Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vacante extreme

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Iubitorii sporturilor extreme au de ales intre mai multe oferte tentante de a-si petrece vacantele in mijlocul naturii. In apropiere de Brasov sint mai multe trasee pentru catarare pe stinci, dar si corzi de bungee jumping sau tiroliene. Cei care doresc sa simta adrenalina la maximum trebuie sa stie totusi la ce riscuri se expun. In acest sens, profesionistii care se ocupa de asemenea sporturi dau sfaturi turistilor, dar si echipament de protectie, iar celor care sufera de diferite afectiuni le este interzisa aruncarea in ripa cu coarda elastica. La marginea Brasovului se afla pietrele lui Solomon, un grup de stinci cu trasee de diferite grade de dificultate. Destul de aproape de acest loc, pe Timpa, se afla o alta zona de escalada ideala pentru antrenamente. Dar cea mai interesanta si mai des frecventata de catre alpinisti este zona Cheilor Risnoavei. Accesul foarte usor la peretii verticali de stinca fac ca aceast loc sa fie foarte apreciat. Cheile Risnoavei sint compuse din doi pereti total diferiti, cel din stinga fiind folosit de alpinisti pentru catarari si escalada. Cel mai greu traseu este cel al "Surplombelor de Aur". Datorita pasajelor foarte dificile, iubitorii de munte il pot parcurge preponderent in catarare artificiala. In afara traseelor de alpinism, in aceste chei s-au mai deschis si citeva instalatii de practicare a sporturilor extreme, unice in Romania. Astfel, pe un cablu suspendat intre cei doi pereti ai cheilor, a fost montata o instalatie de bungee jumping ce permite efectuarea unor salturi de la o inaltime de 145 m. Pe linga aceasta a fost ancorat si un cablu pentru tiroliana (cablu pe care se traverseaza o prapastie cu ajutorul unui scripete) si s-a deschis si un traseu de via ferata (traseu cu trepte de metal si balustrade de cablu, amenajat pe pereti stincosi, care combina pasaje verticale cu pasaje orizontale). Persoanele care doresc sa parcurga aceste trasee trebuie sa fie echipate cu ham, carabiniere si casca, dar si sa aiba ceva bani in buzunar.
    Scufundari la Eforie cu 200 de euro
    Daca alegeti sa mergeti la Marea Neagra, si acolo puteti experimenta ceva inedit, scufundarile. Echipati corespunzator puteti sa vedeti fauna si flora marina si chiar sa adunati scoici din zone mai putin accesibile. Un curs de scafandru costa 200 de euro, iar novicii trebuie sa urmeze trei module, unul teoretic, unul practic la piscina si etapa ultima, cind pasionatii de mare fac scufundari in larg, la Eforie Nord si Sud. Promovind acest curs, cei interesati pot obtine si un brevet international de scafandru. "In general, cei care vin pentru scufundari sint oameni din patura de mijloc si cea de deasupra, cu o virsta medie de 36 de ani. Multi dintre ei prind microbul si revin. Unii chiar si-au achizitionat si costume complete de scafandru, acestea ajung pina la 700 de euro", ne-a spus Ramiro Angelescu, instructor de scubadiving. Celor care vor sa vada Marea Neagra din adincuri li se garanteaza un spectacol inedit, amintiri care ii vor face sa revina printre calcani, pesti si vegetatie marina. "Scufundarile sint frumoase, depinde de momentul in care intri in apa. Daca bate vintul dinspre mal, flora si fauna se vad foarte bine. Amatorii pot vedea caluti de mare, meduze, calcani sau guvizi, dar si epavele unor vase de la Vama Veche si Costinesti. De asemenea, clientii nostri au posibilitatea de a vedea siturile arheologice de la Cazinoul din Constanta si izvoarele sulfuroase de la Mangalia", ne-a mai spus Ramiro Angelescu. Pasionatii de scufundari pot alege si alte statiuni de la marile mai calde, unde peisajul iti taie efectiv respiratia. Evident, ca si preturile sint pe masura.
