"Doctorul" Bacinschi a luat pulsul Focsaniului

luni, 04 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 "Doctorul" Bacinschi a luat pulsul Focsaniului

Elaborarea strategiei de dezvoltare a Focsaniului a ajuns la etapa consultarii locuitorilor municipiului cu privire la viitorul pe care si-l doresc pentru orasul lor. In cadrul programului derulat de Primarie "Solutii prin Dialog", Fundatia pentru Parteneriat Comunitar si Asociatia Promovarilor Dezvoltarii Locale Vrancea au realizat in perioada 1-20 noiembrie a.c. un sondaj de opinie, beneficiind de consultarea specialistilor de la USAID. Studiul a vizat un esantion reprezentativ, cu 522 de subiecti, respectindu-se caracterul aleator si criteriul stratificarii populatiei specifice zonelor urbane.
Un Focsani curat, peste 10 ani
Opiniile celor consultati cu privire la personalitatea actuala a orasului lor sint impartite. In majoritate insa, aprecierile sint pozitive: 14% din focsanenii chestionati considera Focsaniul "in plina dezvoltare" sau "curat", 13% "linistit" iar 10% "frumos". Numai o foarte mica parte a cetatenilor au de facut reprosuri – o proportie de 5% au fost de parere ca Focsaniul poate fi apreciat ca "necivilizat", "murdar" sau "monoton", 3% "fara perspective" si doar 1% "sarac". Nu este mai putin adevarat ca nici caracteristicile de civilizatie specifice comunitatilor cu un nivel de trai ridicat nu au fost identificate de cei chestionati ca fiind reprezentative pentru Focsani. Astfel, 4% au fost de parere ca municipiul lor este "civilizat" si inca mai putini (3%) l-au considerat "dezvoltat economic", "elegant" sau "prosper".
In schimb, focsanenii au parut mai fermi in opinie atunci cind au fost intrebati cum isi vad orasul peste zece ani. Cei mai multi dintre cei chestionati au optat pentru un Focsani "dezvoltat economic" (23%), "modern" (22%), "curat" (19%) si civilizat (17%).
Intr-o coplesitoare majoritate (98%) focsanenii au raspuns ca isi doresc ca peste 5 ani municipiul lor sa devina "un centru de interes regional".
Iluminatul public si caldura in apartamente, o problema majora
Un capitol important al chestionarului a vizat directiile pe care autoritatile locale ar trebui sa le dezvolte pentru ca Focsaniul sa devina intr-adevar un oras modern. Pentru sectorul serviciilor publice majoritatea celor chestionati (54,7%) au subliniat stringenta rezolvarii problemei de calitate a echiparii edilitare (alimentare cu apa, incalzire, iluminat public, telefonie). Mai mult de un sfert (26,25%) au opinat ca ar trebui sa se puna accent pe asigurarea salubritatii si a colectarii de deseuri, iar 15,32% din cei chestionati cer autoritatilor sa rezolve problema serviciilor de paza si ordine publica. Numai 1,3% au fost de parere ca problema transportului public ar trebui avuta in vedere cu prioritate de catre edilii municipiului.
In ceea ce priveste directia dezvoltarii economice si de atragere a investitiilor, majoritatea populatiei consultate crede ca accentul trebuie pus pe productia propriu-zisa (63,78%), doar 15,7% optind pentru sectorul prestarilor de servicii. 9,19% din focsanenii chestionati cred ca ar trebui investit in domeniul care vizeaza recreerea si petrecerea timpului liber si doar 8,8% cred ca accentul ar trebui pus pe dezvoltarea comertului.
Consultarea cetatenilor in privinta viitorului planificarii urbane a Focsaniului a condus la rezultate care converg, in oarecare masura, cu planurile actualei administratii. Astfel, 37,93% din cei chestionati s-au pronuntat in favoarea imbunatatirii aspectului fizic al cladirilor din oras iar 24,5% cred ca promovarea unui concept arhitectonic modern si unitar trebuie avut in vedere de catre edili, in primul rind. 23,18% dintre ei spun ca accentul ar trebui pus pe imbunatatirea aspectului stradal. Doar 12% din cetatenii chestionati au pus pe primul plan intretinerea si dezvoltarea spatiilor verzi ale Focsaniului.
Problema locuintelor, pe primul plan pentru 37% dintre focsaneni
"Care este ordinea de importanta care asigura calitatea vietii in Focsani" a sunat una din intrebarile chestionarului lansat de autoritatile locale. Concluziile studiului au fost clare: 37% din focsaneni considera de maxima importanta problema locuintelor si, in mod placut surprinzator, 23% cred ca educatia este una din bazele calitatii vietii. Acelasi procent – 23% – a fost obtinut de capitolul "sanatatii", in timp ce pentru siguranta publica, comert, servicii si cultura au optat 5%, respectiv cite 3% din cei chestionati.
Focsanenii par sa fie constienti de responsabilitatea lor de membri ai comunitatii de vreme ce 73,7% din esantionul reprezentativ chestionat crede ca ar putea avea ceva de spus pentru imaginea viitoare a municipiului, comparativ cu doar 12,8% care afirma ca nu se poate implica in nici un fel.
Daca decizia le-ar apartine, conform acestui studiu sociologic, 75% din locuitorii municipiului ar rezolva intii problemele care tin de calitatea vietii. 10% din focsaneni cred ca prioritar ar trebui rezolvata problema dezvoltarii economice, urmind serviciile municipale si publice (9%), integrarea sociala a defavorizatilor (7%), cultura si traditia, respectiv relatiile cu exteriorul (2%).
Cum am precizat deja, consultarea populatiei prin procedeul sociologic al sondajului este doar o etapa necesara in stabilirea unei viitoare strategii de dezvoltare a Focsaniului. Responsabilii acestui proiect pregatesc si o contactare a mediului de afaceri local in aceeasi problema, aspect asupra caruia "Monitorul" va va tine la curent la momentul potrivit. (Lidia GROSEI)

Comentarii