Oprisan vrea sa ingroape scandalul "spaga de partid"

miercuri, 03 iulie 2002, 23:00
4 MIN
 Oprisan vrea sa ingroape scandalul "spaga de partid"

Atacurile la adresa sa venite din partea presedintelui CCIA, Horia Furtuna, l-au facut pe Marian Oprisan, seful PSD Vrancea, sa reactioneze imediat. Detronarea lui Furtuna de la conducerea Camerei, un mai vechi vis al capului CJ, a devenit prioritara pentru Oprisan, care face tot posibilul sa asigure voturile necesare la alegerile care vor avea loc luna viitoare. Ultima gaselnita este "sarcina" data firmelor mai mari sau mai mici, dar apropiate de partid, sa ceara inscrierea in CCIA. De altfel, in ultimele zile un adevarat val de cereri a sosit pe adresa Camerei, acestea urmind a fi analizate, conform statutului, intr-o adunare extraordinara viitoare. Semnificativa este solicitarea lui Cornel Prunache, "protejatul" oficial al sefului PSD Vrancea, care in urma cu doua zile a cerut sa se inscrie cu patru dintre firmele sale, in frunte cu Aispa Stars. Horia Furtuna a precizat ca procedura statutara pentru admiterea unui nou membru in Camera este votul membrilor actuali. "Va trebui sa convocam o adunare generala extraordinara, probabil in aceeasi zi in care vom face si adunarea ordinara de alegeri. Am primit si telefoane de la unii agenti economici de pe la tara, care mi-au spus franc ca au primit sarcina de partid sa se inscrie in Camera si nu intelegeau de ce, probabil nu citisera ziarele", a spus Furtuna. Seful CCIA Vrancea a precizat insa ca regulile statutare ale institutiei prevad pentru noii membri indeplinirea unor anumite conditii, legate in primul rind de seriozitate; fara tepari si mai ales fara litigii cu statul privind datoriile nerambursate la termen.
"Motive personale"
Demisiile din Colegiul Director al CCIA s-au inmultit intre timp, dupa ce ieri doar Codrut Constantinescu, Dan Vicol si Costica Stelescu isi exprimasera decizia in scris, invocind de cele mai multe ori "motive personale". Dupa convocarea celor 7 membri la seful CJ, "argumentele" forte ale lui Marian Oprisan par sa-i fi convins pe oamenii de afaceri ca "e mai aproape pielea decit camasa" in scandalul "spagilor de partid". Contactati telefonic de "Ziarul de Vrancea", ei si-au comentat in fel si chip demisiile. Desolidarizarea fatisa de Horia Furtuna si atacurile la adresa lui Marian Oprisan nu a aparut insa explicit in nici una din declaratii, pe care le reproducem integral.
Ion Martis:
"Nu comentez acest lucru. Ma abtin sa fac comentarii"
Codrut Constantinescu:
"Asa cum am mai declarat, decizia mea este unilaterala. Practic, este o decizie personala. Mai mult nu comentez"
Adrian Toma:
"Astazi dimineata am luat hotarirea si am demisionat din functia detinuta in Consiliul Director. Principalul motiv il reprezinta aparitia in presa a unor acuze ale principalilor oameni de afaceri privind activitatea institutiei. Poate ca demisia mea va deschide calea unei adunari generale unde se vor discuta aceste acuze si se vor face noi alegeri. Consider ca este regretabil ca a izbucnit acest scandal si trebuie sa-l finalizam cit mai curind. Noi, oamenii de afaceri avem nevoie de aceasta Camera, in activitatea noastra".
Florin Malureanu:
"Consider ca in calitate de membru al Consiliului Director nu mi-am putut aduce aportul la imbunatatirea activitatii Camerei si nici a mediului de afaceri. Modul de lucru impus, modul de organizare si functionare a Consiliului Director sint de vina. Nu am cunostinta de restul demisionarilor".
Costica Stelescu:
"De doua saptamini este aceasta disputa in presa. Mi-am dat seama ca sint partas la aceasta vina colectiva, la urma urmei. Noi, la Camera de Comert, am lasat intr-un fel lucrurile sa se intimple de la sine. La urma urmei, nimeni nu m-a impiedicat sa spun ca la alte camere de comert lucrurile merg mai bine sau sa propun ceva. Ce a facut domnul Furtuna a fost bun facut. A fost insa o inertie in care ne-am regasit cu totii, iar domnul Furtuna a "beneficiat" de complicitatea noastra".
"Closca" BEx isi apara puiul
Tot ieri, Biroul Executiv al PSD Vrancea a inaintat un comunicat redactat in urma unei sedinte in care "s-au discutat si analizat declaratiile defaimatoare si tendentioase la adresa PSD Vrancea si a presedintelui Marian Oprisan, facute de presedintele CCIA Vrancea, Horia Furtuna". Membrii BEx prezenti la sedinta de ieri au decis ca Furtuna nu este membru al PSD Vrancea, "el autoexcluzindu-se din fostul PDSR inca din 1996, nemultumit de locul pe care conducerea de atunci a partidului i-l stabilise pe lista de candidati la Camera Deputatilor". Mai mult decit atit, probabil in directa legatura cu rostul intilnirii nocturne de marti de la vila Sarba, Biroul Executiv al PSD Vrancea "a hotarit sa se solidarizeze cu presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, in demersul sau in justitie, impotriva declaratiilor calomniatoare si vadit tendentioase facute de Horia Furtuna". Hotarirea BEx va fi expediata la Bucuresti, mai spune comunicatul, pentru a se reafirma "traditionala" unitate a filialei Vrancea in jurul sefului ei.
Comunicatul conducerii filialei dovedeste un singur lucru: PSD-ul local are mare grija sa arate ca acuzele privind "sponsorizarile fortate" sau mai simplu spus "spaga de partid" nu reprezinta semnul unei rupturi interne. Alunecarea scandalului in aceasta directie convine de minune lui Marian Oprisan, care pare sa uite insa un lucru: acuzele lui Horia Furtuna in calitate de reprezentant al afaceristilor locali nu au imbracat nicicum aceasta forma, seful AOA vorbind despre practica "sponsorizarilor fortate" carora le cad victima, sub amenintarea "necazurilor care li se pot intimpla", majoritatea agentilor economici din judet, indiferent de culoarea politica. In privinta opiniei lui Furtuna despre modul in care se iau hotariri in BEx al filialei judetene a PSD, el a exprimat-o in aceeasi conferinta de presa care a inclus practic Vrancea intr-o harta mai larga a acuzatiilor de coruptie. "Actualmente, Biroul Executiv a devenit, ca si Consiliul Judetean, o masina de vot. Cine incearca sa fluiere in biserica isi rupe gitul". (L.GROSEI, C. BOBEICA)

Comentarii