Privatizarea ENET, cu viteza melcului

vineri, 21 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Privatizarea ENET, cu viteza melcului

Problema caldurii in Focsani ar putea fi, in sfirsit, rezolvata prin privatizarea producatorului local de energie termica, ENET. Oferta este facuta de firma spaniola Union Fenosa si Grivco, care poarta tratative cu Consiliul Local de citeva luni.
Ultima sedinta a Consiliului municipal a fost cadrul in care potentialii investitori si-au manifestat mai pe larg intentiile, fiind sustinuti de directorul ENET, Valter Popescu. Pentru a sparge rezerva manifestata de noii alesi ai orasului, reprezentantii Union Fenosa si Grivco au raspuns la intrebari si au promis o proxima revedere pentru a aduce lamuriri suplimentare. Ideea generala a pledoariei pro-privatizarea ENET a fost ca decizia trebuie luata cit mai rapid, datorita apropierii sezonului rece. "Problema ENET este ca nu a avut si nu are suficiente fonduri pentru a investi in imbunatatirea capacitatii de a livra energie termica. Noi am dezvoltat o strategie de dezvoltare a societatii ca prim pas al strategiei generale de a face afaceri in Vrancea si, ulterior, in tara. Intentionam sa ne implicam si in distributia de energie electrica", a spus senior-consultantul Union Fenosa, Jose Maria Aldenueva, care le-a facut consilierilor si surpriza de a sti citeva cuvinte romanesti.
Reprezentantul Grivco, care intentioneaza sa posede 9% din actiunile noii societati mixte, a prezentat argumentele pentru care Focsaniul si ENET au fost alese de investitorii spanioli inca din noiembrie 1998: soliditatea economica a orasului si potentialul de dezvoltare a zonei. "Aceasta societate care se va crea va prelua responsabilitatea alimentarii cu energie electrica si caldura, responsabilitate care va apartine in primul rind actionarului majoritar. Daca Consiliul Local, proprietar acum al ENET, vrea sa ramina majoritar, el va prelua si aceasta responsabilitate. Ca regula insa, mentionez ca toti investitorii straini doresc sa posede pachetul majoritar al societatii in care investesc", a spus Aurel Leca.
Reprezentantul Grivco a mentionat, in sprijinul argumentelor sale, intentiile noilor investitori: modernizarea centralei existente, construirea unei centrale noi cu o capacitate de cel putin 50 megawati cu preturi de livrare mici, care sa alimenteze Vrancea si zonele limitrofe. Aceasta a doua investitie ar aduce in Focsani, a spus Leca, cel putin 25 milioane de dolari si ar crea in final noi locuri de munca.
Structura actionariatului noii societati mixte a fost deja avansata de spanioli si acceptata intr-o prima faza de vechiul consiliu. Union Fenosa ar urma astfel sa detina 51% din actiuni, societatea Grivco 9%, iar Consiliul Municipal restul de 40%. Aceste procente negociate in prima faza nu multumesc, se pare, noua administratie a orasului. Primarul Bacinschi a avansat in cadrul sedintei propunerea ca majoritatea pachetului de actiuni sa ramina totusi a municipalitatii.
Interventiile consilierilor locali au fost legate si de calculul valorii de piata al afacerii, de numai un milion de dolari, calcul facut de compania de consultanta "Arthur Andersen". "Pentru a se evita suspiciunile, Consiliul Local poate oricind sa solicite o evaluare similara, facuta de alta firma de consultanta", a raspuns reprezentantul Grivco.
Pe de alta parte, multi consilieri nu au inteles mecanismul de creare a noii societati mixte care sa se ocupe de furnizarea energiei termice si electrice. Potrivit propunerii investitorilor externi, o divizare-fuziune ar scuti societatea de mecanisme birocratice inutile si ar face-o mai rapid functionala. Prin trecerea activelor sale in noua societate, ENET isi va inceta existenta, activele reprezentind contribitia Consiliului Local in noua societate. Prin asociere, banii lichizi care constituie aportul de capital adus de partea spaniola ramin ai societatii nou create, urmind a fi utilizati la modernizarea instalatiilor, au precizat investitorii.
Oricite suspiciuni ar manifesta noii consilieri, se pare ca si in viitor va atirna greu in balanta situatia financiara grava a ENET. Producatorul local de energie termica are de recuperat creante imense de la CUP (86 miliarde lei) si Electrica (11 miliarde lei).
Pe de alta parte, ENET are datorii la ROMGAZ de peste 56 miliarde lei fata de un capital social propriu calculat la numai 33,5 miliarde lei. Cele aproximativ 10 mii de tone de pacura necesare pentru iarna viitoare ar costa ENET nu mai putin de 1,5 miliarde lei.
Privatizarea producatorului focsanean de energie termica, desi nu ar rezolva total problema acestor obligatii financiare poate, spun adeptii incheierii acestei afaceri, sa aduca garantii noi legate in primul rind de cresterea calitatii serviciilor fara ca pe cetatean sa-l usture buzunarele. Totusi, cum a avertizat deja ultima sedinta a legislativului local, privatizarea ENET pare a fi o nastere grea. (Lidia GROSEI)

Comentarii