Studentii au tras chiulul chiar in prima zi a anului universitar

luni, 02 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Studentii au tras chiulul chiar in prima zi a anului universitar

Desi deschiderea anului universitar va avea loc pe 12 octombrie, cind vor veni in Galati patriarhul ecumenic Bartolomeu si Prea Fericitul Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, una dintre facultati a tinut sa inceapa anul intr-un mod festiv. Netinind cont de recomandarile conducerii Universitatii, cei de la Facultatea de Stiinte Economice si Administrative au organizat deschiderea anului universitar in sala Teatrului Dramatic. La festivitate, pe linga decanul Gheorghe Negoiescu, prodecanul Cezar Costescu si prorectorul Emil Gavrila, a luat cuvintul si noul prefect, Leonard Fintescu.
Studentii vor avea mai putine cursuri pe saptamina
Primele noutati pe care le-au aflat studentii cu privire la noul an universitar se refera si la faptul ca vor avea numai 20 de ore pe saptamina, fata de cele aproximativ 30 de ore de pina acum. Aceasta masura a stirnit pareri contradictorii printre studenti. Cei obisnuiti cu studiul individual s-au bucurat, pentru ca astfel vor sta mai putin la scoala si vor petrece mai mult timp in biblioteca. Insa cei obisnuiti sa se tina de "buchia cursurilor" s-au aratat nemultumiti ca vor fi nevoiti sa munceasca ceva mai mult pentru stringerea informatiilor. "Chiar daca stam mai putin la facultate, materia ramine aceeasi. Astfel ca profesorii nu vor avea timp sa ne predea toate cursurile, asa incit vom fi nevoiti sa invatam pentru examen si din cartile date ca bibliografie", ne-a declarat o studenta in anul al II-lea, de la Facultatea de Stiinte Economice si Administrative.
Universitatea galateana – locul sase pe tara in topul institutiilor de invatamint superior
Daca in urma cu patru ani "Dunarea de Jos" se clasa pe locul 22 intre institutiile de invatamint superior din tara, acum ea este pe locul al saselea, din punctul de vedere al numarului de specializari acreditate, a numarului de studenti si a venturilor bugetare. Universitatea galateana detine un numar de optzeci si cinci de specializari si are patru filiale: la Cahul, Braila, Tulcea si Focsani. Numarul studentilor a crescut cu 3000 fata de anul trecut, ajungindu-se ca la toate formele de invatamint sa fie inscrisi aproximativ 14.000 de studenti. Numarul profesorilor a ramas insa acelasi, cele 900 de cadre didactice acoperind doar aproximativ jumatate dintre catedre. Inseamna ca profesorii isi vor "umfla" salariile, luindu-si chiar si cite doua norme in plus.
"Bobocii" care au ramas pe dinafara ar putea fi cazati intr-un camin de liceu
Marirea numarului de specializari si al studentilor a atras dupa sine si efecte mai putin placute. Deoarece nu sint sali de cursuri suficiente, ei vor invata in "schimburi". O alta problema cu care se confrunta conducerile facultatilor e si faptul ca, pentru prima oara, locurile de cazare din campus au devenit insuficiente pentru solutionarea tuturor cererilor. Astfel, aproximativ 1000 de "boboci" nu au "prins" cazare in complexul studentesc, ei fiind nevoiti sa-si caute gazde.
Problema cazarii celor din anul I a fost aminata, pina cel tirziu la inceputul lui decembrie. "Speram sa obtinem unul dintre caminele de elevi de la un liceu, deoarece la ora actuala o parte a acestora sint neocupate si stau degeaba, iar noi ne confruntam cu lipsa locurilor de cazare", ne-a declarat prorectorul Emil Gavrila. (Roxana PENCIU, Marius ANTON)

Comentarii