    Excursii pe luna
    Incepind cu anul 2008, pamintenii care dispun de 100 de milioane de dolari pentru un concediu inedit, vor putea vedea Terra de la bordul unei navete spatiale. Turistii vor avea la dispozitie un sejur de 9 pina la 21 de zile petrecut prin praf stelar pe Statia Spatiala Internationala sau o calatorie directa de 9 zile spre satelitul natural al Pamintului, Luna. Cei care doresc sa vada cosmosul de la bordul unei unei
    navete ruse de tip Soiuz trebuie sa stie ca distanta pina la Luna este destul de mare, de 384.000 de kilometri si ca ar trebui sa-si gaseasca ceva de facut pina la destinatie. Amatorii de calatorii stelare trebuie sa mai stie ca, in caz ca li se face rau, nu prea pot deschide geamul pentru o gura de aer proaspat. Ei vor fi nevoiti sa se rezume la oxigenul din cabina de zbor. Cei care au initiat acest proiect turistic au fost rusii care, in dorinta expunerii potentialului lor stiintific, au ajuns sa vinda bilete pe Luna. Cei interesati pot cumpara chiar si pamint pe Luna, asa ca cei cu bani isi pot vizita si proprietatea personala.
    Hotelul si Capela de Gheata, locul ideal pentru luna de miere
    Daca sinteti toropiti de atita caldura, iar moleseala va indeamna cu gindul la locuri ceva mai racoroase, va spunem ca va puteti relaxa si in incaperi de gheata in Laponia. Palatul de zapada de la Jukkasjarvi ia nastere in fiecare an, in mijloc de iarna, iar cladirea este locul ideal pentru o luna de miere speciala. Ciudatul Hotel de Gheata se afla in nordul Suediei, in oraselul Jukkasjarvi, de-a lungul riului Torne. Pina acolo, cei interesati de un sejur permanent la -5 grade Celsius pot ajunge cu avionul, cu trenul sau cu un mijloc de transport ceva mai deosebit, snowmobilul. Hotelul de Gheata este construit din mii de tone de zapada si gheata, dezavantajul unei astfel de cladiri fiind acela ca trebuie reconstruita in fiecare iarna. Ferestrele, peretii, piesele de mobilier, paturile si lampile, tot ce se afla in interiorul hotelului este sculptat din gheata, oferind fiecarei incaperi o nota extrem de personala. Chiar daca pare ciudat, cladirea de 5.000 de metri patrati ofera vizitatorilor toata gama de servicii disponibila in orice hotel "normal". Astfel, puteti sa va cazati peste noapte in camere duble cu 189 de euro, unde veti dormi in paturi de gheta, foarte confortabile, pentru ca sint acoperite cu saci de dormit termoizolanti asezati pe piei de ren. In pret este inclus si echipamentul de iarna complet pe perioada cazarii: costum calduros, incaltaminte, caciula si manusi! Tot aici va puteti delecta cu specialitati ale bucatariei lapone, meniul constind in mare parte din carne de ren, peste, ciuperci si fructe de padure. Mai apreciat decit cele mai cautate baruri din Stockholm, Barul Absolut este locul unde puteti servi o bautura rece chiar din paharele de gheata cu design special.
    Capela de Gheata

    Cea mai spectaculoasa incapere a hotelului este Capela de gheata, unde se oficiaza slujbe sau ceremonii de casatorie si botez. In ziua de Craciun, pe data de 25 decembrie a fiecarui an, capela este predata oficial parohiei din oraselul Jukkasjarvi. Astfel, capela isi intra in drepturi, in fiecare an peste 150 de cupluri de indragostiti alegind sa-si uneasca destinele in acest loc. Bancile pentru invitati sint facute din zapada si acoperite cu blanuri de reni, care dau sanctuarului un aer de salbaticie. Parohia de gheata oficiaza si botezuri, apa sfintita fiind pastrata intr-un termos ca sa nu inghete. Cladirea poate fi utilizata doar patru luni pe an, din decembrie pina in aprilie, deoarece, asemeni Hotelului de Gheata, se topeste si se intoarce in riul Torne.
