Someriada

vineri, 06 aprilie 2001, 23:00
5 MIN
 Someriada

"Bursa locurilor de munca", ce s-a desfasurat ieri in Focsani, Marasesti si Panciu, a adunat lume buluc la sediul Caselor de Cultura din localitatile respective. Peste 700 de oameni impinsi de nevoia unui serviciu stabil si-au incercat norocul, discutind direct la "masa tratativelor" cu reprezentantii societatilor ofertante. Majoritatea persoanelor ce sperau ieri intr-o slujba trecusera binisor de 38 de ani. Mai toti venisera la acest eveniment "la brat" cu complexul virstei si cu sufletele marcate de sentimentul inutilitatii si neputintei de a-si cistiga cinstit viata de zi cu zi. Desi numarul locurilor de munca depistate de specialistii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca a fost destul de mare (1500), majoritatea au fost destinate confectionerilor, lucru care nu a prea incintat oamenii care sperau intr-o angajare.
Desi la Focsani Bursa locurilor de munca a fost planificata sa inceapa la orele 10.00, inca dinainte de orele 9.00 oamenii au inceput sa se adune in jurul Casei de Cultura. Astfel, la momentul deschiderii, holul institutiei era arhiplin, iar din cauza aglomeratiei oamenii incepusera sa-si piarda rabdarea. Subprefectul George Baesu a precizat chiar ca "in numele organizatorilor e cazul sa ne scuzam pentru modul in care se deruleaza aceasta actiune. Poate nu ne-am dat seama cit de multi vor cauta un loc de munca." Totodata, el a asigurat asistenta ca la nivelul Prefecturii, locurile de munca pentru cei ce au nevoie de ele reprezinta o preocupare prioritara. In final, subprefectul a urat "patronilor sa-si gaseasca salariati, iar celor ce asteapta un loc de munca, sa li se implineasca dorinta". La rindul lui, primarul Decebal Bacinschi a precizat ca " municipiul Focsani va avea in urmatorii ani foarte mult de construit. Si in investitii vom avea nevoie de foarte multi oameni. Vom avea nevoie de oameni in industria lemnului. Avem nevoie de prestari servicii. Acestea sint activitatile care in urmatorii ani vor lua o amploare foarte mare in Focsani", a subliniat Decebal Bacinschi.
La Focsani, ingramadeala mare
Dupa cuvintul de deschidere al oficialitatilor, oamenii adunati gramada in holul Casei de Cultura au luat cu asalt mesele la care erau asezati reprezentantii firmelor ofertante. Ingramadeala era atit de mare incit cu greu iti faceai loc spre iesire. Iar din spatele celor doua siruri de mese din holul Casei de Cultura, insirate frumos, vegheau la buna desfasurare a evenimentului zecile de icoane expuse parca expres sa indeplineasca rugile somerilor.
"Caut un loc de munca. As vrea sa gasesc unul in meseria pe care o am, de operator chimist. Am mai incercat sa-mi gasesc de munca dar sint numai de confectioneri. Femeile sint defavorizate. In primul rind, te intreaba citi ani ai. Si de la 35 in sus spune ca nu are nevoie de tine", spune Tincuta Ionescu, o femeie de 45 de ani, care astepta sa-si incerce sansele ieri, la Bursa da la Focsani. La rindul lui, Costica Sapunaru, de 24 de ani, venise cu sperante mari la eveniment. "Nu am mai fost la asa un tirg, dar sper sa ma pot angaja astazi. Am mai fost la fortele de munca sa caut servici dar nu era in meseria pe care o am. Eu sint zidar. Citeodata e greu sa obtii un loc de munca", crede tinarul. Printre sutele de someri aflati in general la a doua tinerete, au venit sa-si caute un loc de munca si copii. Ciprian Marius Neta, de 16 ani, dorea sa munceasca orice, impreuna cu fratele lui de numai 15 ani, ca sa scape de conditiile grele de acasa. "Vreau sa ma angajez, ca n-avem conditii acasa. Nici la scoala nu am mai fost tot din cauza asta. Ma angajez la ce se poate. Nu am nici o calificare", spune adolescentul subtirel, care isi astepta rindul la una dintre mesele celor care ofereau locuri de munca.
Paleta meseriilor cerute la Bursa locurilor de munca din Focsani a fost destul de variata, daca nu tinem cont de majoritatea covirsitoare a cererii de confectioneri. Cele 1240 de locuri de munca de la Focsani au fost oferite de 45 de firme care au confirmat participarea. La fata locului au venit insa numai reprezentantii a 36 de societati.
Bursa a avut succes si la Panciu si Marasesti
La Panciu, Bursa locurilor de munca a inceput inca de la orele 8.00, iar celor 80 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca le-au facut fata reprezentantii a doua societati. Iar la Marasesti, din cele sapte firme care si-au anuntat participarea, doar cinci au fost prezente la discutiile cu somerii. Meseriile cerute au fost cele de confectioner, draglinist, betonist si sofer, iar in total au fost ofertate 194 de locuri de munca, pe care s-au "batut" 120 de persoane. La Bursa organizata la Marasesti a fost prezent si un reprezentant al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. "La nivelul orasului Marasesti, populatia in pondere de 18-62 de ani, este in numar de 230.823 persoane, iar rata somajului este de 22,7%. De aceea incercam sa scoatem acest oras ca oras defavorizat. De aceea masurile active pe care noi le derulam sint cu precadere inclinate spre acest oras, incercind sa cream acolo locuri de munca", a declarat Maria Stoleru, purtatoarea de cuvint a AJOFM Vrancea.
"Doamne fereste de mai rau"
In orice caz, cu prilejul Bursei locurilor de munca organizate in cele trei localitati ale judetului nostru, au fost stabilite interviuri in urma carora citiva oameni vor avea parte de contracte individuale de munca. Ce se va intimpla insa cu cealalta parte, marea majoritate, careia ii vine greu – daca nu chiar imposibil – sa-si schimbe la peste 45-50 de ani calificarea? Si prin ce trec acestia cind vad ca meseria pentru care au invatat ani in sir si pe care au practicat-o o viata, nu mai este buna? Se da vina pe cererea de pe piata muncii, care nu mai corespunde vechilor cereri. Se mai da vina pe comoditatea celor care, odata ajunsi in somaj nu mai doresc sau pur si simplu nu mai au puterea de a o lua de la capat. Vinovat este deseori si refuzul somerului care nu vrea sa accepte un loc de munca departe de casa lui. Dar niciodata nu este vinovat patronul care conditioneaza angajarea cu virsta. Nevinovat ramine si cel care invoca lipsa de experienta a tinarului absolvent, refuzindu-l. Si tot asa. Cu toate astea, viata trebuie sa mearga inainte. Si decit sa privim "partea goala a paharului", mai bine s-o privim pe cea plina, atita timp cit Vrancea este totusi unul din judetele cu cea mai redusa rata a somajului din tara. Iar potrivit celor spuse de conducerea AJOFM, ori de cite ori va fi necesar se vor organiza din nou asemenea intilniri. Si poate in felul acesta, pe masura ce va trece timpul, somerii nu vor mai fi priviti ca niste paria ai societatii, asa cum din pacate, s-a mai intimplat ieri: "Ce-i ingramadeala aia?", intrebau trecatorii din fata Romartei. "Nimic. Se imbulzesc somerii", a venit de citeva ori raspunsul, in bataie de joc. In urma, ne-am zis si noi: "Doamne fereste de mai rau!". (Laura BREANA)

Comentarii