Angajatii RATEC cer lefuri mai mari cu levierul in mina

vineri, 14 martie 2003, 00:00
3 MIN
 Angajatii RATEC cer lefuri mai mari cu levierul in mina

„Demisia! Demisia!”, au urlat ieri aproape 100 de muncitori ai RATEC. Protestul izbucnit in jurul prinzului l-a avut ca tinta pe directorul Neculai Abalasei, acuzat ca este incapabil sa asigure salariile angajatilor. Timp de sase ore, Abalasei a fost pazit de politisti ca sa nu fie linsat. „Nimeni nu poate sa va promita nimic”, le-a spus sec directorul RATEC muncitorilor, dupa peste cinci ore de proteste. „La mijloc sint alte interese, greva este organizata special inaintea concursului de director”, a adaugat Abalasei.
Abalasei, pazit in birou de politisti
Putin dupa ora doisprezece, ieri, holul care duce spe biroul directorului RATEC s-a umplut pina la refuz de angajati de la sectia a II-a. In nici zece metri patrati s-au strins aproape o suta de oameni. „Sa ne dea aia 15%, nu 700 de mii”, „Vrem banii”, „Sa vina altu’ daca asta nu e in stare”, se putea auzi in sediul regiei de transport electric. Pina la ora unu, la regie a ajuns si o duba a sectiei a II-a de Politie, din care au coborit sase politisti. „Luam numai masuri de asigurare a ordinii, nu ne putem implica in conflictul de munca”, a declarat comisarul Petru Balteanu. Pina la ora trei, prin biroul lui Abalasei s-au perindat mai multi lideri de sindicat care au incercat sa negocieze. Directorul a refuzat, insa, de fiecare data sa iasa din birou si sa dea ochii cu protestatarii. „Nu este deschis nici un conflict de munca, ce cauta muncitorii aici?”, intreba directorul. Scandalul a pornit in mijlocul sedintei de Consiliu de Administratie (CA) care a avut loc ieri la sediul RATEC. Reprezentantii sindicatelor, prezenti la sedinta, au incercat sa argumenteze o marire de salariu. Refuzul conducerii, comunicat in scurt timp muncitorilor, pe motiv ca incasarile sint la jumatate fata de acum un an, a dus la protest.
Reforma lui Abalasei, acceptata initial si de sindicat
„Eu sint la categoria a opta, cea mai mare, si am luat lichidare de un milion o suta. Ce sa fac cu banii astia?”, a spus Teodor Dascalita, aratindu-ne fluturasul de salariu. Altii au luat chiar mai putin de un milion de lei la lichidare, care a inceput sa fie platita ieri. Miza mare a sindicalistilor a fost acordarea salariilor in acelasi fel in care s-a procedat pina la sfirsitul anului trecut, adica numai conform contractului colectiv de munca. Din ianuarie, acest an, salariile la RATEC se acorda in functie de incasari. Acest lucru a fost acceptat si de cel mai influent sindicat din regie, cel condus de Vasile Sandu, printr-un protocol semnat in octombrie 2002. Conform noii modalitati de salarizare, salariul pe ultima luna a fost diminuat cu 15%, datorita unui procent mic de incasari. „Eu nu pot sa-mi permit sa dau salariile 100% si sa nu platesc la ?Electrica?, pentru ca asta ar insemna ca in trei luni sa plece toata lumea acasa”, a explicat Abalasei.
Miroase a greva
La cinci ore de la izbucnirea protestului, directorul regiei a acceptat sa discute cu angajatii. Abalasei a fost foarte scurt in explicatii. „Am un plan de redresare pe care il voi pune in aplicare daca voi cistiga concursul pentru functia de director”, a spus Abalasei. Dupa nici doua minute a intrat din nou in birou, insotit de huiduieli. De abia dupa alte zece minute, protestatarii au fost convinsi sa inceteze actiunea. Unul din negociatori a fost chiar sub-comisarul Cristi Ratoi, de la Politia Economica, venit special la RATEC pentru aceasta situatie. „Citi bani au fost, atitia s-au dat”, a spus Ratoi. In cele din urma, liderul sindical Sandu le-a propus angajatilor sa paraseasca holul pentru o sedinta de sindicat. Directorul RATEC a spus, in final, ca ii va da in judecata pe sindicalisti in cazul in care va izbucni vreo greva. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii