Duceti rablele la Remat!

luni, 02 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Duceti rablele la Remat!

Campania promotionala lansata la inceputul lunii martie de Automobile Dacia Pitesti, prin care societatea acorda galatenilor ce doreau sa-si cumpere o Dacie la prima mina o reducere de 10 milioane de lei, cu conditia ca acestia sa-si duca vechile masini la Remat pentru casare, continua pina la sfirsitul acestei luni. Directorul Remat Galati, Axinte Marin, ne-a declarat ca societatea pe care o conduce si Automobile Dacia Pitesti au incheiat o conventie, pe baza careia in perioada 1-31 martie proprietarii unor masini vechi au putut sa le duca la casare, primind in schimb o reducere de 10 milioane de lei din pretul unei Dacii noi.
"Campania a fost lansata in scopul de a face sa dispara de pe piata autoturismele vechi. Luna trecuta aproximativ 50 de persoane au ales aceasta modalitate de a-si cumpara o masina noua, aducind masinile pentru casare la Remat Galati. Conventia incheiata cu producatorul de automobile pitestean prevede ca se poate aduce la noi orice tip de masina, conditia de baza fiind ca autoturismul sa fie functionabil. Dupa ce masina ne este predata societatea elibereaza o adeverinta necesara pentru radierea masinii si o chitanta cu care proprietarul poate merge la orice dealer autorizat al Automobile Dacia Pitesti pentru a-si cumpara o masina noua pe care va plati cu 10 milioane de lei mai putin", a mai adaugat Axinte Marin.
Deoarece in conventie nu sint precizate marcile autoturismelor care pot fi aduse la casare, galatenii ce doresc sa beneficieze de aceasta oferta promotionala pot fi proprietarii ai oricarui tip de autoturism.
Casarea masinii nu aduce bani multi nici proprietarului, nici Remat-ului
Lunar, la Remat se primesc, in medie, intre 2000 si 3000 de tone de fier, in care sint incluse atit masinile aduse la casare cit si fierul vechi. Conducerea Remat sustine ca dezmembrarile de masini aduc putini bani, la baza afacerii stind de fapt fierul vechi, pretul pe kilogram variind intre 700 si 1000 de lei. Procedura este foarte simpla, proprietarul vine cu autoturismul, il cintareste si i se elibereaza o adeverinta de primire si plata, cu care merge la Politie si radiaza masina. Totusi, proprietarul masinii nu poate fi multumit doar cu atit, deoarece pretul unui kilogram de caroserie este de maximum 350 lei, ceea ce inseamna ca pentru o masina cu o greutate mare acesta poate obtine cel mult 400 de mii de lei.
Pentru a fi casate, masinile nu trebuie sa fie in stare de functionare, dar trebuie sa aiba posibilitatea identificarii seriei de sasiu sau motor.
Colectarea de fier vechi are nevoie de autorizatie
Conform OUG 16/2001, modul de gestionare a deseurilor industriale reciclabile nu trebuie sa constituie un risc pentru sanatatea populatiei si pentru mediul inconjurator. Printre obligatiile detinatorilor de deseuri industriale se numara separarea deseurilor industriale reciclabile acolo unde exista recipiente sau incinte special destinate acestui scop precum si nedepozitarea si neabandonarea acestor deseuri in conditii care contravin normelor de protectie a sanatatii populatiei. Agentii economici care colecteaza deseuri industriale reciclabile de la persoane fizice trebuie sa aiba o autorizatie de colectare emisa de Prefectura, cu avizul Primariei, daca face dovada ca detine un spatiu corespunzator pentru depozitarea deseurilor colectate.
Persoanele fizice nu au voie sa mai vinda metale neferoase
Printr-un alt act normativ se interzice pe o durata de doi ani achizitionarea de la persoane fizice a metalelor neferoase, a aliajelor acestora si a deseurilor neferoase reciclabile, cu exceptia metalelor pretioase si a acumulatorilor auto uzati. In cei doi ani, numai agentii economici pot vinde deseuri neferoase reciclabile provenite din procesele de fabricatie si din dezmembrari ale utilajelor si instalatiilor iar preluarea acestora se poate face de catre un singur centru judetean, care poate functiona in municipiul Galati si care trebuie sa fie autorizat de Ministerul Industriei si Resurselor. Pe linga restrictiile de mai sus, deseurile neferoase reciclabile provenite din dezmembrari sint primite numai daca se dovedeste cu acte provenienta bunului care a fost casat si dezmembrat precum si datele de identificare ale vinzatorului. Pina in prezent, multi dintre agentii ecomonici preluau deseurile neferoase fara a cere vinzatorului vreun act justificativ, lucru care nu mai este permis de noul cadru legal.
(Elena CRISTIAN, Magda CONDOS)

Comentarii