Un an de la caderea FNI

luni, 14 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Un an de la caderea FNI

Un grup de pagubiti FNI au protestat, ieri, timp de mai multe ore in Piata Unirii, concomitent cu actiunea organizata in capitala, cu prilejul implinirii unui an de la caderea fondului. Spre deosebire de alte mitinguri, de aceasta data, FNI-stii au cerut explicatii in legatura cu refuzul Primariei Focsani de a le elibera autorizatie de miting. "Am depus cererea la mijlocul saptaminii trecute, dar am fost refuzati din start. Motivatia refuzului a fost aceea ca pina la clarificarea cazurilor din instanta nu avem dreptul sa protestam. Este o incalcare a legii, motiv pentru care intentionam sa dam Primaria in judecata", ne-a spus unul dintre pagubiti.
Contactat telefonic, viceprimarul Neagu Nistoroiu, cel care a semnat refuzul, ne-a declarat ca solicitarea era neintemeiata, fara a putea oferi amanunte suplimentare. In schimb, vicele Dan Radovici a precizat ca, daca protestatarii i s-ar fi adresat lui, i-ar fi refuzat deoarece "Nu m-au intrebat pe mine cind au depus banii la FNI".
Nemultumirea deponentilor a luat proportii in momentul in care nu au avut acces la niciunul dintre sefii judetului. Dupa ore intregi de antecamera, prefectul Constantin Buza le-a spus ca nu-i poate primi, deoarece a fost pus prefect pentru a discuta cu oamenii care muncesc. "Nu sint de acord cu mitingurile neautorizate. Este necesar sa mai astepte. Ei au facut o afacere proasta si noi nu raspundem de greselile altora", ne-a declarat Constantin Buza. Nici la presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, nu au gasit intelegere, protestatarii fiind anuntati ca acesta este intr-o sedinta. In ceea ce priveste incercarea de a discuta cu primarul Decebal Bacinschi, aceasta a fost sortita esecului din start, deoarece gardianul de serviciu i-a anuntat pe pagubiti ca nu pot merge in audienta "pentru ca primarul nu a primit pe nimeni astazi ". Protestarii sustin ca nu se asteptau la vreun sprijin direct din partea autoritatilor, dar nici sa nu fie bagati in seama de acestea. "Am crezut ca este bine sa venim sa discutam cu sefii judetului, care in campania electorala ne-au promis cite-n luna si-n stele. I-am votat si acum nici nu mai stau de vorba cu noi. Credeti ca este corect?", au strigat la unison nemultumitii.
La nivelul judetului Vrancea sint aproximativ 7.500 de deponenti FNI, paguba fiind estimata la peste 150 de miliarde de lei. Cei mai activi dintre ei, aproximativ 80 de persoane au incercat, ieri, prin plecarea la Bucuresti si adunarea in fata Prefecturii Vrancea sa gaseasca un strop de intelegere si compasiune. Cei mai multi dintre ei sustin ca au acumulat datorii de milioane, ca sint bolnavi sau chiar ca nu mai au cu ce-si duce zilele. (Elena CRISTIAN)

Comentarii