Ca si hotelurile, scolile iesene vor primi stele de calitate

luni, 20 septembrie 2004, 23:00
3 MIN
 Ca si hotelurile, scolile iesene vor primi stele de calitate

Din 2005, expresia „o scoala de cinci stele” nu va mai fi doar o figura de stil. Asemenea hotelurilor, scolile vor primi stele de calitate, in functie de dotarile materiale, de rezultatele elevilor la examenele nationale sau de relatia parintilor cu profesorii. In functie de numarul stelelor pe care le vor primi, toate scolile si liceele vor fi ierarhizate si finantate anual de minister. Clasificarea unitatilor va fi facuta de o comisie judeteana de evaluatori, formata din inspectori, consilieri judeteni si chiar reprezentanti ai Prefecturii.
Sase indicatori de performanta
In mai putin de cinci luni, Ministerul Educatiei si Cercetarii va pune la punct o metodologie dupa care se va face evaluarea si ierarhizarea scolilor si liceelor. Evaluarea va tine cont de sase indicatori de performanta: resurse materiale, resurse financiare, resurse umane, personal didactic, management si dezvoltare institutionala si relatia cu comunitatea. Pentru fiecare indicator in parte, ministerul va stabili si standardele de evaluare pe care trebuie sa le atinga scolile. La evaluarea resurselor materiale ale unei scoli, de exemplu, comisia de evaluare va analiza daca salile de clasa dispun de minimum de dotari, de baza sportiva sau biblioteca. Relatiile dintre scoli si parintii elevilor sau dintre profesori si elevi va fi un alt aspect important in evaluarea si ierarhizarea unitatilor scolare. Astfel, se vor lua in calcul si donatiile, sponsorizarile sau investitiile pe care le fac in scoala parintii. „Scoala apartine comunitatii. De aceea, trebuie sa atragem parintii spre scoala, sa cautam impreuna cu ei solutii la problemele scolii”, a spus ministrul secretar de stat Irinel Chiran, prezent ieri la Iasi la o conferinta nationala pe tema calitatii invatamintului preuniversitar.
Absolventii vor fi monitorizati ani de zile
Tot in ideea imbunatatirii calitatii invatamintului, scolile vor continua sa-si urmareasca elevii chiar si dupa absolvire. Absolventii de gimnaziu si de liceu vor fi monitorizati de profesori si dupa terminarea scolii, cu ajutorul unui catalog special. Aici, profesorii vor completa anual noutatile despre fostii lor elevi. De exemplu, in cazul elevilor care termina gimnaziul, in catalogul absolventilor ar urma sa se scrie informatii despre liceele si specializarile la care sint admisi acestia. „Aceasta este doar o propunere. Vrem sa urmarim care este calitatea informatiilor pe care le primesc elevii, daca acestia isi continua specializarea pe care au urmat-o in liceu de pilda, si care este cursul carierei lor. Daca la un moment dat elevul se abate de la o anumita specializare, vom incerca sa aflam care a fost cauza”, a explicat ministrul secretar de stat Chiran.
La evaluarea scolilor va conta pina si modul in care managerii unitatilor stiu sa investeasca banii primiti de la minister, comisia de evaluare urmind sa tina cont de planurile manageriale ale directorilor pentru dotarea cu mijloace de invatamint pentru fiecare disciplina, de exemplu, sau de strategia pe termen mediu si lung de achizitie a materialelor didactice.
„Va deranja pe multi”
Relatiile directorilor cu subordonatii si parteneriatele scolilor cu unitati din alte tari vor conta, de asemenea, in evaluarea scolilor pe care ministerul o va introduce din 2005. „In functie de toate aceste standarde, vom acorda fiecarei scoli «stele de calitate». Nu am stabilit care este numarul maxim sau minim de stele”, a mai spus Irinel Chiran, adaugind ca „acest sistem de evaluare va fi o revolutie in invatamintul romanesc. Va deranja pe multi, dar ii va motiva in acelasi timp sa tinda spre nivelul maxim, pentru ca de asta va depinde finantarea in urmatorul an scolar”. Atunci cind va trebui sa scoata bani din vistieria statului pentru o scoala, ministerul va lua in calcul numarul de stele de calitate si cheltuielile administrative pe care le necesita fiecare elev. Acest sistem va fi aplicat din ianuarie 2005, iar Iasul va fi judet pilot. (Marinela RATA)

Comentarii