Oprisan si Mitrea, frati pe bani publici: CNI SA – „Secret de stat”

miercuri, 26 noiembrie 2003, 00:00
6 MIN
 Oprisan si Mitrea, frati pe bani publici: CNI SA – „Secret de stat”

Controversata Companie Nationala de Investitii SA a intrat in atentia opiniei publice locale o data cu scandalul iscat in Consiliul Judetean legat de trecerea cladirii Primariei vechi in domeniul public al judetului si in administrarea acestei companii. Interesul fata de acest transfer l-a determint pe Marian Oprisan sa-si anunte demisia din fruntea Consiliului Judetean, desi este cunoscut drept un politician care tine nespus la functiile sale. Contestatarii proiectului initiat de presedintele CJ, Marian Oprisan, au invocat in sprijinul pozitiei lor si faptul nu stiu exact ce este CNI SA si cu ce se ocupa. Informatiile care au fost prezentate la sedinta consilierilor judeteni nu au facut referire si actionariatul CNI, desi a fost cerut cu insistenta. Cu aceasta ocazie, a iesit in evidenta si slaba informare a Opozitiei, care ar fi putut afla cu usurinta citeva informatii generale despre companie. Legislatia care reglementeaza activitatea CNI poate fi gasita pe site-ul companiei, precum si o lista a investitiilor publice realizate de aceasta. Lipsesc in schimb informatii cheie despre sumele alocate investitiilor si despre societatile care le realizeaza. Desi lucreaza cu banii publici, intr-un raspuns oficial adresat redactiei noastre, reprezentantii CNI SA au raspuns ca nu pot oferi informatii despre programul de constructie a salilor de sport deoarece CNI este „o societate pe actiuni cu capital integral privat” si nu se supune Legii privind liberul acces la informatiile de interes public! Potrivit actului de infiintare al CNI, actionarii sint cinci companii din subordinea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, condus cu mina forte de deputatul de Vrancea Miron Mitrea.
Banii publici, „la secret”
Principalul program pe care il desfasoara CNI este construirea a 450 de sali de sport in tara, program care ar trebui sa se intinda intre anii 2001-2004, adica pe timpul mandatului PSD la conducerea tarii. Fondurile pentru constructia acestora provin atit din bugetele locale cit si de la Guvern. Tinind seama ca o sala de sport costa in jur de 10 miliarde de lei, prin mina CNI SA trec, numai prin acest program, peste o mie de miliarde lei din banii publici. Solicitati sa ne raspunda la unele intrebari despre lucrarile care se deruleaza in Vrancea, reprezentantii companiei au raspuns ca nu pot face acest lucru deoarece CNI „este o societate pe actiuni cu capital integral privat”, desi, initial, mai marii companiei au promis ca vor furniza „Ziarului de Vrancea” informatiile cerute. „Compania Nationala de Investitii „C.N.I.” – S.A. este societate comerciala pe actiuni cu capital integral privat, infiintata ?n baza O.G. 25/2001, motiv pentru care nu sintem ?n masura sa va furnizam datele solicitate”, se arata in adresa trimisa ulterior.
Concluzia logica este ca CNI este o societate cu capital privat aflata in postura de intermediar financiar intre autoritatile locale si firmele de constructii, prin care circula citeva mii de miliarde de lei din fondurile publice.
Banii CNI SA, pe mina amicului Prunache
Compania este controlata la rindul sau de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, prin actionarii sai.
Principalul program de activitate pe care CNI il desfasoara in Vrancea este constructia a zece sali de sport, dintre care cinci in Focsani. Cea de la Gugesti a fost deja terminata, iar cea de la Odobesti este si ea in ultima etapa. Ambele constructii au fost ridicate de firma Aispa Stars ’95, care ii apartine controversatului om de afaceri Corneliu Prunache, cel care si-a adjudecat majoritatea investitiilor importante din Vrancea. O parte din licitatiile electronice au fost cistigate de firma SC Integral SA din Buzau, insa lucrarile au intrat tot in mina incapatoare a lui Prunache, printr-un contract de asociere cu aceasta societate. De altfel, toate licitatiile electronice anuntate de CNI SA, pentru realizarea salilor de sport, au fost cistigate de firme din alte judete, dar, printr-un artificiu, lucrarile au fost cedate „amicului” Corneliu Prunache, binecunoscutul prieten al sefului de la Consiliul Judetean, Marian Oprisan.
