Mai bine de jumatate dintre scolile reprezentative isi vor pierde acest statut

miercuri, 22 noiembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Mai bine de jumatate dintre scolile reprezentative isi vor pierde acest statut

In urma evaluarii facuta anul trecut scolilor galatene, 25% dintre ele au fost incluse in lotul institutiilor de invatamint reprezentative, desi nu toate meritau acest statut. Inspectorii scolari teritoriali si-au inceput deja vizitele pe la unitatile scolare in vederea revizuirii listei de institutii reprezentantive. Se preconizeaza ca numai 10% dintre ele vor mai fi considerate "de elita".
"Unitatile de invatamint incluse in aceasta categorie isi pot organiza singure examenul de angajare a profesorilor pe posturi si au unele libertati in organizarea programului. S-a constatat ca nu toate scolile care au primit anul trecut acest statut il si merita. In acelasi timp, reprezentantii MEN, care considerau anul trecut ca acest statut poate fi detinut de 25% dintre scoli, au ajuns la concluzia ca numarul prea mare al reprezentantivelor nu mai stimuleaza spiritul competitiv al directorilor. Titlul de unitate reprezentativa va fi acordat anul acesta cu mai multa grija, astfel ca numai 10% dintre scoli vor fi incluse pe lista", ne-a declarat inspectorul general adjunct, Marian Popa.
Criterii severe pentru stabilirea institutiilor de elita
Reprezentantii MEN au stabilit un set de criterii mai complexe pe baza carora se va acorda punctajul in vederea stabilirii lotului institutiilor de elita, astfel incit numarul lor va fi mai mici anul acesta.
Vor fi depunctate scolile care si-au propus in planul de invatamint mai multe locuri decit numarul elevilor pe care il au. De asemenea, liceele si scolile profesionale care au avut concurenta la admitere vor primi punctaj maxim, in timp ce institutiile unde au ramas locuri si dupa redistribuire nu vor primi nici un punct.
In acelasi timp, scolile vor fi punctate si in functie de procentul de promovabilitate al elevilor, si dupa rata de abandon. Se va tine cont de premiile si distinctiile obtinute la olimpade si concursuri, dar de numarul mediilor foarte mari.
Vor primi punctaj mai mare institutiile care au avut un procent de promovabilitate mare la examenul de capacitate si bacalaureat.
Alte puncte se vor acorda pentru numarul de profesori calificati pe care ii are institutia si pentru gradele didactice pe care acestia le detin.
Un alt capitol pentru care scolile vor primi sau nu titlul de reprezentative sint resursele materiale. Se vor acorda puncte pentru sportivi, iluminat si incalzire suficienta, pentru mobilier adecvat, pentru numarul laboratoarelor si cabinetelor, pentru biblioteca si dotarea corespunzatoare.
In cazul in care o unitate nu va intruni minim 65 de puncte, scoala respectiva va fi desfiintata. Pentru a putea face parte din lotul reprezentativelor, o gradinita trebuie sa obtina 165 de puncte din cele 216 posibile, iar scolile si liceele 225 din maximul de 368. (Roxana PENCIU)

Comentarii