Ministeriabilii au izbutit sa-si bata joc si de elevi

vineri, 28 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Ministeriabilii au izbutit sa-si bata joc si de elevi

Drept bataie de joc a fost calificat ajutorul inedit dat de guvernanti elevilor, in speranta ca vor reusi sa-i tina aproape de scoala. "Slagarul" rechizitelor scolare pentru elevii saraci s-a dovedit a fi un cintecel comercial. Importantul pachet de rechizite, in jurul caruia s-a facut atita tam-tam, contine vreo citeva caietele, un orar si o harta trase la xerox, adica rechizite de citeva zeci de mii de lei pentru care orice parinte, fie si lipit pamintului de sarac, tot gasea vreo 50 de mii de lei sa i le cumpere scolarului. Oficialii ministerului, aflind de indignarea parintilor, incearca acum sa-i linisteasca, dindu-le sperante noi: va urma o a doua transa, pina la Craciun. Nu stim de ce aceasta precizare nu s-a facut de la inceput sau macar la momentul anuntarii plecarii TIR-ului in teritoriu. Daca primului-ministru i-au fost asezate sub nas teancuri de caiete, blocuri de desen, rigle, stilouri, pixuri, invelitori, la elevii nostri n-au ajuns decit "firimituri". In locul celor 13 tipuri de obicte enuntate in listele MEC pentru clasele II-IV, copii au primit: 2 caiete dictando (48 de file), doua caiete de matematica (48 de file), un caiet de desen, 2 invelitori de caiet, 2 invelitori carte, un creion si o foaie volanta cu imnul Romaniei. La clasele V-VIII, s-a intimplat la fel. Din cele 16 tipuri de rechizite scolare, au ajuns la gimnazisti doar 3 caiete de matematica, 3 caiete dictando si 3 caiete speciale, unul de geografie, altul de biologie si un al treilea de muzica, alaturi de o harta a judetelor tarii si un orar. Riglele, acuarelele, numaratoarele, stilourile, pixurile, cartile de lectura suplimentara nu sint de gasit decit in listele MEC, desi, surse oficiale declara ca au fost aratate initial premierului.
Alcatuirea dosarului a costat mai mult
La preturile din librariile municipiului, un pachet de rechizite asemeni celui oferit de MEC copiilor saraci se ridica la suma de 60-100 de mii de lei. Iar daca sint cumparate la pretul din depozit, e clar ca valoarea scade si mai mult. Si asta, raportata la cei 200-250 de mii de lei, cit au catadicsit guvernantii sa se laude ca vor ajuta fiecare copil, arata ca sprijinul e de fapt o mare cacealma. Mai mult a costat completarea dosarului de obtinere a mult-rivnitului pachet. Parintii spun ca au dat in jur de 50 de mii de lei pe copiile xerox. Iar daca mai punem la socoteala si drumurile, care pentru unii parinti au insemnat o cheltuiala in plus, toata stradania parintilor ajunge clacata in picioare, voluntar.
Cine are de cistigat?
In judetul nostru valoarea celor circa 20 de mii de pachete cu rechizite se ridica la peste patru miliarde de lei, conform statisticilor Inspectoratului Scolar. Implicit, avind in vedere diferentele socante dintre valoarea anuntata si cea oferita in realitate elevilor, se ridica un mare semn de intrebare. Chiar daca reprezentantii MEC ne linistesc declarind ca va exista o completare a pachetului, oamenii sint suspiciosi, si nu se feresc sa afirme ca cineva a vut ceva de cistigat de pe urma acestei initiative. Cistig ar putea fi si cel propagandistic. (Cristina LAZARIN)

Comentarii