Noul an e tare scump

joi, 04 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Noul an e tare scump

Mileniul lll debuteaza pentru vrinceni, si nu numai, cu un nou val de scumpiri la aproape toate serviciile si produsele de baza. Calatoriile cu autobuzul sau cu trenul sint mult mai scumpe, convorbirile telefonice sint destul de piperate iar taxele si impozitele locale ii vor usca pe vrinceni la buzunar. "Surprizele" pregatite pentru acest inceput de an sint pe cit de multe pe atit de costisitoare, bucuria fiind umbrita de grija dramuirii banilor pentru achitarea darilor la stat, dar si traiului de zi cu zi. Un salariu mediu net de 2 milioane, cistigat de putini vrinceni, abia ajunge pentru intretinere, curent sau hrana zilnica, telefonul sau plimbatul cu masina fiind un adevarat lux pentru multi dintre locuitorii judetului nostru.

Prima scumpire a anului a fost anuntata de Romtelecom, inca de la jumatatea lunii decembrie a anului trecut. Abonamentele telefonice au crescut de la 124.000 lei la 139.000 lei, pentru 100 de impulsuri incluse, la 113.000 lei pentru 50 de impulsuri incluse si 85.000 lei abonamentele care nu au nici un impuls inclus. Majorarea tarifelor cu 11,72% a fost motivata de inflatie, dar si de clauzele contractului de privatizare. Pretul unui impuls a ramas neschimbat, in schimb a fost modificata durata acestuia la 40 de secunde pe timpul zilei, fata de un minut, cit era in 2000.
Acestei cresteri de preturi i s-a adaugat, tot din prima zi a anului, bilete mai scumpe cu 500 de lei pentru transportul in comun. Regia de Transport Local a anuntat ca din prima zi a anului 2001 o calatorie in oras costa 3000 lei, fata de 2500 de lei, pe traseul Gara-Golesti un bilet costa 3500 lei, anul trecut pe acest traseu se pute circula cu 3000 lei, iar pina in localitatile limitrofe pretul unui bilet este de 4000 lei, cu 500 lei mai mult. Conducerea Regiei a justificat noua crestere de preturi cu scumpirea combustibililor si cresterea salariului minim pe economie.
Taxele locale au crescut cu pina la 112%
O majorare semnificativa a fost inregistrata la taxele si impozitele locale, cresterea aprobata de consilierii locali fiind cuprinsa intre 10 si 112%. Dupa un an de stagnare, impozitul pe teren a crescut cu 43%, ceea ce inseamna aproape o dublare a acestora. Astfel, impozitul pe teren in zona A costa anul acesta 2500 lei/mp, in zona B – 1788 lei/mp, in zona C – 1073 lei/mp iar in zona D – 536 lei /mp. Cel mai putin au crescut impozitele la cladiri, procentul de majorare fiind de 10-12 %, ceea ce inseamna ca minimul/ mp de constuctie este de aproape 700 de lei iar maximul de 3500 de lei.
La polul opus se situeaza taxele aferente mijloacelor de transport, care au crescut cu 112%, ceea ce inseamna ca pentru un autoturism anul acesta se plateste 51.500 lei/500 cmc, autobuzele, autocarele, microbuzele si autocamioanele au un tarif de 108.000 lei/cmc, autotrenurile – 125.000 lei /cmc, tractoarele peste 70.000 lei iar motoretele, motocicletele si scuterele-aproape 30.000 lei/cmc.
Laptele se va scumpi cu 40%
Pe linga taxele care se platesc pentru masini, posesorii de auturisme trebuie sa mai scoata citeva sute de mii de lei din buzunar pentru asigurarea de raspundere civila auto, si aici majorarile de tarife cifrindu-se la peste 20%.
Pe final de an au explodat preturile la carne si derivate ale acesteia, fructe si alte prodese de baza in alimentatie. Acestora li s-au adaugat majorarile repetate de la preturile combustibililor, care au dus in final si la alte cresteri cum ar fi calatoriile cu trenul – 7,6% sau energia electrica – 13,5%. Pentru a doua jumatate a lunii ianuarie 2001, este programata o crestere a pretului la lapte cu peste 40%, ceea ce inseamna un plus de aproximativ 2500 lei la un litru de lapte.
Salariul mediu pe economie nu poate acoperi cheltuielile lunare
Acestor scumpiri deloc de neglijat pentru orice buzunar, li se adauga cheltuielile cu intretinerea, care pentru o familie cu trei membri inseamna aproximativ 800.000 lei. Adaugate, energia electrica, telefonul si taxele lunare inseamna aproape un salariu mediu net, care in ultima luna a anului trecut a depasit cu putin 2 milioane de lei. Ceea ce inseamna ca pentru hrana zilnica nu mai ramin prea multi bani, ca sa nu mai vorbim de plimbari cu masina sau deplasarile cu trenul. Cresterea de preturi de anul trecut, care a fost de 42%, a fost atinsa in cea mai mare parte anul acesta, media majorarilor prezentate mai sus fiind de peste 30%. Seria scumpirilor pare sa nu se opreasca aici, in saptaminile care vin fiind preconizate cresteri de preturi la piine si alte alimente de baza precum si la combustibili, ceea ce ar putea sa insemne o noua indexare de tarife la servicii. Privita in ansamblu, trecerea in noul mileniu inseamna mai multe nevoi si probleme, bucuria inceputului de an fiind umbrita de saracia in care se zbat cei mai multi dintre vrinceni. (Elena CRISTIAN)

Comentarii