Trista viata de director

vineri, 21 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Trista viata de director

Normele de aplicare ale Ordonantei 79, act care cel putin teoretic vrea sa limiteze abuzurile din regii, au aparut in sfirsit in Monitorul Oficial. In acest mod, "intarirea disciplinei economico-financiare", cum este stipulat in textul actului normativ amintit, ar putea deveni si altceva decit litera pe hirtie. In Focsani, intirzierea aparitiei normelor i-a gasit insa pe sefii CUP si ENET cu salariile deja stabilite, dupa le-au negociat cu reprezentantii consiliilor de administratie. Lefurile directorilor vor depinde de acum strict de performantele lor manageriale, si nu vor putea depasi 15 milioane de lei.
Prin Normele metodologice de aplicare a OU 79/2001, ministerul de resort a avansat in termeni clari modul de calcul al cistigului salarial al directorilor, in functie de productivitatea muncii in cadrul societatilor de servicii publice de gospodarie comunala, de tipul CUP sau ENET. Strins legate de acesti indicatori sint contractele de performanta pe care sefii acestor societati sint obligati sa le semneze. Acestea inlocuiesc mai vechile contracte de administrare incheiate in baza dispozitiilor Ordonantei de Urgenta nr. 49/1999 . De nerespectarea acestor angajamente depinde, spune OU 79, insasi leafa sefilor de societati de gospodarie comunala.
La Focsani insa, directorii societatilor in cauza s-au grabit sa semneze noile contracte, chiar inainte ca modelul tip sa apara in Monitorul Oficial. "Noi am incheiat deja aceste contracte, asa cum obliga Ordonanta 79. De altfel, nu sint mari deosebiri intre ce am semnat si modelul din Normele metodologice de aplicare", a spus Gheorghe Vasilescu, directorul general al CUP RA. Tot in urma unei negocieri salariale cu reprezentantul Consiliului de Administratie a semnat contractul de performanta si directorul ENET, Valter Popescu. Merita precizat ca OU 79 plafoneaza salariile sefilor de societati furnizoare de apa sau energie termica la 15 milioane de lei, fara sporurile legale care merg pina la 50 % din indemnizatie.
"Arderea" la salariu, cu cel mult 30 la suta

Cea mai importanta prevedere a Ordonantei se refera la conditionarea primirii integrale a lefei de director de indeplinirea criteriilor si obiectivelor de performanta. Daca nu isi pot indeplini sarcinile, spune legea, salariile sefilor de societati locale se vor micsora proportional, insa nu cu mai mult de 30 la suta. Prevederile care se vor dure sint indulcite insa de "circumstantele atenuante" legate de situatia grea din teritoriu. Astfel, la analiza realizarii obiectivelor si indicatorilor de performanta, se va tine seama de gradul de asigurare de la bugetul local a necesarului de subventii. Normele de aplicare prevad, mai mult, sa fie luat in calcul si "gradul de acoperire a facturilor de catre unitatile bugetare – scoli, gradinite, spitale – sume ce provin de la bugetele locale, judetene sau de la bugetul de stat".
Prin recentul act normativ se reaminteste obligatia operatorilor de servicii publice de gospodarie comunala de a prezenta programe de reducere a creantelor, precum si programe anuale pentru reducerea pierderilor. In privinta acestui aspect, seful regiei locale din Focsani spune ca un astfel de document a fost deja trimis, cum prevede legea, pe masa primarului. Potrivit afirmatiilor lui Gheorghe Vasilescu, CUP raporteaza deja lunar Consiliului Local evolutia creantelor si pierderilor, precum si cheltuielile cu salarizarea. (Lidia GROSEI)

Comentarii