12 cutitari pe urmele a cinci profesori ieseni

luni, 21 aprilie 2003, 23:00
5 MIN
 12 cutitari pe urmele a cinci profesori ieseni

Venita cu o evidenta tenta de a intimida, spun medicii, deoarece controlul este facut exact in spitalele in care s-au facut publice problemele financiare cu care se confrunta medicina ieseana si la care fac din ce in ce mai greu fata. Vizate sint, in principal, spitalele „Sf. Spiridon” si „Neurochirurgie”, unde medicii au spus ca au ajuns sa faca medicina fara medicamente uzuale, fara manusi sau materiale sanitare, fiind in imposibilitate de a efectua operatii, deoarece nu au solutii anestezice. Medici speriati care refuza sa mai faca declaratii in presa, altii mai curajosi isi mentin declaratiile privind starea dezastruoasa in care s-a ajuns sa se lucreze intr-un centru universitar. Pe acest fond, cu totul „intimplator”, directorul Spitalului „Sf. Spiridon”, prof. dr. Vasile Costinescu, si-a anuntat demisia, motivind-o prin faptul ca are probleme medicale dar si prin stresul provocat de problemele cu care s-a confruntat in cei peste doi ani de directorat.
„Ei vor ca treaba sa mearga cu banii care sint si noi sa nu mai facem valuri”
Iritata ca Iasul continua sa se plinga ca se confrunta cu probleme financiare din ce in ce mai grave, ministrul Sanatatii, Daniela Bartos, a trimis in control o echipa a auditului Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) pentru a verifica cum s-au cheltuit banii in spitalele iesene. „Au venit clar cu intentia de a ne pune la punct. Vor cauta, probabil, sa arate ca s-a facut risipa, ca bani au fost dar ca nu s-au cheltuit pe ce trebuie”, comenta ieri un medic specialist de la Spitalul „Sf. Spiridon”. De altfel, directorul Directiei de Sanatate Publica, dr. Stefan Georgescu, a recunoscut ca „a sosit o comisie formata din noua persoane, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si Familiei si ai CNAS, care au plecat din Bucuresti cu tema exacta de a verifica si controla situatia reala in care se afla spitalele cu pricina la capitolul lipsuri materiale, cit si din punct de vedere economic. Acestora li se vor mai adauga trei auditori de la CJAS, deci comisia va fi formata din 12 persoane”. Si, pentru ca si-au facut bine tema, cei de la Bucuresti au inceput controlul cu Spitalul „Sf. Spiridon”, unde in urma cu circa o saptamina sefii celor doua clinici de chirurgie si a celei de reanimare, prof.dr. Cristian Dragomir, prof. dr. Eugen Tircoveanu si prof.dr. Iulian Stratan, au prezentat in cadrul unei conferinte de presa greutatile financiare tot mai mari cu care se confrunta.
„Saracia nu se imparte in mod egal”
De altfel, prima clinica verificata de comisie a fost cea condusa de prof.dr. Cristian Dragomir. „Parerea mea este ca aceasta comisie a venit sa afle daca noi facem aici pe nebunii sau nu. De fapt, ei vor ca treaba sa mearga cu banii care sint si noi sa nu mai facem valuri”, a precizat prof.dr. Cristian Dragomir, seful Clinicii III Chirurgie, unul dintre cei trei profesori de la „Spiridon” care a facut public faptul ca este din ce in ce mai greu sa faca fata lipsurilor cu care se confrunta zilnic. „La Bucuresti s-a creat impresia ca aici a fost mai mult o explozie de orgoliu si nu o situatie care nu se mai putea rabda. Oricum, am inteles ca nu au venit sa sanctioneze pe nimeni, ci sa se informeze la fata locului asupra starii de fapt”, a declarat prof. Dragomir. Acesta a adaugat ca persoanele din comisie care au vizitat clinica i-au cerut copii dupa adresele trimise directorului spitalului, prof.dr. Vasile Costinescu, in care se facea cunoscuta lipsa materialelor si au dorit sa afle date despre activitatea clinicii: cite internari si cite operatii s-au facut lunar, citi oameni sint angajati etc. Desi a fost primul dintre cei trei profesori ale caror clinici au fost luate la puricat, prof. Dragomir a explicat celor din comisie ca sistemul sanitar iesean este finantat doar cu o treime fata de Bucuresti. „Saracia nu se imparte in mod egal. Bucurestiul e Bucuresti, iar in restul tarii se da ce mai ramine. Este, daca vreti, o chestie pur romaneasca”, a mai spus prof. Cristian Dragomir.
„Nu avem nimic de ascuns”
Cu siguranta ca nu vor uita Saptamina Patimilor din acest an nici cadrele medicale de la „Neurochirurgie”. „Ne-au cerut actele contabile ca sa verifice cum am cheltuit banii. Nu avem nimic de ascuns. Sa le verifice. Tocmai s-a incheiat controlul auditului de la CJAS, putin mai inainte a fost control de la Curtea de Conturi. Actele sint in regula dar problemele de fond ramin. In continuare nu se pot face anestezii generale in Clinica I Neurochirurgie, deoarece nu mai avem anestezic. Aici asteptam sa se schimbe ceva”, a comentat directorul Spitalului de Neurochirurgie, prof. dr. Danut Costin, care sustine ca a anuntat conducerea DSP de problemele cu care se confrunta spitalul pe care il conduce, unde foarte multi pacienti internati sint nevoiti sa-si cumpere medicamentele si materialele sanitare de care au nevoie pentru a fi tratati. „Eu nu m-am suparat ca purtatorii de cuvint au prezentat presei lipsurile cu care ne confruntam. Acest lucru l-am spus si eu, si ceilalti profesori din spital, de nenumarate ori. Nemultumirea a constat in faptul ca declaratiile lor au fost facute fara sa fi fost anuntata conducerea spitalului si DSP-ul, ceea ce este o incalcare a regulamentului nostru de ordine interioara. Consider ca declaratiile lor au fost facute in nume propriu, chiar daca, repet, lucrurile spuse de ei sint reale”, a mai adaugat prof. Costin.
Spitalul de Copii nu are probleme deosebite, dar tot va fi controlat
Intrat cu totul intimplator in grupul spitalelor dizidente, Spitalul de Copii „Sf. Maria” va fi si el verificat pe parcursul acestei saptamini, dupa ce in presa centrala a aparut ca mai multi copii dependenti de dializa sint in pericol de a muri, deoarece nu mai sint fonduri pentru a-i trata. Intr-un comunicat semnat de directorul spitalului, prof.dr. Marin Burlea, si de seful Departamentului de Dializa, prof.dr. Ovidiu Brumariu, se precizeaza ca „spitalul a avut in permanenta materialele, solutiile si medicamentele necesare efectuarii dializei”. „Nu stiu cine a putut face astfel de afirmatii. Eu nici nu eram in Iasi, cind a aparut aceasta informatie. Din fericire, pina in prezent nu am avut astfel de probleme si, speram, ca nu va fi cazul nici de acum incolo. In momentul de fata avem medicamente si materiale pentru inca cel putin doua saptamini”, a explicat situatia creata la „Copii”, prof. Brumariu. Controalele in cele trei spitale vor continua pe parcursul intregii saptamini, urmind ca apoi concluziile echipei de la Bucuresti sa ajunga pe masa ministrului Daniela Bartos. (Carmen MAFTEI, Mihaela CANANAU)

Comentarii