Criza apei potabile va mai dura cel putin doua zile

marți, 29 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Criza apei potabile va mai dura cel putin doua zile

"Ar fi bine sa se poata reveni la normal, in ceea ce priveste furnizarea apei potabile, dar ne confruntam cu o situatie mai grea decit ne asteptam. Din statisticile pe care le am, reiese ca in amonte perioada cea mai lunga de restrictionare a fost de cinci zile. Necazul la noi este distributia undei poluante pe bratele Dunarii. Inainte de Macin valorile erau mai scazute, dar aceasta curgere pe bratele fluviului a incetinit viteza si analizele arata o depasire de 3-3,5 ori a limitelor admise", a declarat prefectul
Pina la restabilirea situatiei, cisternele raspindite in municipiu vor asigura apa potabila in zonele in care populatia nu si-a putut face rezerve sau consumul prea mare a scazut presiunea din retea. "Sint zone unde alimentarea cu apa este buna, dar si altele, cum este Valea Orasului sau zona de centru, unde exista probleme. Aici, singura solutie ramin cisternele", a spus prefectul.
Acesta sustine ca, desi pe cisterne este facuta inscriptia "inflamabil", calitatea apei nu poate fi pusa la indoiala, deoarece Directia de Sanatate Publica a facut verificari ale acestor recipiente inainte de a fi utilizate pentru caratul apei. In plus, la intrarea in oras sint verificate si cisternele care vin sa se alimenteze cu apa pentru agromecuri, astfel incit nici un recipient sa nu prezinte pericol pentru sanatatea consumatorilor.
Cisterne cu paza
Conducerea Apaterm a hotarit ca cisternele cu apa sa fie pazite de cite un gardian care sa asigure ordinea veniti sa se aprovizioneze cu apa potabila de la "rezervoarele" pe patru roti. De simbata dimineata, pe linga cele 15 cisterne amplasate in puncte strategice din oras a aparut si cite un gardian public, care supravegheaza modul in care galatenii vin si pleaca incarcati cu bidoane. Sefii Apaterm spun ca in aceste zile pot aparea situatii "delicate" si chiar conflicte intre cetatenii care, speriati ca vor ramine fara apa, sint in stare sa care acasa jumatate din continutul cisternelor. "Daca tinem cont de faptul ca perioada in care unda de poluare traverseaza Galatiul este una de criza, prezenta gardienilor publici linga cisterne este justificata. Locatarii reactioneaza ciudat si este bine sa existe cineva care sa impiedice declansarea unor scandaluri la aprovizionarile cu apa potabila din punctele fixe", ne-a spus seful Serviciului de relatii cu publicul al Apaterm, Silviu Lascar. El a mai precizat ca pina acum nu s-au inregistrat incidente deosebite, ci doar certuri pornite de la faptul ca unii locatari sar peste rind. (Mirella AUR, Iulian GROSU)
Azi ar putea incepe scoala
Elevii galateni s-ar putea intoarce azi in clase. Prefectul Victor Paul Dobre si conducerea Inspectoratului Scolar au facut ieri demersuri ca procesul de invatamint sa se poata desfasura azi normal. "Inceperea cursurilor nu trebuie intirziata, deoarece ar afecta foarte mult activitatea didactica si nu ne permitem deloc acest lucru in conditiile in care s-a pierdut atit de multa materie. Desi am obtinut aprobare de la Prefectura, reprezentantii Inspectoratului pentru Sanatatea Publica s-au opus. Acestia au pus conditia ca fiecare institutie sa aiba rezerve de apa, cite patru litri pentru fiecare elev, lucru imposibil, deoarece nu avem unde sa depozitam atita apa", ne-a declarat directorul administrativ al ISJ, Romeo Zamfir. Desi reprezentantii ISJ sperau sa poata obtine aprobare pentru inceperea cursurilor astazi, ieri, la inchiderea editiei ziarului, nu se stabilise nimic clar in acest sens. (Roxana PENCIU)

Comentarii