Masa de Pasti cade greu la portofele

miercuri, 11 aprilie 2001, 23:00
2 MIN
 Masa de Pasti cade greu la portofele

Pregatirile pentru cea mai mare sarbatoare a crestinatatii sint in toi, astfel incit fiecare incearca, pe cit il tin buzunarele, sa cumpere mai intii cele necesare mesei de Pasti. Din pacate, suma necesara pentru incropirea unei mese traditionale pentru patru persoane atinge cu usurinta un milion de lei. Tot romanul isi doreste sa manince cu acest prilej o bucatica de pasca, o felie de cozonac, fripturica de miel si citeva oua rosii, insa dorinta aceasta costa destul de mult ca sa poata fi si indeplinita cu usurinta.

Pe piata vrinceana, un ou costa nici mai mult nici mai putin de 2200 de lei, iar vopseaua necesara, cea netoxica si de import, poate fi achizitionata cu 19-25 mii lei pliculetul. Cei care isi asuma riscul de a inrosi ouale cu altfel de vopsea, o pot face cumparind direct de la tarabe pliculete autohtone cu numai una sau doua mii de lei. Pasca este si ea destul de greu de realizat anul acesta, ca si cozonacii de altfel. Un litru de ulei costa intre 20-22 mii lei, margarina 7500 pachetul iar un kilogram de faina 13-14 mii lei kilogramul. Cumparata direct de la tarabe, aceasta poate fi achizitionata ceva mai ieftin, producatorii comercializind-o cu doar 8-9 mii lei kg. Daca mai adaugam si drojdia (12.500 lei pachetul), esentele (1500 lei sticluta), rahatul (18 mii lei kg), nuca (70-80 mii lei kg) si laptele (9-10 mii lei litrul), ajungem sa ne punem deja miinile in cap. Cine vrea si pasca trebuie sa scoata musai din buzunare inca 40 mii lei pentru un kg de smintina plus 50 mii lei pentru un kg brinza de vaci.
Citeva sute de mii pentru fripturica de Pasti
La capitolul friptura, mielul este mincarea de sezon. La protap ori pus in tava, aproape toata lumea pofteste de Pasti la o ciozvirta din patrupedul care costa, pe piata Focsaniului, 60-65 mii lei kg. Printr-o simpla socoteala, se vede clar ca numai friptura pascala usureaza bugetul unei familii de patru persoane cu 4-500 de mii lei. Nici alte soiuri de fripturi nu costa mai putin. Carnea de porc poate fi gasita cu preturi intre 60-150 mii lei kg. Cea de vita sare si ea bine de 50 mii lei kg iar cei ce se vor hotari pentru friptura de pasare nu vor scapa fara sa cheltuiasca macar 50-70 mii lei pe kilogramul din respectiva specialitate.
Dupa atitea cheltuieli, este greu de spus daca vor fi multi aceia care vor avea pe masa si aperitive. Un salam (70-150 mii lei kg), o bucata de cas proaspat (50-60 mii lei kg), ceapa verde (2-3 mii lei legatura) si o salata la acelasi pret mai aduga o suma semnificativa la totalul cheltuielilor.
Cu toate astea, piata era ieri plina de lume care-si umplea sacosele de cumparaturi. Scumpe sau mai putin scumpe, produsele se vindeau totusi, ceea ce dovedeste ca majoritatea vrincenilor va avea ce pune pe masa celor dragi, cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti. (Laura BREANA)

Comentarii