Vinzarea apartamentelor, o afacere de sezon

duminică, 13 august 2000, 23:00
4 MIN
 Vinzarea apartamentelor, o afacere de sezon

Atit pe piata imobiliara cit si "la negru", pretul unui apartament este stabilit in functie de numarul de camere; etaj, zona si imbunatatiri. Cele mai cautate ramin in continuare garsonierele mai spatioase si apartamentele cu doua camere situate in zone mai bune.
O garsoniera confort I situata pe strada Longinescu la un etaj inferior si avind o suprafata de 34 metri patrati este evaluata de proprietar la 4.700 dolari, ceea ce inseamna ceva mai mult de 100.000 de milioane lei. Pe undeva pe aproape ca pret se situeaza tot o garsoniera situata la acelasi etaj, dar pe o strada mai aproape de centrul orasului, pretul de oferta fiind de 80 milioane lei. Agentii imobiliari sint de parere ca vinzatorii de garsoniere care cer aceste preturi exorbitante, fie nu vor sa vinda, fie nu cunosc realitatile pietei. Si aici insa sint preturi ceva mai aproape de realitate, respectiv 65 milioane de lei pentru o garsoniera confort I si 25 de milioane de lei pentru o garsoniera confort III in Sud.
Apartamentele din blocurile cu 8-10 nivele sint din ce in ce mai cautate
In aceasta luna, cele mai des tranzactionate sint apartamentele cu doua si trei camere. Marinel Stoica, administratorul Agentiei Imobiliare "Bistro Serv", ne-a declarat ca pe piata imobiliara preturile difera destul de mult, orice element fiind luat in calcul la stabiliea acestuia. "Sint apartamente efectiv devastate, adica proprietarul a distrus si ceea ce avea apartamentul cind l-a luat. Pentru acestea preturile sint ceva mai mici, un astfel de apartament in Sud putind fi cumparat cu 65 de milioane de lei. Cea de-a doua categorie sint apartamentele locuibile, adica cele in care nu s-a facut nimic, dar nu s-a distrus si ceea ce era si apartamentele imbunatatite, aici gradul de imbunatatire fiind diferit: gresie, faianta, usi schimbate, zugravit iar in cazul ultimului nivel cel mai important este acoperisul", a precizat Marinel Stoica.
Cartierele Sud, Bahne si Gara – blocurile vechi, ofera in continuare locuinte cu cele mai mici preturi, in timp ce zona Pietei Moldova, Cuza-Voda, Loginescu, Brailei si Independentei sint un fel de cartiere de lux pentru focsaneni.
In aceasta perioada pina si cele mai evitate apartamente, respectiv cele din blocurile cu 8-10 nivele, au cautare. "A fost acea teama din perioada cind se vorbea atit de mult de cutremur. Acum oamenii au cam uitat de spaima de atunci si pot spune ca si in aceasta zona preturile au crescut", a mai adaugat Marinel Stoica. Pentru parter si ultimul nivel, preturile scad cu citeva milioane bune, la fel fiind situatia si in cazul lipsei acoperisului.
In functie de zona, etaj si suprafata, preturile lunii august la apartamente pe piata imobiliara ar fi urmatoarele:
Zona Nr.camere Etaj Pret
Sud 2-3 camere 1,2,3 85-110 milioane de lei
Bahne 2-3 camere semidecomandate 1,2,3 40-60 milioane de lei
Bahne 2-3 camere decomdandate 1,2,3 100-110 milioane de lei
Cuza-Voda,Teatru 2 camere cu imbunatatiri 1,2 160-170 milioane de lei
B-dul Unirii 2-3 camere 1-5 130-140 milioane de lei
B-dul Unirii 2-3 camere 5-10 70-90 milioane de lei
Piata Moldovei 2-3 camare 1,2 130-160 milioane de lei
400 milioane de lei pentru un apartament cu doua camere
Pe piata neagra, preturile sint mult mai umflate, mai ales in aceste saptamini. Pentru un apartament cu doua camere situat in Piata Moldovei, dar cu multiple imbunatatiri, conform anuntului de vinzare, proprietarul cere 18.500 de dolari, ceea ce inseamna ceva mai mult de 400 milioane de lei. Tot pentru un apartament cu doua camere situat in Focsani, pretul cerut este de 35.000 DM, aproximativ 360 milioane lei.
In general, preturile pe piata neagra se invirt in jurul a 8.000-10.000 de dolari, pe alocuri ajungindu-se la chiar 13.000 dolari. Se presupune ca in aceste locuinte nu mai este nimic de facut, noul proprietar neavind decit sa se bucure de noua achizitie facuta.
Nu de aceeasi parere sint insa agentii imobiliari, care spun ca in majoritatea cazurilor vinzatorul are datorii la intretinere, curent cablu si telefon. "Datoria noastra este de a verifica si plati toate aceste datorii, in asa fel incit noul proprietar sa nu mai aiba nici un fel de problema", a incheiat Marinel Stoica.
Casele sint mai putin cautate, dar mai scumpe
O casa locuibila cu ceva teren in jur, adica vreo 500 metri patrati, este estimata la 400-500 milioane de lei. Si aici, ca si in cazul apartamentelor, sint exceptii datorate fie aspectului deplorabil al imobilului, fie utilitatilor moderne cu care este echipata.
O casa construita dupa 1990, locuibila, cu 500 mp teren in jur a fost vinduta cu 400 milioane lei, in timp ce pentru o alta in zona Autogara proprietarul cere 170 milioane de lei. In Bahne, pretul unei case este de 300 milioane de lei, la fel si pe strada Odobesti. Si aici preturile foarte mari sint la moda, cea mai scumpa fiind o locuinta de 42.500 dolari urmata de o alta evaluata la 35.000 dolari.
Cit priveste bursa terenurilor, pretul unui metru patrat variaza intre 150.000 de lei in Sud, 5 dolari/mp in centrul Focsaniului si 2 dolari in zona Cringului. (Elena CRISTIAN)

Comentarii