36 miliarde lei din banii nostri pentru saracii Iasului

miercuri, 24 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 36 miliarde lei din banii nostri pentru saracii Iasului

O ordonanta adoptata de Guvern cu mare tam-tam in luna februarie a acestui an invrajbeste iesenii. Aproape jumatate de an, aceasta ordonanta a fost uitata in sertarele Guvernului. Insa, la opt luni dupa, aceasta masura cu efect de lege ii transforma pe unii ieseni in boieri si pe altii in sclavii facturilor la intretinere. Este vorba despre Ordonanta 5, care stabileste ca iesenii cu venituri mici beneficiaza de ajutor de la stat pentru a scapa de datoriile la intretinere. Dar nu este vorba de citeva sute de mii pe luna, ci de zeci de milioane de lei dintr-un foc. Practic, unii locatari care nu au platit intretinerea de ani de zile s-au vazut dintr-o data cu „zero” la asociatie. Toata aceasta afacere a fost, numai la Iasi, de 36 miliarde lei. Atentie, insa, tot din banii bun-platnicilor, care isi achita taxele si impozitele la stat. Altii, poate la fel de saraci, au fost nevoiti sa-si vinda apartamentele ca sa-si plateasca datoriile. Considerati ca aceasta masura a Guvernului este justa? Credeti ca este normal ca unii ieseni sa-si rupa de la gura pentru a plati intretinerea, in timp ce altii sa primeasca totul de-a gata? „Ziarul de Iasi” va propune spre dezbatere acest caz delicat.
La 1.500 de familii au fost radiate 36 miliarde lei
36 de miliarde de lei. Atit ati platit din buzunar ca vecinii dumneavoastra rau-platnici sa intre in aceasta iarna cu zero lei la intretinere. Nu v-a intrebat nimeni daca doriti sa faceti aceasta cheltuiala. Pur si simplu, in luna februarie a acestui an, Guvernul a decis, prin Ordonanta 5, sa acorde ajutoare de urgenta pentru cei cu datorii mari la intretinere. Conform articolului 19 din aceasta ordonanta, „familiile si persoanele pentru care s-a stabilit dreptul la venit minim garantat vor putea beneficia de acordarea unor ajutoare de urgenta, ?n vederea stingerii datoriei catre furnizorii de energie termica”. In scurt timp, s-a trecut la efectuarea anchetelor sociale care sa determine cine are dreptul la aceste ajutoare. S-a ajuns, astfel, la ametitoarea suma de 36 de miliarde de lei, bani de platit pentru stingerea datoriilor marilor restantieri la intretinere. Tot conform Ordonantei 5, „sumele necesare pentru plata ajutoarelor de urgenta se asigura de la bugetul de stat, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2003”. De aceasta masura au beneficiat, la Iasi, 1.500 familii. Adica, in medie, fiecarei familii i s-a radiat de la intretinere 24 milioane lei.
O familie numeroasa din Dacia a „scapat” de 112 milioane lei
Numai la asociatiile administrate de „Termo-Service” s-au „radiat” datorii de 10 miliarde de lei. In fiecare caz, a fost vorba de persoane care primesc si alta forma de ajutor social, si anume venitul minim garantat (VMG). In cazul „Termo-Service”, cele 10 miliarde de lei s-au sters din dreptul a 761 de familii. Adica, din dreptul fiecarei familii s-a sters o datorie medie de peste 13 milioane de lei. „S-au facut anchetele sociale prin Primarie, s-a vazut ce familii din blocurile administrate de noi are dreptul la aceste ajutoare si apoi s-au cerut banii”, a sintetizat Daniel Atanasiu, de la „Termo-Service”. Aceasta este numai media, insa. De fapt, s-au „radiat” si datorii colosale. Maximul a fost de 112 milioane de lei, la familia Avadanii, din Dacia. Ieri, la aceasta familie acasa nu era decit bunica si o multime de nepoti de virste prescolare. O batrina cu odrasle numai bune de munca, dar care trag mita de coada. O recunoaste chiar ea. „Maica, 112 milioane mi-o sters. N-am mai platit de atunci, cu ce sa platesc, ca baietii mei ia VMG-eu’ de la Primarie. Ar putea lucra, dar un’ sa munceasca?”, ne-a intrebat Lucia Avadanii. Conform celos spuse de nepoti, parintii lor nu muncesc nicaieri, dar figureaza cu totii la intretinere. Dosarul de ajutor de urgenta a fost facut pe numele batrinei.
Dupa ce statul i-a radiat 112 milioane, a mai acumulat inca 15 milioane lei
Tot de 112 milioane de lei datorie a scapat si Gheorghe Chimu, un barbat putin peste 40 de ani, care pare, la prima vedere un tip robust si care are si un fiu de aproape 20 de ani. Chimu primeste si el VMG de la Primarie, ca si sotia sa. Nu munceste nicaieri cu acte in regula. Si in cazul lui Chimu dosarul pentru ajutorul de urgenta a fost facut pe numele sotiei, Florica Chimu. „Nu vreau sa vorbesc cu dumneavoastra, sint ocupat acum, nu am timp”, a raspuns Chimu ieri la intrebarile reporterilor, dupa care le-a inschis usa in nas. Conform listelor afisate in bloc, dupa ce s-a vazut cu lista de intretinere goala, nu s-a mai omorit sa plateasca. Acum, in dreptul numelui Chimu mai figureaza o datorie de 15 milioane de lei. Vecinii lui Chimu au ramas cu gura cascata cind au auzit de ajutorul de urgenta. „Cum, dom’le, i-au sters datoria? Pai, familia Lupu, de la patru, si-a vindut apartamentul ca sa-si achite datoriile. Da’ cum s-a luat ajutorul asta, se mai da?”, a spus o pensionara din blocul lui Chimu.
Masura nu mai e valabila si iarna asta
La nivelul intregului oras, Guvernul a alocat 36 de miliarde lei pentru ajutoarele de urgenta. „Banii nu au ajuns la datornici, ci au trecut, prin intermediul Primariei, de la Guvern direct in contul RADET, in contul restantelor. Este vorba de 36 de miliarde de lei”, a confirmat Georgeta Gilca, sefa termoficarii. Practic, daca impartim ajutorul acordat de Guvern la 100.000 familii care-si platesc taxele si impozitele reiese ca fiecare a cotizat cu cite 360.000 lei pentru ca sarmanii sa figureze cu „zero” la incalzire”.
Aceasta a aratat ca Ordonanta 5 nu mai are efecte si iarna aceasta, intrucit se prevede stingerea numai a datoriilor acumulate pina la sfirsitul lunii martie 2003. Practic, orice iesean care avea o slujba prost-platita, dar si datorii la intretinere, nu a putut scapa de ele. Daca, intre timp, acest iesean dat drept exemplu a ramas si somer, nu mai are nici o sansa sa scape de aceste datorii. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii