Palatul Copiilor, la ruleta revendicarii

vineri, 04 februarie 2005, 00:00
3 MIN
 Palatul Copiilor, la ruleta revendicarii

Palatul Copiilor si Gradinita nr. 21 din Focsani si-ar putea schimba proprietarul. Cladirile in care isi desfasoara activitatea sint revendicate de mostenitorul fostilor proprietari, de la care au fost confiscate de autoritatile comuniste. Desi au fost construite in anul 1892, cele doua corpuri de cladiri sint inca in folosinta. Bucuresteanul Alexandru Carnabel, mostenitorul familiei Macridescu, a chemat in instanta Inspectoratul Scolar Vrancea si Ministerul Educatiei la Tribunalul Vrancea. Imobilul are o valoare de piata de 700 de mii de dolari si este trecut pe lista monumentelor arhitecturale ale judetului. Alexandru Carnabel, care mai are si alte mosteniri in Vrancea, a incredintat sarcina recuperarii acestora omului de afaceri focsanean Victor Istrate.
Inspectoratul Scolar si Ministerul Educatiei au fost chemate in luna noiembrie 2004 in judecata la Tribunalul Vrancea, pentru a fi „obligate” de instanta sa-i restituie bucuresteanului Alexandru Carnabel cladirile in care isi desfaoara activitatea Palatul Copiilor si Gradinita nr. 21. Acestea au fost confiscate fara titlu in baza Legii nr. 58/1974, de autoritatile comuniste, iar Alexandru Carnabel a solicitat restituirea lor in baza Legii 10/2001. De asemenea, acesta a mai revendicat pe teritoriul comunei Cimpineanca o crama si 37 de hectare de vie, la care se mai adauga inca noua hectare de padure. Omul de afaceri Victor Istrate a fost insarcinat pentru a se ocupa de recuperarea mostenirii. Anul trecut, pe 2 martie, reprezentantii ISJ au analizat cererea depusa in baza Legii/2001 de Alexandru Carnabel. Potrivit procesului verbal incheiat, acesta a facut dovada ca este mostenitor al Ecaterinei Carnabel si al Elenei Bratescu, fiicele lui Macridescu Ion, decedat in anul 1936, fost proprietar al imobilului. Alexandru Carnabel nu ar fi facut dovada mostenirii titularului dreptului de proprietate, dr. Macridescu Ion. In urma analizarii cererii de restituire, ISJ Vrancea a recomandat Ministerului Educatiei sa o respinga pe motiv ca imobilul este de stricta necesitate pentru invatamint. Alexandru Carnabel a contestat in instanta procesul verbal si adresa trimisa ministerului. In timpul procesului, ISJ si MEC au invocat doua exceptii. Prima dintre ele a fost aceea ca Tribunalul Bucuresti ar fi competent sa solutioneze cazul. A doua a fost aceea ca plingerea a fost introdusa prematur, deoarece adresa trimisa ministerului era o recomandare si nu solutia finala. Judecatorii au respins prima exceptie, insa au fost de acord cu cea de a doua. Procesul s-a incheiat astfel la Tribunalul Vrancea, insa va putea continua la Curtea de Apel Galati.
Lantul mostenitorilor
Imobilul revendicat de Alexandru Carnabel a fost construit in anul 1892 si este compus din doua corpuri de cladire, la care se adauga suprafata aferenta de 4773 de metri patrati de teren. Potrivit unei expertize, Palatul Copiilor este alcatuit din 22 de camere si trei holuri, la care se mai adauga inca citeva anexe construite ulterior, iar Gradinita nr. 21 sase camere. Pina acum nu s-au efectuat reparatii capitale, insa cladirile sint inca folosite. Valoarea imobilului este de 973 de mii de dolari, iar pretul de piata de 709 mii de dolari. De altfel, Alexandru Carnabel a fost de acord sa fie despagubit si in bani, cu conditia sa fie respectata valoarea stabilita in urma expertizei. Acesta a depus la dosar acte din care rezulta ca imobilul a fost al lui Macridescu Ion, care a decedat in anul 1936. Alexandru Carnabel, acum in virsta de 80 de ani, este mostenitorul fiicelor acestuia, Ecaterina Carnabel si Elena Bratescu. De asemenea, la dosar a mai fost depus un certificat de casatorie din anul 1886, dintre doctorul Alexandru Carnabel si Ecaterina Macridescu. (Mihai BOICU)

Comentarii