Primaria veche, imobil trecut pe lista cladirilor istorice, este cea mai recenta investitie care intra pe lista celor care vor fi realizate de Compania Nationala de Investitii in Vrancea. Conducerea judetului se chinuie de ani buni sa repare imobilul, care a fost grav deteriorat in urma cutremurului din 1986. In timpul fostei guvernari s-a reusit efectuarea unei parti din lucrarile de consolidare, insa cladirea arata tot ca o ruina. Marian Oprisan a insistat in mod deosebit ca reparatiile la Primaria veche sa fie facute numai dupa trecerea acesteia in domeniul judetului si in administrarea CNI, desi opozitia a sustinut ca reparatiile puteau fi facute si daca cladirea raminea la Primarie. Autoritatile judetene au trecut in ograda lor si cladirea Teatrului „Mr. Gheorghe Pastia”, pentru a face un sit urbanistic. Ramine de vazut cine va prelua in subantrepriza realizarea lucrarilor la cladirea devenita o emblema a Focsaniului.
Miron Mitrea tine in mina friiele CNI SA
Actul prin care a luat fiinta Compania Nationala de Investitii SA este Ordonanta nr.25 a Guvernului Romaniei din 26 iunie 2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din 17 august 2001. Ordonanta a fost aprobata si modificata de Parlamentul Romaniei prin Legea 117/15 martie 2003. Anul acesta, o parte dintre prevederile legii au fost modificate din nou de Parlament prin Legea 169/5 mai 2003.
Potrivit legii, CNI desfasoara „activitati de interes public sau social pe baza programelor de interes public ori social ?n domeniul constructiilor, aprobate de Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei”. Capitalul social al CNI este de patru miliarde de lei, impartit in 160 de mii de actiuni, cu o valoare nominala de 25 de mii de lei. Cei cinci actionari ai CNI sint: Compania Nationala „Administratia Porturilor Maritime Constanta” SA – 1 miliard lei, reprezentind 40 de mii de actiuni, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa „C.F.R.- Marfa” SA -1 miliard lei, reprezentind 40 de mii de actiuni, Compania Nationala „Aeroportul International Bucuresti-Otopeni” SA – 1,250 miliarde lei, reprezentind 50 de mii de actiuni, Compania Nationala „Administratia Canalelor Navigabile” SA Constanta – 500 milioane lei, reprezentind 20 de mii de actiuni, si Compania Nationala „Administratia Porturilor Dunarii Maritime” SA Galati – 250 milioane lei, reprezentind 10 mii de actiuni. Dupa cum le e denumirea, nici una dintre aceste societati nu are tangente cu constructiile.
Potrivit legislatiei, Adunarea Generala a Actionarilor este cea care conduce CNI. Din acest organism fac parte si doi reprezentanti ai Ministerului Transporturilor. O mare parte din activitatea executiva a companiei trece prin miinile directorului general, care este numit de ministrul transporturilor Miron Mitrea, cel care ii stabileste si salariul. Pentru activitatea pe care o desfasoara, CNI ia la fiecare investitie realizata cinci la suta din valoarea lucrarilor de constructii-montaj.
„E societatea lui Mitrea, cu capital de stat”
Presedintii partidelor din Opozitie reprezentate in Consiliul Judetean au votat impotriva proiectului initiat de Marian Oprisan de preluare de la municipalitate a Primariei vechi si de trecere a acesteia in administrarea CNI, fara a sti foarte bine ce este cu aceasta companie. Alesii Opozitiei au declarat ca prin aceasta companie s-ar putea face rost de bani pentru „interesele PSD si pentru campania electorala” si au insistat ca finantarea sa se faca prin intermediul Consiliului Local Focsani, intrucit nu au incredere in mai marii din Consiliul Judetean. Marian Oprisan a tinut „la secret” actionarii si s-a aratat extrem de iritat cind colegii sai l-au intrebat cine se afla in spatele Companiei Nationale de Investitii.
Desi a considerat suspect acest transfer, liderul liberalilor vrinceni, Corneliu Momanu, ne-a spus ca subiectul nu l-a mai interesat dupa sedinta Consiliului Judetean. „Nu m-a mai interesat. Stiu ca CNI este o societate cu actionari de stat, firme din Bucuresti. Stiu ca a fost infiintata prin 2001, iar actionari sint vreo patru firme cu capital de stat. A fost infiintata special pentru lucrari de investitii”, ne-a declarat Corneliu Momanu.
Nici presedintele PRM nu este foarte bine informat in ceea ce priveste CNI, dar este sigur ca e „ceva putred” la mijloc. „N-am mai aflat nimic cu privire la acest subiect. L-am pus pe domnul deputat Daniel Ionescu sa se intereseze, pentru a afla. Stiu ca e societatea lui Mitrea, cu capital de stat”, ne-a spus liderul peremistilor vrinceni.
Presedintele democratilor, tocmai cel care a ramas fara un consilier judetean, care a trecut in barca PSD-ului, s-a dovedit a fi mai informat. „Nu m-am mai interesat de CNI dupa sedinta CJ. Stiu ca actionariatul este format din CFR, Administratia Porturilor si alte societati cu capital de stat. Nu stiam inainte de sedinta CJ, dar banuiam ca e o chestie necurata. E destul de dubios, pentru ca nu stiu ce are in comun Administratia Porturilor cu Primaria Focsani”, ne-a spus Jan Vraciu, presedintele PD Vrancea. (Camelia MARIN, Mihai BOICU)

Comentarii