Vom imbatrini muncind

joi, 08 februarie 2001, 00:00
5 MIN
 Vom imbatrini muncind

Incepind cu 1 aprilie 2001, intregul sistem de pensii va suferi modificari importante care ii vor viza in special pe viitorii pensionari. Noua lege a pensiilor, 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, prevede o reforma fundamentala atit din punct de vedere tehnic, cit si din punct de vedere organizatoric, functional si financiar. Toate sistemele actuale de pensii vor fi integrate intr-un sistem unic, garantat de stat, stabilirea pensiilor urmind sa fie facuta in functie de cotizatia din toti anii de munca. Numarul contribuabililor la sistemul de pensii va fi marit, fiind obligati sa cotizeze toate persoanele care desfasoara activitati aducatoare de venituri, care cistiga intr-un an cel putin trei salarii medii brute pe economie. Pentru agricultori, fata de actualul sistem de pensii, asigurarea devine obligatorie, legiuitorul avind in intentie asigurarea protectiei sociale si pentru aceasta categorie de populatie. In noile reglementari apar termeni precum stagiul de cotizare, care inseamna vechimea in munca sau punctaj, lunar, anual sau mediu anual in functie de care se stabileste pensia.
Exista posibilitatea pensionarii anticipate
Pe linga categoriile de pensii cunoscute in prezent, pensia pentru munca depusa si limita de virsta, pensia de invaliditate si pensia de urmas, au fost introduse inca doua categorii de pensii, respectiv pensia anticipata si pensia anticipata partiala. "Aceste doua tipuri de prestatii vin in intimpinarea persoanelor asigurate, de o anumita virsta care, fie dupa o anumita perioada de somaj nu-si mai gasesc de lucru, fie ca doresc pensionarea. Aceste persoane se pot pensiona cu pina la cinci ani inainte de virsta standard de pensionare, daca au realizat stagiul complet de cotizare prevazut de lege", ne-a declarat Coman Andrei, director general adjunct cu probleme de protectie sociala din cadrul DGMPS Vrancea.
In cazul pensiei anticipate, stagiul complet de cotizare trebuie depasit cu cel putin 10 ani, situatie in care pensia se acorda integral. Pentru pensia anticipata partiala, valoarea pensiei se diminueaza in raport cu stagiul de cotizare si cu numarul de luni cu care se reduce virsta standard de pensionare. Ceea ce inseamna ca o femeie care a muncit 25 de ani, se va putea pensiona anul acesta la 52 de ani iar in cazul in care vechimea realizata este de 35 de ani, persoana in cauza va primi o pensie integrala. In cazul barbatilor care au muncit peste 30 de ani, pensionarea se poate realiza la 57 de ani, respectiv cu 5 ani mai devreme decit virsta prevazuta de lege pentru anul in curs.
Virstele de pensionare cresc de la an la an
Noua lege a pensiilor stabileste ca virsta standard de pensionare 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati, fata de 57 de ani pentru femei si 62 de ani pentru barbati, cit este in prezent. Atingerea virstei standard de pensionare se va realiza progresiv in termen de 13 ani de la intrarea in vigoare a legii, adica pina in anul 2014. De asemenea, s-a prevazut si cresterea progresiva, tot pina in 2014, a stagiului minim si maxim de cotizare, stagiul minim fiind atit pentru femei cit si pentru barbati de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare a fost stabilit la 30 de ani pentru femei si 35 de ani pentru barbati.
Potrivit informatiilor furnizate de directorul Coman Andrei, pe parcursul celor 14 ani, virsta de pensionare creste cu trei ani la femei si cinci ani la barbati. Exemplificind, pina in aprilie 2002, femeile care au 57 de ani si 25 de ani munciti se pot pensiona pentru limita de virsta si vechime integrala. Cele care au virsta de 57 de ani si numai 10 ani munciti pot, de asemenea, sa iasa la pensie pentru limita de virsta si vechime incompleta. Cel de-al treilea caz, si anume pensionarea anticipata intervine atunci cind, in cazul femeilor, vechimea realizata este de minumum 25 ani, virsta minima de pensionare fiind in acest caz 52 de ani. Pentru barbati, tot in perioada aprilie 2001-aprilie 2002, pensionarea pentru limita de virsta si vechime integrala se realizeaza la virsta de 62 de ani cu o vechime de 30 de ani. La implinirea virstei de 62 de ani barbatii se pot pensiona si daca au minim 10 ani vechime iar in cazul in care depasesc 30 de ani munciti pensionarea se poate face la 57 de ani.
Practic, in primul an de la intrarea in vigoare a Legii 19/2000, intra in graficul de pensionare femeile nascute in anul 1944 si barbatii care s-au nascut in 1939, conditia de baza fiind cel putin 10 ani de vechime.
A fost schimbat modul de calcul al pensiei
Fata de prevederile actuale, cind pensia se calculeaza pe o perioada de cinci ani consecutivi din ultimii zece ani de activitate, la determinarea noilor pensii se are in vedere toata perioada de activitate in care s-a platit contributia de asigurari sociale, iar in cazul pensiei pentru limita de virsta si perioadele asimilate ca stadii de cotizare, adica perioadele in care viitorul pensionar nu a fost incadrat in munca, dar a platit cotizatiile la stat. Lunar, asiguratului i se intocmeste un punctaj care reprezinta raportul dintre salariul brut lunar individual, inclusiv adaosurile si sporurile si salariul mediu brut lunar pe economie. Valoarea uni punct reprezinta cel mult 45% din ultimul salariu mediu brut pe economie, comunicat de Comisia Nationala de Statistica, si se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, urmind a se actualiza in functie de posibilitatile financiare ori de cite ori rata inflatiei a crescut cu mai mult de 10% fata de ultima luna in care s-a efectuat calculul. Cuantumul pensiei la data inscrierii la pensie se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie din luna iesirii la pensie. "Noua lege prevede recalcularea punctajului dupa fiecare stagiu de cotizare de minim 12 luni realizat de asigurat in conditiile Legii 19/2000, punctajul realizat fiind majorat cu 0,3% pentru fiecare luna, respectiv 3,6% pentru fiecare an suplimentar", a mai adaugat directorul Coman Andrei.
Aparent greoaie, noua legislatie in domeniul pensiilor are ca scop rasplatirea intr-un mod cit mai corect a anilor de munca si de cotizatie la stat. Ceea ce acum pare o sansa de a iesi mai devreme la pensie, peste 13 ani inseamna deja mai multi ani de munca si o virsta mai inaintata pentru pensionare. Legea 19/2000 aduce modificari importante si in ceea ce priveste pensia de urmas sau a concediului pentru sarcina si lehuzie si reglementeaza notiunea de pensie suplimentara. In numarul de miine al "Monitorului" vom prezenta noutatile aduse de Legea 19/2000 referitoare la categoriile de pensii mentionate mai sus. (Elena CRISTIAN)

Comentarii