Revolta generala la Scoala Mindresti

luni, 10 decembrie 2001, 00:00
6 MIN
 Revolta generala la Scoala Mindresti

Profesoara de istorie Veronica Bordei, arhicunoscuta mediului didactic vrincean, in virtutea intimplarilor paranormale din ultimele luni petrecute la Scoala Mindresti, risca sa fie data afara din invatamint. Conducerea scolii cere expres Inspectoratului Scolar Judetean desfacerea contractului de munca al dascalitei, cit mai repede cu putinta, invocind calvarul pe care il suporta cu stoicism de citeva luni incoace. Parintii si elevii sint revoltati. Au ajuns in situatia de a ameninta Inspectoratul Scolar ca vor recurge la transfer, la o alta scoala, daca profesoara Bordei nu dispare din decor. Si profesorii se arata exasperati. In ideea ca un examen psihiatric ar duce la eliminarea profesoarei Bordei din scoala, cu totii cer sa fie diagnosticati din punct de vedere mental, de o comisie de specialitate. Inspectoratul Scolar inca analizeaza situatia, urmind a lua o decizie in privinta "exmatricularii fara drept de reinscriere" a profesoarei Bordei, in urmatoarele zile. Este de remarcat ca, profesoara Veronica Bordei isi etaleaza in continuare nevinovatia, si in ciuda revoltei generale pornite impotriva ei la Scoala Mindresti, isi acorda calificativul "foarte bine", spre surprinderea conducerii ISJ care i-a dat calificativul "satisfacator".
Bordei este oaia neagra
Echipa de control a Inspectoratului Scolar a izbutit, dupa indelungi tergiversari, sa faca lumina in Scoala Generala Mindresti. La o saptamina dupa disparitia foilor din catalogul clasei a VI-a al scolii, ISJ a demarat o inspectie la singe in scoala. Asa cum era de asteptat, concluziile trase arata ca "situatia este extrem de grava", dupa cum precizeaza purtatorul de cuvint al ISJ. In acest "colectiv didactic foarte bun, cu oameni seriosi, care stiu ce au de facut si isi fac bine treaba, cu elevi bine pregatiti si parinti interesati de scoala", exista totusi probleme, si chiar grave. Iar vinovat de situatie se face profesoara Veronica Bordei, in opinia ISJ si a intregii scoli. "Domnisoara Bordei ne face scoala si cartierul de risul lumii si ne timoreaza copiii. Dorim din tot sufletul sa ne rezolvati problema", "ce face Bordei nu merita sa-i zic doamna profesoara", "nu-mi place comportarea cadrului didactic Bordei Veronica care numai cadru didactic nu e si nu merita acest titlu", "nu-mi place calvarul care exista din cauza profesoarei de istorie Bordei", "nu-mi place birfa care a produs-o domnisoara Bordei Veronica. Vreau cu orice pret sa dispara din aceasta scoala. Copii au nevoie de predare, nu de birfa, au nevoie de disciplina, nu de scandal. Va rugam din suflet sa ne rezolvati", sint doar citeva din mentiunile facute de parinti, in scris, cu privire la atmosfera din scoala, toate adresate, la unison, numai profesoarei de istorie-geografie. Revolta parintilor, si faptul ca s-a creat o situatie fara precedent in istoria invatamintului vrincean, sint confirmate de Inspectoratul Scolar. "Nu exista nici un parinte care sa spuna ca profesoara Bordei se comporta normal. Exista trei elemente clare in aceasta situatie, care nu pot fi ignorate: glasul profesorilor, al parintilor si al elevilor. Si in unanimitate, toti vor acelasi lucru: sa scape de profesoara Bordei", a subliniat coordonatorul echipei de control a ISJ, inspectorul Nicolae Florea. Este de remarcat ca, in cadrul consiliului profesoral tinut alaltaieri seara la Scoala Mindresti, in fata inspectorului scolar general-adjunct Mihai Ladaru, profesorii scolii au propus comisiei ISJ efectuarea unui examen psihiatric de catre intreg colectivul didactic, sugerind ideea ca, prin comparatie, se va vedea clar ca profesoara Bordei face nota discordanta. De mentionat ca este pentru prima data in istoria invatamintului vrincean cind cadrele didactice ajung sa ceara diagnosticare psihiatrica, si nu de dragul consultului, ci pentru a scapa de unul dintre colegi.
Cum s-a ajuns aici
