Ghid de lupta cu vecinii galagiosi

duminică, 16 aprilie 2006, 21:22
3 MIN
 Ghid de lupta cu vecinii galagiosi

Manele in miez de noapte la cei mai inalti decibeli, certuri interminabile in apartamentul de deasupra si batai disperate in teava caloriferului. Pentru multi ieseni scenariul este arhicunoscut. Acesta este motivul pentru care sectiile de politie sint asaltate cu plingeri ale unor ieseni satui pina peste cap de vecinii galagiosi. De foarte multe ori insa, in astfel de cazuri nu se rezolva mare lucru. Ce puteti totusi face, daca sinteti foarte decisi sa rezolvati chestiunea?
Intr-o prima faza, avertisment de la Politie
„Politia poate fi sesizata telefonic, la numarul de urgenta 112 sau numarul celei mai apropiate sectii. Un echipaj se deplaseaza la fata locului pentru cercetari. Initial nu se procedeaza decit la avertizarea persoanei turbulente, eventual invitarea la sectie a doua zi, pentru discutii. La a doua abatere, intocmim proces verbal de contraventie pentru tulburarea linistii publice”, a punctat comisarul Marian Filimon, de la Serviciul Ordine Publica. Potrivit acestuia, este bine ca cel care reclama sa aiba de partea sa si un martor, util in cazul in care amenda este contestata. Chiar daca amenzile pe care le pot aplica politistii sint usturatoare, de la 5 pina la 15 milioane de lei, pentru multi dintre cei deranjati in mod repetat ele nu garanteaza insa rezolvarea problemei. Confruntati cu vecini care isi permit sa plateasca amenzile fara sa clipeasca, sau care pur si simplu nu se sinchisesc de venirea politistilor, multi ieseni cauta solutii mai drastice.
Dosar penal
Potrivit angajatilor de la Ordine Publica, petrecaretii fara masura pot sa se trezeasca chiar cu dosar penal. „In cazuri extreme, intocmim dosar penal pentru tulburarea folosintei locuintei. De regula, aceste dosare nu ajung in instanta deoarece procurorii prefera sa acorde doar o amenda administrativa”, a continuat comisarul Marian Filimon. Pentru cei care dispun de banii si timpul necesar, vecinul care iti ucide noapte de noapte somnul poate fi actionat in judecata. Avocatii spun ca un prim pas ar fi inarmarea cu un certificat medico-legal, care sa arate ca, intr-o forma sau alta, sanatatea celui care reclama a fost afectata de nefericita convietuire. Avocatii avertizeaza insa ca sansele de cistig nu sint garantate. „La noi nu exista o practica stabila pentru procesele civile in care se cer daune morale. In raspunderea delictuala in latura civila nu avem procedee atit de clare ca in latura penala. Pentru a se face dovada raspunderii delictuale a vecinului reclamat, este nevoie sa se stabileasca in primul rind prejudiciul. Adica, daca s-a creat un disconfort psihic sau a fost vatamata starea generala de sanatate”, explica avocata Carmen Bernic cum poate fi pornit un astfel de proces. Ulterior, este nevoie sa se aduca dovezi clare ca prejudiciul a fost cauzat de persoana reclamata. „Cea mai sigura cale de cistig este sa se aduca dovada scrisa ca vecinul in cauza tulbura linistea tuturor locatarilor. Demersuri repetate din partea asociatiei de locatari urmate de mai multe procese verbale intocmite de politistii veniti la fata locului sint cel mai bun inceput intr-un astfel de proces civil. Apoi se pot aduce probe cu martori sau alte acte”, a completat avocata Carmen Bernic. O metoda care poate avea un final fericit. Citi ieseni deranjati de un vecin galagios sint insa dispusi sa se arunce intr-o astfel de lupta?

Comentarii