba. In ceea ce priveste numarul notelor de 10, in clasament conduce Alexandra Tofan, care a obtinut maximum la matematica si geografie. Media ei finala este 9,76 si este cea mai mare din Adjud. Este urmata in clasament de Alexandra Stratulat si Andreea Chele, ambele cu 9,70. Primele doua reprezinta scoala nr.4, iar ultima provine de la scoala nr.3 din municipiu. La geografie a mai fost notata cu 10 teza lui Catalin Tomozei, iar nota maxima a mai fost obtinuta de Daniel Calcaianu si Minodora Rusu la matematica. Multi parinti si elevi au contestat insa notele de la teze. Numai la Liceul "Emil Botta" au fost inregistrate 51 de contestatii. La recorectare au plecat insa doar un sfert dintre acestea.
Astazi se face bilantul Capacitatii
Rezultatele obtinute in centrele din judet vor fi centralizate astazi de Comisia Judeteana de Capacitate. Tot astazi trebuie prezentat de catre presedintii centrelor de corectura si raportul privind modul de organizare si defasurare a examenului. Rezultatul final al Capacitatii trebuie anuntat de Comisia Judeteana, potrivit regulamentului de examen, astazi, 25 iunie a.c.. Este de notat ca, dupa toate probabilitatile, in acest an examenul de capacitate va avea si o sesiune speciala, numarul nepromovatilor fiind foarte mare. (Cristina LAZARIN, Mihaela BORDEI)

Comentarii