Seceta arde ogoarele

vineri, 03 august 2001, 23:00
4 MIN
 Seceta arde ogoarele

Ceea ce la finele lunii iunie se anunta ca cel mai productiv an agricol din ultimul deceniu, in decurs de cinci saptamini s-a transformat intr-una dintre cele mai secetoase veri a ultimilor ani. Directia Generala pentru Agricultura Vrancea a intocmit o prima situatie a culturilor efectate de seceta, insa pagubele se anunta cu mult mai mari, daca in zilele care vin nu va ploua. Pe categorii de culturi, cele mai mari pierderi se anunta la porumb, cele 61.055 hectare cultivate fiind afectate in proportie de 30-40%, ceea ce inseamna o pierdere de circa 213 miliarde de lei. Pentru culturile de floarea-soarelui de pe cele 8.403 hectare, seceta a pirjolit cam 30%, ceea ce transformat in bani inseamna 16,6 miliarde de lei. Cea mai afectata cultura de toamna, pina in prezent, este sfecla de zahar, specialistii stabilind ca aceasta a fost pirjolita de seceta in proportie de 50%, pentru cele aproape 500 de hectare cultivate pierderile fiind de circa 4 miliarde de lei. La rindul lor, cele aproape 10 mii de hectare de legume au suferit din cauza secetei, fiind afectate in proportie de15-20%, ceea ce inseamna 38,6 miliarde de lei. Pierderi importante s-au inregistrat pina acum si la plantele furajere, acestea cifrindu-se la aproximativ 20 de miliarde de lei. Cel mai putin afectati ramin strugurii, respectiv 10%, iar pierderile de pina acum pentru cele 13.200 hectare insumeaza 33 de miliarde de lei. Specialistii agricoli au precizat ca, pe masura ce zilele caniculare trec, si valoarea pagubelor creste considerabil. Adevarata dimensiune a pierderilor datorita caniculei din vara aceasta este data si de faptul ca valoarea pierderilor din cinci saptamini este aproapiata de cea din tot anul trecut. "Anul acesta a fost o seceta scurta, dar profunda", raspund specialistii.
Deficitul de apa din sol, mai mare ca anul trecut
Practic, in lunile mai si iunie ale acestui an, umiditatea din sol a fost excedentara, lucru care nu anunta nici pe departe seceta. Spre exemplu, in iunie a.c. umiditatea din sol a fost de +41 l/mp, in timp ce in luna care tocmai a trecut deficitul din sol a fost de -19,9 l/mp. Pe zone situatia se prezinta astfel: in zona Focsani se inregistraza o deficienta in sol de 16,4 l/mp, la Maicanesti 22l/mp iar la Timboiesti 21,5 l/mp. Nici in aceasta luna previziunile meteorologilor nu sint imbucuratoare pentru agricultori. In intervalul 1-8 august a.c. vremea va fi in general calda, cu cer variabil fiind posibil ca izolat sa ploua in ultimele zile ale perioadei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 22-32 grade Celsius iar minimele intre 10-18 grade Celsius.
In intervalul 9-13 august a.c. vremea va fi mai calda decit normalul termic al acestei perioade. Temperatura maxima va fi cuprinsa intre 24-34 grade Celsius iar minimele se vor situa intre 10-20 grade Celsius. In perioada 14-20 august a.c. vremea va fi in general instabila. Vor cadea ploi temporare care vor avea caracter de aversa, si vor fi insotite de descarcari electrice. Temperatura va fi in scadere fata de intervalul precedent. Maximele vor fi cuprinse intre 18-28 grade Celsius iar minimele intre 7-17 grade Celsius.
In ultimul interval al lunii, respectiv 21-31 august a.c. temporar si local, vor cadea ploi, mai ales sub forma de averse, insotite de descarcari electrice. Vintul va avea intensificari de scurta durata iar maximele vor fi cuprinse intre 24-35 grade Celsius.
In lipsa ploii, irigatul este singura salvare

Ieri reporterii nostri l-au contactat pe directorul RAIF Vrancea, Dan Mocanu, pentru a vedea ce solutii sint pentru a putea salva cit de cit culturile de toamna. Prilej cu care acesta a declarat ziaristilor nostri ca actualul deficit din sol poate fi echilibrat in doua zile de udat, ceea ce inseama, ca si pret, aproximativ 700.000 lei/hectar. "Este vorba de contravaloarea a aproximativ doi saci de porumb. Noi ne-am pregatit din iarna pentru a iriga o suprafata de 6.601 hectare de teren iar apoi am extins aceasta suprafata pina la 9.052 de hectare. Din pacate, am incheiat contracte doar cu proprietari a 2.217 hectare. Noi putem incepe irigatiile si pe alte suprafete in orice moment in conditiile in care sintem solicitati si avem utilaje in acea zona. Pentru a iriga trebuie sa avem o solicitare din partea celor care doresc acest lucru. In fiecare zi de joi noi facem planificarile pentru saptamina care vine", ne-a declarat Dan Mocanu. Pentru ca RAIF sa irige anumite culturi, nu se impune o anumita suprafata de teren, instalatiile putind fi puse chiar si pe suprafete mai mici. Insa, lipsa banilor ii determina pe cei mai multi dintre agricultori sa astepte ploaia, iar in caz contrar sa accepte pierderile provocate de seceta ca un semn de Sus. (Elena CRISTIAN, Traian NEGULESCU)

Comentarii