Prigoana alesilor

vineri, 08 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Prigoana alesilor

Ieri seara, la ora 24.00, a expirat termenul pina la care alesii locali puteau alege intre mandat si afacerile pe care le derulau cu diverse Primarii. Deoarece Ordonanta care stabileste aceste incompatibilitati a aparut simbata, 2 februarie a.c., iar termenul acordat de Guvern a fost de cinci zile, alesii locali au fost luati ca din oala, mai ales ca respectivul Monitor Oficial a ajuns in Vrancea de abia miercuri, 6 februarie a.c.
Viceprimarul Dan Constantin Radovici este unul dintre alesii locali care, la ora inchiderii ziarului nostru, se afla intr-o astfel de situatie. Din informatiile detinute de noi se pare ca si viceprimarul Neagu Nistoroiu se afla intr-o situatie similara insa, datorita faptului ca nu l-am putut contacta telefonic, nu putem pune foarte mare pret pe aceasta informatie.
Dan Constantin Radovici ne-a spus, in jurul orei 18.00 ca afacerile sale cu Primaria nu sint foarte importante si ca practic ele nu s-au mai derulat de o buna perioada de timp. Radovici spune ca formal el a renuntat inca de la inceputul lunii la aceste afaceri. "Am anuntat ca voi rezilia toate contractele cu Primaria mai de mult. A fost insa greu sa fac acest lucru datorita lipsei de timp. Acum insa sint presat de Ordonanta despre care am luat cunostinta tocmai miercuri, cind a venit Monitorul Oficial. E greu sa faci astfel de lucruri peste noapte, insa ma voi conforma. Lucrarile mele cu Primaria au fost cele de la Colegiul Unirea si de la G2. La G2 renunt cu cea mai mare bucurie fiindca nu am cistigat mai nimic. In rest, am mai facut citeva lucrari cu pavaje si borduri insa acestea au fost neinsemnate", ne-a spus ieri viceprimarul Radovici. Probabil ca un raspuns similar ne-ar fi dat si viceprimarul Neagu Nistoroiu, insa acesta nu a putut fi contactat.
Cine nu renunta la afaceri pierde mandatul
Practic, de azi toti alesii locali care nu au demisionat din functiile pe care le aveau la firmele care fac afaceri cu bugetele locale au ramas fara mandat.
Ordonanta de Urgenta privind instituirea unor interdictii pentru alesii locali si functionarii publici prevede ca "societatile comerciale la care alesii locali sint manageri, actionari semnificativi, administratori, cenzori, membrii in consiliul de administratie sau la care detin alte functii de conducere nu pot incheia contracte comerciale de prestari servicii, de executare de lucrari sau de furnizare de bunuri cu autoritatile administratiei publice locale din care fac parte alesii locali mentionati, cu regiile autonome de interes local aflate sub autoritatea consiliului respectiv sau cu societatile comerciale infiintate de consiliile locale ori de consiliile judetene respective".
In cazul in care alesii locali nu s-au supus acestei prevederi pina ieri mandatul de consilier expira de drept.
Conform actului normativ publicat in Monitorul Oficial de simbata, 2 februarie a.c., alesii locali ar fi trebuit sa se decida daca ramin actionari semnificativi la firmele care au incheiate contracte cu Consiliile Locale sau prefera sa ramina cu demnitatea de ales local dar fara sa faca afaceri cu Primariile unde au obtinut mandatul.
De remarcat este faptul ca Ordonanta prevede aceleasi interdictii si pentru "functionarii publici si persoanele incadrate cu contract individual de munca in aparatul propriu al consiliului local sau judetean ori la regiile autonome aflate sub autoritatea consiliilor respective sau la societatile comerciale infiintate de CL sau CJ".
La fel de important este si faptul ca prin Ordonanta promulgata de executiv, la sfirsitul saptaminii trecute, "contractele comerciale de prestari de servicii, de executare de lucrari sau de furnizare de bunuri, existente la data publicarii actului normativ vor fi reanalizate si, daca este cazul, se vor face demersurile legale necesare pentru rezilierea, sau, dupa caz, anularea lor",
La mina prefectului
Astfel, cei care nu si-au exprimat pozitia pina aseara, la ora 24.00 si-au pierdut mandatul de ales local.
Ordonanta prevede ca cel care constata aceste lucruri este prefectul. Acesta trebuie sa dea un ordin pina cel tirziu marti, 12 februarie a.c.
Reporterii nostri l-au contactat ieri pe George Baesu pentru a afla care sint intentiile sale legate de termenele din Ordonanta. Acesta a precizat, la rindul sau, faptul ca intr-adevar aseara a expirat timpul acordat de Executiv. "Noi am cerut consilierilor si functionarilor sa renunte la firmele sau la afacerile pe care le deruleaza cu banii publici inca din luna ianuari a acestui an. Ieri a expirat termenul iar cei care nu s-au hotarit au pierdut mandatul de drept. Miine (azi n.r.) voi constitui o comisie care sa analizeze si contractele care se deruleaza cu primariile din judet. Comisia va trebui sa verifice si afacerile pe care le deruleaza functionarii sau angajatii regiilor cu unitatile la care lucreaza acestia", a mai spus Baesu.
A curs cu demisii
Intr-adevar "prigoana" alesilor a inceput in Vrancea in urma cu aproape o luna, atunci cind prefectul Baesu le-a cerut alesilor locali si functionarilor sa demisioneze din functie sau sa lase bugetele locale in pace.
Chiar in aceiasi zi, omul de afaceri Cornel Anghel, administratorul unei societati la care actionar minoritar este si Marian Oprisan, a demisionat din Consiliul Judetean.
La diferenta de o saptamina consilierul local Ion Zafiu, administratorul SC Schela, firma care a montat borduri in Focsani de peste 2 miliarde de lei a demisionat, preferind sa-si vada in continuare de afaceri.
Prefectul a mai mentionat la data respectiva si citiva consilieri din Adjud care au facut afaceri cu Primaria. Este vorba despre doi consilieri PSD: Mihail Vearba, administrator la SC VM Favorit de la care Primaria a cumparat benzina si motorina si Mircea Popa, administratorul SC Lalely de la care Primaria a cumparat dulciuri la pomul de Craciun si un alt consilieri de la PD: Andrei Dulgheru de la Apoterm. In acest moment nici unul dintre cei trei alesi nu se afla in situatia de incompatibilitate prevazuta de Ordonanta din 2 februarie a.c. (Traian NEGULESCU)

Comentarii