    Vacante de neuitat ale celor de la Phoenix
    Nicu Covaci: "Vacanta mea este viata"
    Cind vine vorba de vacanta, Nicu Covaci, liderul formatiei Phoenix, isi aminteste de tinerete, de cintarile pe care le tinea in fiecare an la mare, alaturi de colegii de trupa. "Pe vremuri, mergeam in fiecare vara la mare si cintam 2-3 luni acolo. Intr-adevar, atunci se petrecea frumos: cu prieteni, cu cintari ... ", ne-a povestit Nicu Covaci, care a sustinut un concert caritabil pentru sinistrati la Focsani. Cu toate ca nu mai locuieste in Romania de o perioada lunga de timp, acesta este tara de care se simte cel mai aproape sufleteste. "Acum, locuiesc in Spania, intr-un colt de rai. Este foarte frumos acolo, nici nu pot sa descriu in cuvinte. Din cind in cind vin aici si cint, insa m-as simti prost daca as veni in Romania in vacanta. Vacanta mea este viata!", ne-a mai spus liderul trupei Phoenix.
    Ovidiu Lipan Tandarica a fost in Gran Canaria
    Daca Nicu Covaci isi aduce aminte de vacantele petrecute in tara, Ovidiu Lipan Tandarica, bateristul trupei Phoenix, considera ca una dintre cele mai frumoase vacante a fost cea petrecuta in Insulele Canare. In afara de sejurul din insulele vulcanice ale Oceanului Atlantic, Lipan Tandarica a mai avut parte de clipe de neuitat si in Grecia. "Cea mai frumoasa vacanta mi-am petrecut-o atunci cind am plecat in Gran Canaria, aveam 24 de ani atunci. Totusi, tin minte ca si prin Grecia am petrecut clipe frumoase cind am reusit sa ajung acolo", ne-a spus pe un ton nostalgic Lipan Tandarica.
    Ce citim in vacanta?
    Desi este perioada concediilor si a vacantelor, nu ar trebui sa renuntati la a citi o carte buna. Fie ca stati pe plaja, la soare sau preferati linistea unei statiuni de munte, nu uitati sa luati cu voi o lectura placuta. Bibliotecarii focsaneni chiar propun, pentru reusita unui concediu si pentru reincarcarea bateriilor inainte de un nou an de munca, sa recurgeti la un "joc de-a vacanta", dupa cum spunea scriitorul Mihail Sebastian. "Ca lectura de vacanta cea mai potrivita ar fi literatura beletristica, insa una ceva mai facila, care sa aiba texte cu o schema narativa foarte coerenta, rapida. Genul romanelor politiste si al literaturii cu happy-ending se preteaza cel mai bine pentru lectura de vacanta. Pe plaja nu este locul pentru lecturi grele, de studiu, ci pentru una de loisir. Nu luati literatura clasica de genul Dante, Balzac, in nici un caz volume foarte groase. Apelati la o literatura de buzunar, chiar si Paulo Coelho, si la o literatura utilitara. Potrivite pentru concediu sint si revistele magazin, care sa nu va solicite la o literatura intensa, dar care sa fie de calitate. Si, pe cit posibil, evitati televizorul", va
    recomanda Teodora Fintinaru, directoarea Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu". Daca va hotariti sa plecati in concediu, pe linga costumul de baie, lotiunea de plaja si cardul de credit, puneti in geamantan si o carte buna sau chiar o revista. Relaxindu-va pe sezlongul de pe plaja, va veti imbogati si lista de lecturi.
    Rezervari on line
    Vrincenii care nu au timp sa treaca pe la o agentie de turism isi pot rezerva un loc la hotel, pensiune sau pentru o excursie apelind si la internet, prin completarea unui formular care sa contina nume, prenume, adresa e-mail, telefon, judetul, localitatea, adresa, data plecarii, numar persoane, numarul de nopti, tip de camera dorit, precum si modalitatea de plata. Datele completate de dumneavoastra vor fi trimise direct agentiei ofertante, care va va contacta pentru confirmare. Cu toate ca reprezinta o modalitate ceva mai comoda, acest formular nu este intotdeauna unul sigur, asa ca, cel mai bine ar fi sa dati un telefon inainte de a pleca in concediu. Daca doriti totusi sa va faceti rezervare la hotel prin internet, puteti afla mai multe informatii accesind adresele:
    www.cazari.ro
    www.karatravel.ro
    www.ztour.ro
    www.bileteavion.infoturism.ro
    webdirectory.rol.ro
    www.execom.ro
    www.rohotels.ro
    www.travelbiz.ro
    www.concediu.com
    www.x3m.ro
    www.ghidul.ro (Iulia CRETU, Camelia CONDURACHE)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri