Liceele intra in lichidare

luni, 07 aprilie 2003, 23:00
3 MIN
 Liceele intra in lichidare

Cifra de scolarizare la clasa a IX-a, cursul liceal, a fost diminuata semnificativ. 15 clase propuse pentru infiintare incepind cu noul an scolar au fost redistribuite scolii de arte si meserii, ca urmare a solicitarii venite din partea Ministerului Educatiei, ieri dimineata. Cu titlu inedit, liceele tehnologice nu au dreptul sa scolarizeze elevi la clase cu profil teoretic: real si uman. Iar Liceul Pedagogic ar trebui sa renunte la ideea mentinerii claselor de invatatori-educatoare. Anuntul a dat peste cap planurile managerilor scolii si bulverseaza actiunea de miscare a personalului didactic pentru o perioada de timp. Lista privind posturile care intra in restringere de activitate va fi afisata spre sfirsitul saptaminii.
Conducerea Inspectoratului Scolar a convocat ieri, la orele prinzului, toti directorii de licee din judet pentru a discuta si pentru a aproba de comun acord modificarile planului de scolarizare, in conformitate cu cerintele MEC. Dezbaterea s-a axat pe linia cerere-nevoi-oferta. Ca urmare a proiectului initiat de directorii liceelor, Inspectoratul Scolar a cerut Ministerului Educatiei sa aprobe infiintarea a 109 clase de liceu, odata cu noul an de invatamint, si 70 de clase profesionala si scoli de ucenici.
In perspectiva diminuarii cifrei de scolarizare la liceu, in favoarea cresterii ofertei la scolile de arte si meserii, Ministerul Educatiei a fost de acord cu infiintarea a numai 92 de clase de liceu, plus doua la Centrul Scolar „Elena Doamna”. Diferenta de 15 clase a fost distribuita scolii de arte si meserii, care ajunge sa cuprinda 85 de clase in planul de scolarizare. „Pina in 2007 liceul va acoperi doar 30-33% din planul de scolarizare. Sigur ca noua nu ne convin aceste cifre, am fi vrut poate mai multe clase la liceu, insa trebuie sa recunoastem ca liceele scot absolventi care nu-si gasesc loc de munca”, a aprecizat oficialul ISJ, Paraschiv Macrineanu.
O lovitura grea primesc liceele tehnologice, care, incepind din acest an scolar nu mai au dreptul sa infiinteze clase cu profil teoretic: real si uman. „Cele care exista merg in lichidare, nu se mai admit clase de teoretic in grupurile scolare”, a precizat purtatorul de cuvint al ISJ. Cele 9 clase propuse in planul de scolarizare trebuie transformate in clase cu profil tehnic.
Liceul Pedagogic, in cofa
Din proiectul planului de scolarizare, colegiile nationale „Unirea” si „Cuza” ramin fara o clasa din cele propuse si vor infiinta numai 6 in anul scolar urmator, 4 real si 2 uman. Colegiul Economic a cerut 6 clase si va infiinta 6. Liceul Teoretic Adjud ar fi vrut 9 clase, dar ISJ a aprobat doar 7: 4 real, 2 uman si 1 servicii. Liceul de Muzica si Arte Plastice a solicitat infiintarea unei clase de arhitectura, insa conducerea ISJ nu a agreeat ideea si a aprobat numai 3 clase in anul scolar viitor.
Probleme s-au ivit si la Liceul Forestier, care miza pe 5 clase, din care 2 de teoretic; una se transforma in clasa de arte si meserii, cealalta „trebuie sa fie altceva decit forestier”, a mentionat Macrineanu, „poate alege o clasa cu specialitatea estetica si igiena corpului uman”. La celelate licee din judet n-au fost semnalate modificari semnificative. Singurul care are in continuare probleme mari din cauza numarului redus de elevi este Liceul Pedagogic. „Este un caz spectaculos. Le pleaca 8 clase si ar fi dorit sa faca 7 in toamna. Noi n-am aprobat decit 5 clase, 4 de uman si una de vocational, care nu cred ca se va realiza. Vor fi probleme mari in privinta restringerilor de activitate care apar”, a subliniat inspectorul-sef al ISJ.
In virtutea acestor modificari, Inspectoratul Scolar a aminat afisarea listei privind posturile care vor intra in restringerile de activitate, care ar fi trebuit mai lase un ragaz de citeva zile pentru limpezirea situatiei in licee. (Cristina LAZARIN)

Comentarii