Proiectul de buget pe 2002 agita spiritele

duminică, 21 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 Proiectul de buget pe 2002 agita spiritele

Proiectul de buget pentru anul viitor, care a fost depus la Parlament, a stirnit deja reactii in sinul deputatilor vrinceni din opozitie. La sfirsitul saptaminii trecute deputatul Daniel Ionescu (PRM) si deputatul Nini Sapunaru (PNL) au criticat dur unele capitole ale bugetului.
Cele mai atacate puncte au fost cele cu privire la creditele externe pe care Romania le-a contractat in acest an, fondul "Romania" aflat la dispozitia secretariatului-general al Guvernului si subventiile din agricultura care par sa se diminueze semnificativ anul viitor.
Vrancea are alocate peste 114 miliarde de lei doar la reechilibrari, ceea ce inseamna aproximativ 10% mai mult fata de bugetul acestui an.
PRM ameninta cu demisiile in bloc
Deputatul PRM Vrancea, Daniel Ionescu, spune ca partidul sau este dispus sa iasa din Parlament "ca masura suprema de protest impotriva actualei politici economici pe care o duce actualul Guvern". Ionescu spune ca, practic, in acest moment nu exista un buget consolidat al Romaniei. "Nu se cunosc cheltuielile publice. Nu sint prevazute granturile si nu exista nici un raport la Parlament care sa arate o evaluare a creditelor atrase de Romania cu o perioada de gratie mai mare de patru ani si nu exista o situatie a utilizarii lor. Unele ministere au prevazute in buget excedente. Spre exemplu, bugetul secretariatului general al Guvernului este egal cu bugetul pentru subventia energiei termice", sustine deputatul PRM Daniel Ionescu.
Conform estimarilor "comisarului Corleone" la anul datoria publica a Romaniei va creste la 20 de miliarde de lei.
Scad subventiile in agricultura
Nici deputatul PNL de Vrancea, Nini Sapunaru, nu are o parere prea buna despre proiectul de buget pe 2002.
Conform acestuia o situatie extrem de precara exista in agricultura, unde subventiile pe 2002 vor scadea cu aproximativ 19%. "PNL a formulat mai multe amendamente cu privire la actualul proiect de buget. Am solicitat anularea sau scaderea unor impozite sau taxe pentru 2002. In primul rind este vorba de neaplicarea impozitului pe venitul agricol pina in 2005, renuntarea la taxa de 3% in turism, renuntarea la taxa de 10% pentru facultatile private, renuntarea la impozitul pe pensii, scaderea cu 10% a impozitului pe salariu si scaderea cu 10% a impozitului pe profit. De asemenea am cerut majorarea subventiilor in agricultura cu 3.000 miliarde lei. Sursele care ar putea aduce la buget sumele care se pierd din diminuarea impozitelor si taxelor cerute de PNL ar fi marirea taxei de redeventa la exploatarile petroliere iar accizele la carburanti ar trebui colecate la pompa si nu la rafinarie",a spus deputatul Nini Sapunaru.
Liberarii spun si ei ca nu pot fi de acord cu un proiect de buget care nu specifica exact unde se duc banii. "Cele mai bune exemple ar fi fisele de investitie ale Ministerului Agriculturii iar pe de alta parte este vorba despre fondul Romania aflat la dispozitia secretariatului general al Guvernului", a mai precizat Nini Sapunaru. (Traian NEGULESCU)

Comentarii