Tornada scumpirilor

miercuri, 18 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Tornada scumpirilor

Incepind de marti, tarifele la energia electrica au fost majorate, in medie, cu 6,2%. Aceasta inseamna ca, consumatorii casnici platesc, din 17 aprilie a.c., 814 lei/Kwh la tariful de tip social pentru un consum de 50 Kwh si de 3.500 de lei pentru ceea ce depaseste acest consum. Tariful standard este de 1.280 lei/Kwh, valoarea abonamentului este de 38.565 lei iar tariful optional fara abonament este de 1.726 lei/Kwh. Noua majorare a tarifelor la energia electrica survine dupa mai bine de 8 luni, ultima modificare a preturilor fiind operata in august anul trecut, la un curs al dolarului de 21.500 lei fata de aproape 28.000 de lei cit este in prezent.
Produsele de baza vor fi mai scumpe
Asa cum se intimpla de fiecare data, majorarea tarifelor la energia electrica atrage dupa sine un val de scumpiri, in special la produsele alimentare. Patronatele din diverse sectoare au anuntat deja cresteri de preturi, insa in procente reduse, lucru care nu este agreat de agentii economici. In plus preturile la care au operat aceste patronate sint cu mult sub media celor existente deja pe piata vrinceana. Agentii economici considera ca in acest moment nu este indicata totusi o majorare de tarife, aceasta cu atit mai mult cu cit dupa Sarbatori vinzarile sint cu mult mai reduse decit in preajma acestora. "Noi nu am majorat deloc preturile si nici nu dorim acest lucru. Insa, daca aceasta se impune trebuie sa o facem. Cu siguranta ca in depozite produsele vor fi mult mai scumpe, ceea ce va duce inevitabil la o crestere a preturilor si la vinzare", ne-au spus unii agenti economici. Cresterile de preturi vor fi cuprinse intre 3% si 10%, ceea ce inseamna un plus pe produs de pina la 2000 de lei. Pentru un litru de ulei, care se vinde in acest moment cu un pret mediu de 20 de mii de lei, majorarea inseamna inca vreo 2000 de lei/litru. Kilogramul de zahar va ajunge cu siguranta la 15 mii de lei iar la orez plusul pe kilogram este de 1.500 de lei, ceea ce inseamna de aproape 11 mii de lei/kg.
Comerciantii de carne sustin ca si aici vor fi modificari de preturi
Scumpirile anuntate de Patronate nu coincid cu cele de pe piata aceasta si datorita faptului ca pina sa ajunga la vinzare produsele trec prin mai multi intermediari, fiecare adaugind un plus de 2-3 procente. Pina sa ajunga la consumator produsul costa cu cel putin 10% mai mult. Lucru care pare sa fie valabil si pentru carne si produsele din carne. Patronatul Carnii a anuntat ca nu intentioneaza sa majoreze preturile la aceste produse, insa comerciantii sint de cu totul alta parere. " Nu putem sa vindem carnea la acelasi pret ca inainte atita timp cit totul este mai scump. Cred ca vom adauga si noi citeva mii de lei in plus la kilogramul de carne", ne-a declarat Vasile Podea, producator particular.
In prezent, kilogramul de carne unificata ajunge la 70.000 lei, in timp ce muschiul, pulpa sau ceafa trece binisor de 100 de mii de lei. Un procent de maximum 10% inseamna cel putin 7000 lei pina la 10 sau 15 mii de lei. Si pentru lactate sint preconizate cresteri de preturi, aceasta fiind practic cea de-a doua majorare din acest an. Nici produsele din panificatie nu vor iesi la fel din acest val de scumpiri, la nivelul judetului fiind preconizata o crestere cu pina la 500 de lei pentru piine. Aceasta inseamna ca o piine care are acum un pret de 5000 de lei va costa peste citeva zile 5.500 de lei. Si aici, ca si in cazurile prezentate mai sus socoteala Asociatiei Nationale a Industriei din Morarit si Panificatie nu se potriveste cu cea din teritoriu, pretul piinii urmind sa reflecte cresterea cheltuielilor de productie.
Nu a fost anuntata modificarea tarifelor la servicii
Pina in prezent, nu au fost anuntate cresteri la serviciile prestate de CUP, la transportul in comun sau in afara municipiului, desi acestea sint asteptate. Pentru transportul feroviar de calatori au fost operate cresterile de preturi inca din a doua jumatate a lunii martie, iar convorbirile telefonice s-au scumpit la inceput acestui an. Toate aceste preturi pot exploda in orice moment, in situatia in care costurile la combustibili vor fi majorate. Ultimele scumpiri semnificative la produsele alimentare au fost facute in primele zile ale acestui an, dar si inaintea Sarbatorilor de Paste cind fiecare comerciant "care se respecta" a mai umflat putin preturile. (Elena CRISTIAN)

Comentarii