Militarii nu pun inca sapca in cui

joi, 21 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Militarii nu pun inca sapca in cui

Exigentele admiterii in NATO impun Romaniei sa-si restructureze armata, sa o redimensioneze si sa o doteze la nivelul standardelor occidentale. Mai mica si mai bine dotata, cu un accent mai mare pus pe militarii profesionisti, noua armata va deveni mai operativa, mai bine pregatita pentru a face fata amenintarilor secolului XXI, si ele altele decit cele traditionale. Dincolo de concepte, expertize, analize si recomandari, sta o realitate cel putin apasatoare pentru oamenii care la inceput de drum in viata au ales cariera militara: reducerea numarului de posturi, elegant numita disponibilizare. Aproape 40.000 de militari vor trebui sa renunte la uniforme in urmatorii ani. Ministerul Apararii Nationale a anuntat pe 12 iunie ca dispune de banii necesari pentru acordarea ajutoarelor si platilor compensatorii pentru cei 4416 militari care vor fi disponibilizati in acest an. Platile compensatorii se vor acorda in cel mult 60 de zile de la data disponibilizarii, iar militarii cu drept de pensie vor primi la trecerea in rezerva, in functie de vechime, un ajutor stabilit in functie de solda din ultima luna de activitate. Astfel, cei cu vechimea mai mica de cinci ani primesc trei solde, intre 5 si 10 ani – sase solde, intre 10 si 15 ani – opt solde, intre 15 si 20 de ani – 10 solde, intre 20 si 25 de ani – 12 solde, intre 25 si 30 de ani – 15 solde si peste 30 de ani vechime – 20 de solde. Toate cadrele militare trecute in rezerva, cu drept de pensie, inainte de implinirea virstei prevazute de lege, beneficiaza pentru fiecare an ramas pina la limita de virsta, de un ajutor egal cu doua solde lunare brute.
Aviatorii, in asteptare
Unitatea de aviatie din Focsani este singura din tara care are posibilitatea sa-i pregateasca pe studentii naviganti de la Academia Fortelor Aeriene de la Brasov. "Miine (astazi – n.r.) declansam activitatea de zbor cu studentii anului II ai Academiei Fortelor Aeriene de la Brasov. Vom executa cu ei primul salt cu parasuta, salt cu deschidere automata, de la 1000 m", ne-a declarat comandorul Stefan Dumitrache, comandantul UM 01921.
In acest moment nimeni nu poate spune cu certitudine care va fi viitorul Grupului de Aviatie Scoala Transport Legatura Focsani. S-a pus problema redimensionarii unitatii, dar o hotarire in acest sens este asteptata de la esaloanele superioare. Comandorul Stefan Dumitrache crede ca zvonurile privind iminenta desfiintare a singurei unitati de aviatie din Vrancea, care au creat in rindul militarilor cel putin o stare de disconfort, au fost lansate de cei care doresc, de fapt, din umbra, spatiile pe care le-ar elibera odata cu plecarea, aviatorii. In joc sint 100 de ha de teren, proprietate a MApN si infrastructura alcatuita din cladiri finalizate in jurul anului 1985. "Cert este ca MApN-ul nu va renunta niciodata la aceste spatii. Eu cred in viitorul frumos al aviatiei militare si chiar al aviatorilor vrinceni", spune comandorul Stefan Dumitrache.
Nu pleaca nimeni, poate chiar mai vin
Pentru cele mai mari unitati din Garnizoana Focsani, Brigada 282 Mecanizata "Unirea Principatelor" si Brigada 8 Artilerie care fac parte din Forta de Reactie Rapida, "viitorul suna bine", daca ar fi sa parafrazam un cunoscut clip publicitar. Cele doua unitati, aflate in plin proces de restructurare se pregatesc pentru a putea interveni in cel mai scurt timp, atunci cind situatia o va impune, in orice zona de operatie din tara. La ambele unitati se asteapta noile state de organizare, care vor cuprinde numarul de functii pentru viitoarea structura. Primele semnale indica faptul ca nu prea sint motive de teama pentru ofiterii si subofiterii care sint incadrati in prezent in cele doua unitati. Sint chiar sanse ca militari din alte zone ale tarii sa-si gaseasca aici un nou loc de munca. In ambele unitati se pune un accent deosebit pe incadrarea cu militari angajati pe baza de contract, care spre exemplu, la Brigada 282 Mecanizata reprezinta un sfert din personal. "In perioada imediat urmatoare procesul de incadrare va continua in majoritatea unitatilor si subunitatilor, iar cei interesati se pot adresa la compartimentele personal ale unitatilor brigazii", ne-a declarat locotenent colonelul Eugen Anghel, ofiterul de presa al Brigazii 282 Mecanizate. Unitatea desfasoara, pina la sfirsitul acestui an, un program de operationalizare a unitatilor si subunitatilor sale.
In asteptarea hotaririlor de la nivel central, viata si activitatile de zi cu zi in cazarma isi vad de cursul normal. "Brigada 8 Artilerie continua instruirea si pregatirea corpului de cadre a militarilor angajati pe baza de contract si a militarilor in termen pentru asigurarea indeplinirii misiunilor ce revin unitatii", spune locotenent colonelul Mihai Burghelea, ofiterul de relatii publice al unitatii. (Ciprian BOBEICA)

Comentarii