Un medic sirian vrea sa faca armata in Vrancea

vineri, 01 iunie 2001, 23:00
5 MIN
 Un medic sirian vrea sa faca armata in Vrancea

In timp ce multi dintre tinerii romani incearca, si unii chiar reusesc, sa "fenteze" armata, un medic vrincean de origine siriana se straduieste de citiva ani sa realizeze contrariul. Doctorul Kila Hossni, in virsta de 39 de ani, stabilit la Focsani, vrea nici mai mult, nici mai putin, decit sa faca armata in Romania. Motivul, pe care nu il ascunde, nu este de altfel greu de ghicit: in Siria stagiul militar este obligatoriu pina la 52 de ani si are o durata de doi ani si jumatate. La asta se adauga conflictul arabo-israelian, situatia tensionata din zona si familia pe care o are in tara, de care ar trebui sa stea departe cel putin trei ani. In Romania, ca absolvent de studii superioare, Kila Hossni, care are dubla cetatenie, romana si siriana, ar sta sub arme doar sase luni. Pina acum el s-a izbit de Legea privind pregatirea populatiei pentru aparare care spune clar: stagiul militar se exercita intre 20 si 35 de ani.
Un sirian indragostit de Romania
Kila Hossni s-a nascut in anul 1962, in Siria. "La noi e o oarecare lejeritate in privinta actelor. In ’62 tata a mers si ne-a declarat pe mai multi frati. Oficial sint nascut in acest an", spune doctorul Hossni care vorbeste araba, engleza, kurda, (datorita mamei, care are aceasta origine) si romana, atit de bine incit ar putea fi invidiat de unii dintre proaspetii sai compatrioti care dobindesc accente straine dupa citiva ani petrecuti "afara". Imi marturiseste ca scrie poezie in romaneste si ca ii plac foarte mult Eminescu si Cosbuc. Ultima vizita in Siria a facut-o in octombrie, anul trecut; cam la doi ani isi petrece cite o luna de zile alaturi de familia de acolo. In 1983 a venit in Romania pentru a urma studii de medicina. A terminat facultatea la Craiova, iar intre ’90 si ’93 s-a specializat la Bucuresti in boli interne. Tot in ’90 s-a casatorit cu o focsaneanca, impreuna cu care are doi copii. A lucrat ca medic un an si jumatate in Siria, unde a avut un cabinet particular, iar din 15 august 1995 este angajat al Directiei de Sanatate Vrancea. Isi imparte timpul intre spitalul din Vidra si Policlinica II din Focsani.
"Simt ca trebuie sa fac armata"
"Ca barbat, simt ca trebuie sa fac armata. Asta tine de traditiile poporului meu si de patriotismul fata de tara. Ca e in Siria, ca e in Romania, tot trebuie s-o fac. Diferenta este ca in Siria dureaza doi ani si jumatate, ceea ce ar insemna sa stau departe de familie cel putin trei ani. In Romania as face sase luni si as ramine aproape de copii si de sotie", spune doctorul Kila Hossni. Legea e clara, iar eventuale exceptii pot face doar ministrul Apararii sau Comisiile de Aparare din Senat ori Camera Deputatilor. "In guvernarea trecuta am ajuns pina la secretarul general al Guvernului si pina la ministrul Justitiei, Valeriu Stoica. In Vrancea m-am adresat prefectului si Centrului Militar Judetean. Dar nu s-a putut face nimic", spune Hossni.
Colonelul Gheorghe Iorga, comandantul CMJ Vrancea, una din numeroasele oficialitati careia medicul Kila Hossni i s-a adresat pentru a-si rezolva inedita problema, ne-a declarat: "Il inteleg ca om, dar legea prevede ca cetatenii romani fac armata intre 20 si 35 de ani. Domnia sa iese de sub incidenta actualei legi. Nu cred ca cineva poate sa-i interzica acest lucru, dar o asemena aprobare nu tine de competenta mea."
In asteptarea ordinului, pe plaiuri mioritice
Pina la rezolvarea situatiei sale, intrucit in prezent asteapta un raspuns de Ministerul Apararii Nationale, Kila Hossni isi vede de viata de zi cu zi din noua lui patrie, Romania. Ca musulman si-a gasit patru, cinci coreligionari cu care se intilneste din cind in cind. Este, de altfel, foarte tolerant, si, apelind probabil la un proverb din vechea intelepciune araba, spune ca "Dumnezeu e unul, si pentru crestini, si pentru musulmani. Daca bei dintr-un pahar, nu are importanta pe ce parte a paharului bei. Important este ce se afla inauntru". Discutia trece rapid de la asemanarile si diferentele dintre religiile noastre la politica mondiala, la situatia economica a Romaniei. Nu-i prea plac americanii, probabil datorita sprijinului pe care il acorda evreilor in conflictul cu arabii. Imi spune ca ii plac romanii, mai ales oamenii simpli, cinstiti, care vin la medic si isi deschid sufletul chiar de la prima intilnire. Iubeste natura Vrancei si, "nu in ultimul rind vinul, insa cu doua rezerve: una impusa de profesia de medic, iar cealalta de religie".
A observat ca spre deosebire de Siria aici sint mai frecvente bolile hepatice, cele de natura cancerigena, cele datorate radiatiilor, ulcerele si afectiunile cardiovasculare. "Aveti noroc cu clima temperata, in Siria e mai cald si multi bolnavi cu variatii de tensiune arteriala fac rapid infarct miocardic", spune Hossni, care nu se sfieste sa recomande pacientilor sai chiar retete traditionale arabe. "Pentru pietrele la rinichi sau la fiere, daca sint de natura calcica, recomand un amestec dintr-un sfert de litru de ulei de masline si sucul natural obtinut din doua-trei lamai. Trebuie baut dimineata pe stomacul gol, dupa care pacientul trebuie sa stea intins culcat, o jumatate de ora pe partea dreapta si o jumatate de ora pe stinga".
Un raspuns de la minister
Kila Hossni spune ca va ramine pentru totdeauna in Romania. Ceea ce nu inseamna ca va uita de Siria, drept dovada a inceput sa-i invete araba pe cei doi copii ai sai. Fumeaza cam mult si ii spun asta, dar ma contrazice rizind: "Ca tutunul dauneaza, scrie in carti. Viata este frumoasa si merita traita, iar mie imi place cu tigari." Ii este dor de locurile in care a copilarit dar, cred, si un pic de teama sa mearga acolo. "In Siria, intre nastere si moarte, pentru un barbat, primul lucru care conteaza si care iti vine in minte este armata", spune Hossni.
In incercarea de a clarifica sansele lui Kila Hossni de fi luat la oaste in Romania, ne-am adresat Directiei de Relatii Publice a MApN-ului. Raspunsul, oferit de locotenent colonelul Cristinel Ghiga, este urmatorul: "Avind virsta de peste 35 de ani, cetateanul Kila Hossni nu poate face stagiul militar in Romania, conform articolului 52, punctul 3, din Constitutia Romaniei".
Descurajant raspuns pentru un barbat care tine neaparat sa imbrace hainele kaki si sa le toceasca prin glodul romanesc. Cu toate acestea, Hossni inca mai spera ca, intr-o zi isi va arunca Kalasnikovul pe umar, va sta de straja si va veghea la linistea tarii adoptive, Romania. (Ciprian BOBEICA)

Comentarii