Pretul apei calde "ingheata" locatarii

duminică, 01 iulie 2001, 23:00
2 MIN
 Pretul apei calde "ingheata" locatarii

Cresterea pretului la energie electrica si la cea termica a devenit deja o certitudine. Dupa scumpirea curentului electric cu 15 la suta, masura ce va deveni operabila in maximum doua saptamini, apa calda "va frige" si ea cit de curind la buzunare. Procentul cel mai des vehiculat pentru majorarea pretului de referinta pentru populatie, acum de 350.000 de lei, este de cel putin 50 la suta. Inainte de a avansa o valoare batuta in cuie, "centrul" a cerut insa date suplimentare din teren.
Noile majorari de pret se vor oglindi dezastruos in buzunarele locatarilor, carora lunile de vara abia le daduse o gura de aer dupa intretinerea astronomica de asta iarna. Scumpirea energiei electrice cu 15 la suta este deja certa, fiind de asteptat, imediat dupa implementarea ei, o noua avalansa de scumpiri la produsele de baza.
Intretinerea la doua camere ar putea atinge 2 milioane
Dupa ce au avizat scumpirea pretului cu 50 la suta pentru energia produsa de Termoelectrica, autoritatile centrale lucreaza deja la fundamentarea unui nou pret de referinta pentru populatie, pret care se situeaza acum la 350.000 de lei pe gigacalorie.
Pretul nou, ce se pare ca va intra in vigoare de la 1 august, va fi fixat in urma centralizarii preturilor reale la centralele termice din teritoriu. Printr-o radiograma care a ajuns si la Prefectura Vrancea, datele privind costul producerii apei calde in judet vor fi inaintate "la centru" in cel mai scurt timp. Cea mai probabila explicatie este ca odata obtinute toate datele din teren, acestea vor sta la baza viitoarei majorari.
Cert este ca, in ciuda acestor demersuri de "tatonare", pretul energiei termice pentru populatie va salta de 500.000 de lei. Primul efect pentru buzunarele focsanenilor ce locuiesc la bloc va fi desigur, o apa calda mai scumpa cu peste 50 la suta. Insa lovitura cea mai grea va fi reflectata in costul intretinerii pe perioada de iarna, stiut fiind ca incalzirea este cel mai costisitoare rubrica a facturii lunare. Dat fiind procentul avansat de pe acum pentru scumpire si stiute facturile vechi, intretinerea ar putea depasi la iarna, in cazul unui apartament cu doua camere, peste doua milioane de lei.
Saracii, ajutati sa treaca de hopul scumpirilor
Pentru a mai atenua din greaua lovitura data locatarilor de la bloc, guvernantii gindesc se pare reluarea ajutorului acordat la plata intretinerii pentru familiile cu venituri mici. Aceasta forma de subventionare, de care anul trecut au beneficiat in Focsani citeva mii de locatari, va fi introdusa abia dupa ce autoritatile centrale vor stabili venitul minim de la care se vor acorda ajutoarele banesti. Potrivit unor calcule preliminare, plafonul maxim ar putea fi de 2 milioane de lei. Suportata partial de la bugetele locale si partial din bugetul central, subventia urmeaza sa fie platita direct furnizorilor de energie termica. (Lidia GROSEI)

Comentarii