Tensiuni pe hotar

luni, 07 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Tensiuni pe hotar

In zona Tulnici s-a reaprins conflictul intre ciobanii romani si cei unguri, care isi pasc oile pe muntele Furu. Acesti munti sint revendicati si de catre obstenii din Tulnici dar si de membrii composesoratelor din Harghita. Pina in prezent, in zona Tulnici nu a fost validata nici o obste care face obiectul dublei revendicari.
Ieri, din ordinul comandantului IPJ Vrancea, Ioan Dibus, la Tulnici s-au deplasat citeva echipaje de politisti, care au incercat sa-i domoleasca pe combatantii din cele doua tabere. Contactat telefonic, comandantul Ioan Dibus a declarat reporterilor nostri ca problema din zona Tulnici-Ojdula treneaza de cinci ani de zile. "Totul a inceput vineri seara. Ciobanii din Ojdula forteaza nota iar ai nostri nu accepta acest lucru. Noi am luat deja masuri iar miine (azi – n.r.) la Tulnici se va deplasa si un echipaj de la Focsani. Cei care nu se inteleg provin din trei stini: doua ale celor din Tulnici si una a celor din Ojdula", ne-a declarat comandantul IPJ, Ioan Dibus.
"Cei din Ojdula sint neseriosi"
Prefectul Constantin Buza sustine ca acest conflict apartine exclusiv celor din Ojdula, care treneaza actiunea de punere in posesie. "Cei din Ojdula sint total neseriosi. Le-am trimis trei adrese prin care le-am cerut sa depuna acte daca vor sa obtina o suprafata de teren, insa nu au facut acest lucru. Am anuntat politia fiindca acestia nu sint deloc concilianti. Vom intruni comisia judeteana de aplicare a Legii 1/2000 cit mai repede posibil si vom valida obstea de la Tulnici. Cine are acte va ramine iar cine nu, va pleca", ne-a spus prefectul Buza.
"Noi avem dreptate"
Reporterii nostri l-au contactat si pe prefectul de Harghita, Horia Grama. Acesta a declarat ca, in viziunea sa, cei care ar urma sa fie improprietariti in zona revendicata sint taranii din Ojdula. "Astazi am avut contacte telefonice cu primarul de Ojdula si s-au depalsat in comuna subprefectul impreuna cu secretarul Prefecturii. Joi, 10 mai a.c., vom avea o intilnire la Tulnici, cu partea vrinceana si speram sa solutionam aceasta problema. Taranii din Ojdula au cu siguranta acte pentru composesorate", ne-a spus prefectul judetului Harghita, Horia Grama.
Povestea conflictului
In iarna anului trecut fostul prefect Ionut Constantinescu a initiat si el o intilnire cu omologul sau de atunci, prefectul de Harghita Gheorghe Tatu. Intilnirea a avut loc la Pensiunea "Safari House" din Gresu, insa negocierile nu au avut nici un rezultat.
In urma intilnirii de pe data de 24 februarie 2000, de la "Safari House" practic nu s-a inaintat in conflictul taranilor din Vrancea cu cei din Harghita. "Nu cred ca acest litigiu va putea fi solutionat la nivelul comisiilor judetene de aplicare a Legii Lupu", a spus prefectul de atunci, dupa finalizarea discutiilor.
In acelasi timp, fostul prefect al judetului Covasna, Gheorghe Tatu, sustine ca dreptatea este de partea ungurilor, sustinind ca acestia au acte ca taranii din Ojdula, Bretcu si Ghelnita, conform improprietaririi din ’21. "Chiar daca taranii din Tulnici nu doresc acest lucru, padurea va deveni proprietatea composesoratelor din comunele care se invecineaza cu Tulnici. In acest sens, noi avem acte perfect legale", ne-a spus prefectul de Covasna.
Faptul ca ungurii stau bine cu actele ne-a fost confirmat si de prefectul Constantinescu, care a precizat ca cei din Covasna au chiar si carti funciare pe suprafata revendicata. "Taranii din Tulnici nu au astfel de documente, insa exista in arhive hotariri judecatoresti, care sint de partea vrincenilor", a conchis fostul prefect Ionut Constantinescu.
Un conflict vechi de sute de ani
Cetatenii din comuna Ojdula, judetul Covasna, revendica peste 3.000 hectare de padure de pe suprafata judetului Vrancea. Mai exact, ojdulenii revendica toata suprafata de teren de la Ojdula pina la Lepsa Potok si Valea Minului, localitati aflate in administrarea comunei Tulnici, din judetul nostru.
Suprafata de padure aflata momentan in litigiu, respectiv cea aflata intre punctele Valea Marului, Golul Lepsei, Piriul Bisericii, Coasta Putnei, Izvoarele Putnei si casa lui Neacsu, au fost obiectul disputei dintre moldoveni si unguri inca din anii 1600.
In comunicarea "Lupta vrincenilor pentru apararea muntilor de cotropirea habsburgica", in secolul al XVIII, comunicare facuta de istoricul I.Ionascu, se specifica faptul ca "hotarul Vrancei catre Transilvania a fost stabilit in mod oficial pe timpul lui Constantin Mavrocordat Voda, in anul 1735, de vornicul de Vrancea, Miron Duma si Veil, reprezentantul «ghenarurului din Sibiu», cumpana apelor a fost socotita cu acest prilej, hotarul dintre Moldova si Transilvania".
Plecind de la aceste evidente, taranii din obstea Tulnici revendica partea dreapta a Vaii Putnei, cum mergi spre Covasna, suprafata de teren pe care composesoratele din comunele unguresti l-au primit prin Legea Funciara din 1921, pe vremea cind judetul Putna se invecina cu judetul Trei Scaune.
Un alt reper in istoria conflictului legat de stapinirea muntilor l-a reprezentat un proces intre taranii din Tulnici si cei din Bretcu, proces care a dat intr-un final cistig de cauza obstenilor din Tulnici.
Aplicarea Legii Lupu va redeschide asadar in Tulnici o patima uitata de aproape 70 de ani. (Traian NEGULESCU)

Comentarii