Calvarul vietii de profesor incepator

sâmbătă, 27 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Calvarul vietii de profesor incepator

Cadrele didactice incepatoare nu se pot bizui nici macar pe sprijinul colegilor lor mai in virsta sau a directorilor de scoala. Pentru ca nu reusesc sa aplice nici o metoda de constringere, deoarece astfel ar intra in conflict cu conducerea scolii, viata tinerilor profesori se transforma intr-un adevarat calvar.
"Mi-am ales din placere acesta meserie, insa cind am ajuns la catedra a inceput sa-mi fie groaza sa mai intru la unele clase.
Ar trebui schimbat ceva pentru ca elevii certati cu disciplina sa plateasca mai scump aceste greseli. Am avut anul trecut elevi care-si permiteau sa-mi se adreseze chiar cuvinte obscene si ti-e si frica sa iei vreo masura ca stau gata sa te si loveasca", ne-a declarat o profesoara de geografie la una dintre scolile galatene.
Aceasta a mai adaugat ca in momentul in care a incercat sa discute cu directorul, acesta in loc sa o sfatuiasca in ce mod sa procedeze, a inceput sa-i reproseze ca nu ar fi trebuit sa se faca profesoara, daca nu stie sa-si tina clasa in friu.
Tinerile cadre didactice s-au declarat nemultumite de faptul ca pedepsele sint prea blinde pentru a corecta comportamentul elevilor- problema.
"Tot ce putem face e sa propunem dirigintilor scaderea notei la purtare, insa de foarte multe ori acestia nu tin cont de cerintele noastre. Nu putem sa-i dam afara de la ore, nu putem sa-i batem, nu putem nici sa ne coborim la nivelul lor si sa le vorbim urit. Mai mult decit atit, nici nu putem sa-i «articulam» cu note mici fara sa intram in conflict cu ceilalti profesori sau cu directorii scolii", ne-a spus Florin S., tinar profesor de istorie.
"Daca ii lasam repetenti, ne chinuim cu ei un an in plus"
In afara de categoria elevilor care nu au sapte ani de acasa, printre cei care fac zile negre profesorilor sint si copiii de bani gata, ai caror parinti au sponsorizat diverse actiuni in scoala.
"In timpul unei ore am fost jignita de un elev de-al meu in cel mai grosolan mod. Cind am fost sa-l reclam la directoare, mi-a spus ca este fiul lui «cutarescu» iar tatal sau a finantat nu stiu ce lucru si nu ma pot atinge de el. La alta clasa am un alt elev, care e inapoiat mintal si pe care mi s-a recomandat sa-l trec, din aceleasi motive. Iata si fata nevazuta a sonsorizarilor facute scolilor", ne-a mai spus un cadru didactic.
In plus, multi elevi-problema de la cicul gimnazial sint tolerati de profesori pentru a termina mai repede scoala, astfel toata lumea reusind sa scape de el. "Am la clase si copii rai, carora nu pot sa le fac nimic pentru ca i-as supara pe colegii mei mai in virsta. Odata ce acestia au decis sa le dea note de trecere pentru a termina gimnaziul, nu pot sa le pun note mici. Mi se tot spune in cancelarie «Daca il lasam repetent, ne chinuim cu el inca un an de zile». Asa ca trebuie sa inghiti si sa te supui majoritatii", ne-a povestit Ovidiu B. , profesor de matematica.
"Profesorii tineri sint considerati niste intrusi"
In afara de faptul ca au de suferit de pe urma elevilor rai, tinerii dascali sint priviti uneori cu rautate de catre colegii lor de cancelarii cu vechime in invatamint. "Profesorii tineri sint considerati niste intrusi. Sint mai rau-vazuti decit o femeie de serviciu care are vechime in scoala. De cind am venit in aceasta unitate, mi se tot pune placa «ar fi trebuit sa faci intii naveta la tara, cum am facut si noi. Apoi ai fi capatat experienta si nu ai mai fi avut probleme». Ar trebui sa se introduca stagiatura si la profesori", ne-a mai explicat un alt tinar. (Roxana PENCIU)

Comentarii