Mosierii isi iau fabricile inapoi

miercuri, 03 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Mosierii isi iau fabricile inapoi

Dupa ce aproape toate conacele din Virtescoiu au fost revendicate in baza Legea 10/2001, febra restituirilor a atins si comuna Gugesti.
Conform primarului comunei, Gheorghe Vatra, fabrica de prelucrare a lemnului din Gugesti, SC Inprelg SA, face obiectul revendicarii.
Pe linga societatea de la Gugesti, persoana respectiva si-a exprimat intentia de a revendica si o suprafata de peste 2.000 de hectare de padure. "Ieri am primit la Primarie vizita unei doamne, Ioana Suculesti, care mi-a aratat o serie de acte prin care se demonstra ca ea este fosta proprietara a Inprelg-ului. Nu stiu in ce masura actele prezentate sint elocvente, asa ca i-am recomandat sa apeleze la un avocat, pentru a face o notificare. Stiu ca pe linga Inprelg femeia respectiva a depus o notificare si pentru restituirea a peste 2.000 de hectare de padure. Aceasta padure se afla undeva mai sus de comuna Gura Calitei, in Dealul Lungului. Totodata, Ioana Suculesti a mai cerut si restituirea unei linii ferate Gura Calitei – Gugesti pe care mergea un funicular ce alimenta cu lemne actuala fabrica. In actele care mi-au fost prezentate se vorbea de o alta societate, SC Moroieni, asa cum se chema in trecut Inprelg", ne-a declarat primarul comunei Gugesti, Gheorghe Vatra.
Radu Cimpeanu a fost muncitor la Inprelg
Povestea fabricii de la Gugesti este veche de zeci de ani. Pe aici a trecut, in perioada comunista, inclusiv fostul vice-premier al Romaniei de dupa ’90, liderul liberal Radu Cimpeanu. In nenumaratele sale vizite in Vrancea, Radu Cimpeanu a povestit faptul ca in anii ’50 comunistii l-au trimis la munca fortata in Gugesti la fabrica de lemn. Aici, Cimpeanu, de profesie inginer, lucra la un circular si dormea in sectie. "Lucram ca un fel de ucenic la un circular. Deoarece nu aveam casa in Gugesti dormeam in fabrica. Dimineata si seara adunam rumegusul de la masina si dormeam pe el", a povestit intr-una dintre vizitele sale anterioare Radu Cimpeanu. Dupa 1990, Inprelg SA a beneficiat de o infuzie de capital, realizata printr-o creditare a defunctei Bancorex.
Ulterior societatea a fost privatizata, actionari majoritari devenind mai multi cetateni israelieni. In urma cu un an, actionariatul a fost din nou modificat, noul proprietar al SC Inprelg SA fiind nimeni altul decit Nelu Panturu, cel care dupa 1990 a fost tot timpul in functii de conducere la fabrica de la Gugesti.
Sediul central al Rovinco Cotesti a intrat in posesia fostilor proprietari
O alta societate care a pierdut un imobil valoros este Rovinco Cotesti, sediul central al acestei societati intrind in posesia familiei mosierului Slavescu, cel care a detinut aceasta cladire in urma cu multi ani. Maria Slavesu, traieste in Bucuresti, cladirea fiind inchiriata chiar fostei proprietare, Rovinco contra sumei de 500 de dolari/luna. Noul actionar majoritar de la fostul IAS de la Cotesti, Viorel Virgil Tudorache, a precizat ca intentioneaza sa-si mute birourile in cladirea Combinatului, deoarece considera chiria prea mare in raport cu spatiul inchiriat. Practic, familia Slavescu are in proprietate, printr-o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila cladirea din centrul Cotestiului, pe care inca mai exista emblema societatii de vinificatie. In prezent, proprietara fostului sediu de la Rovinco a angajat o echipa de muncitori care realizeaza lucrari de reabilitare a cladirii.
Printre multele sedii revendicate si cistigate in instanta se mai numara si cladirea Cinematografiei (fosta Policlinica CFR), dar si a Policlinicii cu plata, ambele cistigate de profesoara Elena Sicorschi din Bucuresti. (Elena CRISTIAN, Traian NEGULESCU)

Comentarii