Asistenta de pe Salvarea care a pierdut pacientul pe drum nu va pati nimic

vineri, 02 septembrie 2005, 23:00
3 MIN
 Asistenta de pe Salvarea care a pierdut pacientul pe drum nu va pati nimic

Asistenta de pe ambulanta din care miercuri dupa-amiaza a cazut o pacienta in timpul mersului nu va fi sanctionata. In urma notei explicative pe care a dat-o conducerilor Serviciului Judetean de Ambulanta si Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi s-a concluzionat ca „a fost o situatie speciala, iar vina pentru producerea acestui incident este difuza si nu poate fi impartita cuiva”. „Am considerat acest nefericit eveniment, care s-ar fi putut transforma intr-o tragedie, ca o atentionare foarte serioasa pentru cei de la Ambulanta ca, pe viitor, nici un asistent medical sa nu mai circule pe bancheta de linga sofer daca au un pacient in spate”, a spus dr. Mihnea Hurmuzache, directorul DSP Iasi.
Politistii au refuzat sa dea ajutor
Asistenta in cauza se apara spunind ca pacienta era deosebit de violenta, sub influenta bauturilor alcoolice si cu un limbaj extrem de vulgar si ca s-a temut pentru viata ei. „Nimeni din sat nu a vrut sa se bage sa ne ajute sa o linistim si sa o bagam in ambulanta. Nu am putut sa-i fac nici macar un calmant, atit de agitata era. Nu puteam sa ma bag si sa ies batuta. Mi-a fost frica pentru viata mea. Pina la urma, sotul ei a urcat-o cu forta, ca se zbatea, il lovea si il zgiria in timp ce tipa numai obscenitati. Am facut o oprire la Postul de Politie din Popricani si am cerut ca un politist de acolo sa ne insoteasca, ca sa putem stapini pacienta. Ni s-a spus ca nu pot sa faca asta pentru ca au alta misiune. Unul dintre politisti l-a intrebat apoi pe sotul femeii daca poate sa o tina el in ambulanta si el a spus ca da. Am plecat si m-am urcat linga sofer, in timp ce barbatul isi tinea sotia in brate. M-am uitat tot timpul in spate si am vazut-o pe femeie cum a scapat din bratele sotului ei, s-a izbit apoi in usa din spatele masinii, a deschis-o si s-a aruncat. Am oprit si am dat inapoi. I-am luat imediat tensiunea si era normala, iar femeia era constienta. Am urcat-o din nou in masina, i-am pus o perfuzie si am conectat-o la aparatul de monitorizare a functiilor vitale. In urma noastra a sosit si o masina cu doi politisti din comuna, care au refuzat sa ne insoteasca. Unul dintre ei a urcat pina la urma cu noi in ambulanta, dar pe drum i s-a facut rau si a trebuit sa-i acord si lui ajutor medical. Pina la Iasi am calatorit in spate, linga pacienta”, a povestit asistenta. Nota explicativa a soferului ambulantei pare trasa la indigo cu cea a asistentei, acesta povestind acelasi lucru despre incidentul petrecut.
Cazul, anchetat si de Ordinul Asistentilor
Directorul Serviciului Judetean de Ambulanta, dr. Florin Agapi, spune ca viata echipajului medical care merge sa asiste un pacient este prioritara. „Noi nu sintem abilitati sa imobilizam sau sa aparam pe cineva de altcineva. Acest lucru revine organelor de politie. Si apoi, sporul pentru conditii periculoase de munca pentru asistentii si medicii de pe ambulanta este foarte mic si nu poate motiva pe cineva sa se implice intr-o astfel de actiune”, a declarat dr. Agapi.
In urma mediatizarii cazului, Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Rom?nia (OAMMR), filiala Iasi, a anuntat ca va ancheta cazul bolnavei care a cazut din ambulanta. „Cazul va fi cercetat de Departamentul Jurisdictie Profesionala, Etica si Deontologie Medicala. ?n calitate de reprezentant unic si legitim al profesiei de asistent medical, OAMMR Iasi va verifica toate aspectele semnalate de presa pentru a stabili daca si ?n ce masura asistenta medicala se face vinovata de cele relatate. Rezultatul final al anchetei va fi adus la cunostinta opiniei publice”, se precizeaza intr-un comunicat transmis ieri.
Cazul acestei paciente insa stirneste foarte multe intrebari fara raspuns asupra modului in care este asigurat ajutorul medical de Serviciul de Ambulanta si lasa sa se vada lipsurile si deficientele sistemului sanitar de urgenta. (Carmen MAFTEI)

Comentarii