Reamintim cititorilor ca, de la inceputul noului an de invatamint, la Scoala Generala Mindresti, se petrec fapte incredibile, fara a putea fi stopate de responsabilii scolii vrincene. Dupa amplul scandal iscat in iunie a.c., la sfirsitul anului scolar trecut, intre absolventii clasei a VIII-a si profesoara de istorie-geografie Veronica Bordei, in jurul nepromovarii a jumatate de clasa, a urmat, in ordine cronologica, disparitia ca prin minune a citorva foi din condica anului scolar anterior, apoi condica noului an de invatamint, o bataie intre secreatara scolii si profesoara Bordei, in care au fost implicati si elevi, si acum, mai nou, disparitia a trei foi din catalogul clasei a VI-a a scolii. Toate aceste fapte, fara precedent in istoria invatamintului vrincean, au dus la sanctionarea disciplinara a profesoarei Bordei, dupa ce a fost gasita vinovata de Colegiul de Disciplina a ISJ in evaluare incorecta in cazul elevilor de la clasa a VIII-a, pentru ruperea foilor din condica de prezenta a profesorilor in anul scolar 2000-2001, cit si pentru ca s-a folosit de elevi in rezolvarea unei probleme personale cu secretara scolii, Lenuta Ungureanu. Profesoara Bordei a fost recent sanctionata prin diminuarea salariului si anularea dreptului de a fi diriginta, in urma unor decizii recente a consiliului de administratie al scolii, coroborate cu hotaririle luate de Inspectoratul Scolar.
Vinovata de disparitia foilor din catalog
In timpul controlului ISJ au mai iesit la iveala si alte aspecte, unele de mare ajutor in depistarea vinovatului privind disparitia celor citeva foi din catalogul clasei a VI-a. De altfel, in substrat, acesta a si fost scopul inspectiei neanuntate facuta de ISJ, zilele trecute, la Scoala Mindresti. Relatarile elevilor de la clasa a VI-a evidentiaza clar ca disparitia ca prin minune a foilor din catalog a fost o situatie regizata anterior, premeditata chiar. S-a intimplat vineri, la penultima ora de curs, ultima fiind sportul, unde se stie ca profesorul in general nu prea foloseste catalogul. In conditiile in care, pe tot parcursul orei de curs profesorul este responsabil de securitatea catalogului cel putin si nu are voie sa paraseasca clasa, profesoara Bordei a fost intr-un du-te-vino permanent. "La 16 si zece minute s-a sunat de intrare. Dupa cinci minute, profesoara a iesit din clasa, fara catalog. Pina s-a intors, elevii sutin ca l-au consultat. Profesoara a revenit, a stat citeva minute, dupa care a plecat cu catalogul inainte de a se suna de iesire. A trimis eleva de servici sa-i cumpere sticks-uri. A revenit in clasa, fara catalog, la orele 16.40. Apoi a plecat din nou, s-a intors la fara cinci minute, i-a pus pe copii sa cinte si a dat cinci note de zece, pe care le-a trecut in carnetul de elev. Catalogul nu-l avea. Acum nu recunoaste nimic, dar nu se poate sa minta toata clasa de elevi. Sintem convinsi ca asa s-a intimplat, mai ales ca acum ii obliga pe copii sa spuna ca a plecat din clasa la fara cinci", ne-a relatat coordonatorul anchetei, Nicolae Florea. In consecinta, avind in vedere aceste elemente noi, ISJ a concluzionat ca vinovat de disparitia foilor din catalog este profesoara de istorie Veronica Bordei care, chiar daca sustine ca nu a furat foile respective, nu a asigurat securitatea documentului scolar. Si pentru asta, va fi sanctionata.
"In loc sa predea, da autografe"
Alte aspecte care vor fi luate in seama la momentul verdictului consiliului de administratie al ISJ, tin de conduita si limbajul profesoarei Bordei, in fata elevilor. "Cancelaria e cuib de viespi, profesoara de biologie e cucuvea, mamele elevilor sint giste, copii sint idioti, analfabeti, prosti. Afirmatiile apartin profesoarei Bordei. Au fost spuse la clasa, in fata elevilor. In plus, uita sa predea, face divagatii in timpul orei. Spre exemplu, o eleva este facuta nesimtita pentru ca a indraznit sa intrebe daca mai preda lectia respectiva, este ascultata imediat si i se pune nota 3. Mai mult, profesoara Bordei a ajuns sa dea autografe la ora. Le-am gasit in caietele elevilor", ne-a relatat coordonatorul anchetei, inspectorul Nicolae Florea. Este de remarcat ca la finalul controlului, echipa ISJ a acordat calificativul "foarte bine" tuturor cadrelor didactice mai putin profesoarei de limbi straine, care a luat doar "bine" si profesoarei de istorie-geografie Veronica Bordei care a fost apreciata cu "satisfacator". Insa, profesoara Bordei s-a autoevaluat cu "foarte bine", in ciuda acuzelor ce i se aduc, stirnind stupoarea echipei de inspectori scolari.
Cit priveste propunerea conducerii scolii Mindresti in privinta desfacerii contractului de munca a profesoarei Bordei, avind in vedere situatia in care se gaseste si deserviciile create scolii si invatamintului vrincean implicit, verdictul va fi dat de consiliul de administratie al ISJ, in zilele urmatoare. (Cristina LAZARIN)

Comentarii