Lupta pe viata si pe moarte pentru obtinerea unui post de suplinitor

marți, 29 august 2000, 23:00
3 MIN
 Lupta pe viata si pe moarte pentru obtinerea unui post de suplinitor

Ceea ce i-a nemultumit profund pe candidati a fost faptul ca metodologia venita de la minister prevedea faptul ca au intiietate la repartitie profesorii care urmeaza cursurile unei facultati, indiferent de ce nota au obtinut.
"Cei care sint studenti la specializarea in care au solicitat o catedra sint considerati profesori in curs de calificare si de aceea au dreptul, conform metodologiei, sa primeasca repartitii inaintea tuturor celorlalti candidati care s-au prezentat la concurs", ne-a declarat inspectorul general adjunct Gabriel Enache, presedintele comisiei.
Cu toate ca sint considerati profesori in curs de calificare, cei mai multi dintre studentii care au solicitat un post de suplinitor necalificat au luat note mai mici decit alti candidati care obtinusera medii chiar peste noua.
"Nu este drept ca noi sa primim posturile care au ramas in urma repartitiei studentilor. Sint unii chiar cu medii de sase care au apucat posturi mai bune decit noi, desi am luat peste noua", ne-a declarat candidata aflata in fruntea listei la franceza, care a fost nevoita sa se multumeasca cu un post unde naveta se face mai greu.
Profesori cu pretentii de calificati la colegii cu cursuri de duminica
Insa lucrul cel mai trist a fost ca cei mai multi dintre cei care au solicitat repartitia inaintea celorlalti pe motiv ca peste un an sau doi vor fi profesori calificati se scolesc la colegii particulare aparute peste noapte, unde cursurile se desfasoara in zilele de simbata si duminica.
"Ministrul Marga a dat tot invatamintul peste cap, lasind sa fiinteze astfel de scoli particulare care scot specialisti ca ciupercile dupa ploaie. Aici cursurile se fac in week-end sau nu se fac si dupa trei ani de zile absolventii au aceleasi pretentii ca si cei care si-au tocit coatele pe bancile universitatii zi de zi, timp de patru ani. Faptul ca sint prost pregatiti din punct de vedere profesional o demonstreaza si notele obtinute la testare", ne-a declarat presedintele executiv al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar, Valeriu Diculescu, aflat la repartitie in calitate de observator.
Neatentia ministeriabililor i-a determinat pe doi inspectori sa se certe la cutite
Cea mai mare batalie pentru posturi s-a dat la limbile moderne, engleza si franceza, unde peste 200 de candidati se prezentasera ieri sa primeasca repartitie, desi nu erau decit in jur de 120 de catedre libere. Disperati sa prinda un post cit mai aproape de casa, candidatii s-au ridicat de pe scaune inghesuindu-i pe cei aflati in comisie, mai mai sa-i inghita. Tensiunea a atins cota maxima in momentul in care inspectorul de specialitate la limba franceza, Elena Marasescu a anuntat ca trei persoane au intiietate la repartitie desi nu se prezentasera la concurs, pe motiv ca acestea participasera la cursurile de specializare organizate de Ministerul Educatiei Nationale. "Cei trei profesori au participat la cursuri DALF organizate de MEN si de specialisti francezi. Reprezentantii au emis o nota in care se specifica faptul ca cei care au participat isi pot pastra postul doi ani la rind, fara sa se mai prezinte la concursul necalificatilor", ne-a spus Elena Marasescu.
Insa inspectorul care se ocupa de problemele de personal, Stefan Nedu s-au opus vehement pe motiv ca acest lucru nu fusese specificat nicaieri in metodologia de repartizare a necalificatilor pe posturi.
Pentru a-l convinge pe Stefan Nedu, inspectorul de franceza a sistat repartitiile si s-a dus la Inspectoratul Scolar, de unde s-a intors cu nota ministeriala, demonstrind comisiei – negru pe alb – ca avea dreptate, nota respectiva fiind semnata de directorul general al directiei Resurse Umane din cadrul MEN, Madlen Serban.
"Este pacat ca din cauza unor scapari ale reprezentantilor ministerului se creeaza disensiuni in rindul inspectorilor. Pentri a nu mai crea confuzii, ar fi trebuit sa se specifice si in metodologia de incadrare acest lucru", a mai spus reprezentantul sindicatelor, Valeriu Diculescu. (Roxana PENCIU)

Comentarii