Profesorul Virgil Lovin iese sifonat din ancheta Inspectoratului

joi, 24 mai 2001, 23:00
5 MIN
 Profesorul Virgil Lovin iese sifonat din ancheta Inspectoratului

Ancheta demarata de Inspectoratul Scolar ca urmare a solicitarii exprese a profesorului Virgil Lovin de a reconstitui evenimentele petrecute acum un an de zile la Colegiul Economic, respectiv conflicul dintre Lovin si clasele a XII-a, a fost incheiata ieri, odata cu anuntarea Ministerului Educatiei. Dupa zece zile de cercetari, demarate in baza unei scrisori incriminatoare, anchetatorii au concluzionat ca redeschiderea dosarului Lovin-Colegiul Economic n-a reusit sa-l reabiliteze pe profesor.
In timpul anchetei au iesit la iveala si alte aspecte negative din comportamentul profesorului Virgil Lovin in relatiile cu elevii de la Economic. Despre respectivul conflict, Lovin sustine, in memoriu, ca directorul Colegiului Economic "Radu Stefan cu sprijinul pe fata al ISJ a manipulat o clasa de elevi pentru a-l elimina din invatamint pe profesorul Lovin Virgil". Comisia de ancheta este de alta parere: "Intregul material probatoriu – declaratii ale colectivelor de elevi de la clasele a XII-a datate sub semnatura, referatul comisiei pentru rezolvarea reclamatiilor adresate conducerii liceului, intocmit de catre comisia de ancheta de la nivelul Colegiului "M. Kogalniceanu" si declaratiile parintilor – au scos la iveala totala nemultumire fata de comportamentul dumneavoastra la clasa, care se manifesta prin vocabular profesional neadecvat, amenintari cu corigente si repetentie", se precizeaza in raportul privind rezultatul anchetei, adresat nominal profesorului Lovin. Este de mentionat ca memoriul inaintat Ministerului Educatiei contine afirmatii grave atit la adresa directorului Colegiului Economic, Radu Stefan, cit si a unor inspectori scolari si profesori.
"Acuzele lui Lovin sint nefondate"
Comisia de ancheta a Inspectoratului Scolar a tinut sa-i raspunda punctual reclamantului la aspectele pe care le sesizeaza, in scris, pe parcursul a nu mai putin de sase pagini. Raportul anchetei se constituie din raspunsuri la acuzele aduse de Virgil Lovin directorului Radu Stefan, cit si aspecte concludente rezultate din conflictul avut la Colegiul Economic. Asa cum reiese din nota finala a comisiei de ancheta, nimic din ceea ce a afirmat Lovin nu s-a dovedit a fi real. Este de remarcat ca anchetatorii au ignorat multe din afirmatiile facute de Lovin, mai ales pe cele prin care profesorul incearca sa atraga atentia, considerindu-se persecutat politic. Anchetatorii s-au justificat prin a mentiona ca parte din acuze sint nefondate din cauza semnalarii la un interval mare de timp.
Anchetatorii comenteaza defavorabil stilul Lovin
Comisia de ancheta a tinut sa-i explice profesorului reclamant ca "elevii nu s-au putut acomoda cu stilul «exigent»al dumneavoastra. Din situatia prezentata de unitate, din cei 177 de elevi la care ati predat, 127 au fost notati cu note de 2 si 3, iar ceilati 50 cu note de 5 si 6". Cit priveste conflictul izbucnit in noiembrie 1999 intre clasele a XII-a de la Colegiul Economic si profesorul de biologie Virgil Lovin, Inspectoratul Scolar sustine ca "cauzele au fost generate de raporturile dintre profesor si elevi", mentionind si faptul ca relatiile erau tensionate. "Elevii s-au adresat dirigintilor clasei, conducerii unitatii de invatamint, si nu in ultimul rind, Inspectoratului Scolar si presei locale". "Conducerea unitatii de invatamint si a Inspectoratului Scolar a incercat o aplanare a conflictului, care, in final, s-a stins prin renuntarea la orele de la Colegiul Economic Focsani si completarea catedrei de la Scoala Normala, solutie acceptata", precizeaza comisia de ancheta.
Lovin se arata nemultumit de rezultatul anchetei, din cauza "Monitorului"
"Nu sint multumit de rezultatul anchetei, si-l consider viciat pentru ca memoriul meu a aparut intii in ziarul «Monitorul» si dupa aceea s-a declansat ancheta. La 6 dimineata se scria despre mine in ziar si abia la ora 14 am fost chemat pentru a fi anchetat", ne-a declarat telefonic profesorul Virgil Lovin. In plus, Lovin sustine ca pina la momentul discutiei telefonice cu reporterii nostri, care s-a purtat ieri dupa amiaza, nu a stiut rezultatul anchetei. Pe de alta parte, reclamantul se arata nemultumit si de faptul ca ancheta a fost demarata dupa 14 zile de stat in Inspectoratul Scolar, "timp in care a fost posibila punerea in garda a tuturor celor implicati in sesizarea mea". Intrebat de reporterii nostri daca va cere o re-redeschidere a cazului Lovin, profesorul a evitat sa raspunda. La ora inchiderii editiei, profesorul Lovin a contactat telefonic reporterii nostri pentru a preciza urmatoarele: "Nu am cerut nici un fel de ancheta ISJ Vrancea. Memoriul meu adresat MEC a ajuns la ziarul «Monitorul» si publicat in paginile ziarului inainte ca ISJ sa demareze ancheta. Actiunea ISJ Vrancea a dovedit mult formalism, amatorism, si cu un rezultat anticipat de acesta (ISJ – n.r.). ISJ inca inainte de demararea anchetei a specificat in articolul din «Monitorul» cam care ar fi rezultatul. Faptul ca in comisia numita de ISJ se regasesc persoane care in 1999 au viciat grav rezultatul anchetei respective, spune totul", a declarat profesorul Virgil Lovin.
Declaratii surpriza tinute, deocamdata, secret
Directorul Colegiului Economic, care a facut subiectul memoriului lui Virgil Lovin, si implicit al anchetei, spune ca "profesorul Lovin a primit o lectie usturatoare de la elevii claselor a XII-a si de la parintii acestora, anul trecut, datorita comportamentului si apucaturilor ce le are in relatiile cu elevii". Mai mult, Stefan sustine ca, in urma aparitiei articolului din "Monitorul de Vrancea", care anunta redeschiderea cazului Lovin, "au venit parinti care au declarat lucruri grave despre Lovin". Tot Radu Stefan spune ca declaratiile-surpriza ale parintilor au ajuns in atentia comisiei de ancheta. Coordonatorul comisiei de cercetare, juristul Manda Dumitrascu, desi a confirmat faptul ca au aparut pe parcursul reconstituirii elemente noi in dosar, a refuzat sa dezvaluie continutul reclamatiilor, dar a precizat ca sint aspecte alarmante.
In alta ordine de idei, este de precizat ca intr-o discutie desfasurata alaltaieri dimineata cu reporterii nostri, chiar inspectorul scolar general Enache Mindrescu a mentionat ca rezultatul anchetei este defavorabil reclamantului si, in plus, in trecut "s-au facut unele greseli" in sensul ca Virgil Lovin a primit "salariu de merit sau gradatie, desi nu prea merita". Despre declaratiile aparute in timpul anchetei, seful ISJ a evitat sa dea un raspuns clar, dar a mentionat faptul ca exista la dosar informatii noi si deloc favorabile profesorului Lovin. Aceste informatii, tinute secret de Inspectoratul Scolar, n-au fost mentionate nici in raportul remis ieri Ministerului Educatiei. (Cristina LAZARIN)

Comentarii