Cea mai buna bursiera a „Ziarului de Iasi" a venit „intoarsa pe dos" din America

sâmbătă, 31 august 2002, 23:00
3 MIN
 Cea mai buna bursiera a „Ziarului de Iasi" a venit „intoarsa pe dos" din America

„Alice in Tara Minunilor" nu este doar o poveste. Asa crede Georgiana Costin, fetita de nota zece de la Liceul „Mihai Eminescu". Fiind cea mai buna eleva din proiectul „Burse pentru copiii din mediul rural", initiat de Ziarul de Iasi si realizat in olaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean, Georgiana a primit cadou de la prof.dr. Dumitru Oprea, rectorul
Universitatii „Al.I.Cuza", o excursie in SUA.
Urcati in avion, Georgiana si familia rectorului Dumitru Oprea au avut ca destinatie orasul Omaha, statul Nebraska, unde au locuit la o familie de americani. Cum se spune ca nu poti sa spui ca ai vizitat America daca n-ai trecut si prin New York, Georgiana a stat si aici doua zile. „Orasul acesta e o forfota", marturiseste fata.
„Parca un vis ar fi devenit realitate"
„Prima impresie pe care am avut-o de cum am pus piciorul pe tarim american a fost ca sint in alta lume. Totul e linistit si curat acolo. Parca un vis ar fi devenit realitate", povesteste fetita. Timp de doua saptamini, aceasta a fost tratata ca o printesa de catre americanii care au gazduit-o. „Fiecare dintre prietenii mei americani sau copiii acestora aveau grija de ea, aducindu-i papusi si plimbind-o prin oras. Ba chiar a fost invitata sa urmeze liceul in America. Toti au fost impresionati de engleza cursiva pe care o vorbea", povesteste, la rindul sau, rectorul Oprea. La primul ei contact cu Occidentul, Georgiana a fost impresionata de americani. „Cu totii sint foarte calzi, iti zimbesc la tot pasul si, spre surprinderea mea, multi auzisera de Romania", spune Georgiana, care a mai povestit ca, intr-o duminica, mergind la biserica crestina din Omaha, a intilnit o despre Romania, desi era americanca. Vorbea chiar limba romana", spune Georgiana. Alaturi de familia rectorului Oprea, fetita a vizitat cele mai importante edificii ale SUA. Cel mai mult a impresionat-o Empire State Building, de unde a reusit sa cuprinda cu o privire intregul oras New York. „Am fost si la locul unde s-au prabusit «gemenii». Nu pot sa descriu sentimentul pe care l-am trait. Chiar si acum se aduna oamenii pen-tru a aduce un omagiu celor pierduti", mai povesteste Georgiana, care a mai participat in SUA si la festivitatea la care profesorul Oprea a primit titlul de Doctor Honotis Causa al Universitatii de stat din Nebraska.
Anul trecut a iesit prima data din sat
Parintii Georgianei si-au asteptat fiica emotionati acasa, la Poieni: este singura din neamul lor care a zburat spre America. Nici ca va ajunge sa invete la un liceu de elita din Iasi nu credeau ca va fi posibil. Au bani putini, desi sint oameni gospodari. „Fata mea a avut noroc", spune mama Georgianei, referindu-se la sansa pe care fiica ei a avut-o anul trecut, cind a fost selectata de ISJ sa fie unul dintre cei 40 de copii scolarizati prin proiectul „Burse pentru elevii din mediul rural". Prin bursele de 500 de dolari anual, oferite de oamenii de afaceri deveniti parteneri la proiect, Georgiana si-a facut micul bagaj in toamna trecuta si a venit la scoala la Iasi. A iesit atunci din satul ei pentru prima data, iar dupa un an, fiind cea mai buna dintre bursieri, a ajuns tocmai in America. „Am avut emotii pentru ea, pentru ca stiu ca avea de mers cu avionul", spune Elena Costin, mama Georgianei. Ce nu stiu parintii insa este ca fetita lor a tinut pe timpul calatoriei un jurnal, in care in fiecare zi isi nota impresiile, dar nu uita niciodata sa le ureze, macar imaginar, „Noapte buna". „Mi-e dor de voi", a scris Georgiana pe una din filele jurnalului. Cind a ajuns acasa, fetita a dovedit familiei ca sufletul i-a ramas tot la Poieni. „Ne-a adus la fiecare cite un cadou. Eu am primit o bluza", mai spune mama Georgianei. Fratele mai mare, Florin, admis in clasa a IX-a la Seminarul Teologic, a primit un tablou pe care Georgiana l-a cumparat de la Muzeul de Fortelor Aeriene din Omaha. „Tatalui i-am cumparat un borset, pentru ca inainte de a pleca din tara stiam ca are nevoie de unul", completeaza Georgiana.
Cu emotii si nostalgie, fetita marturiseste ca nu a crezut vreodata ca va ajunge sa cunoasa tara la care viseaza o lume intreaga. „M-a schimbat mult aceasta calatorie. Am invatat ca exista si altfel de oameni, deschisi si iubitori, care m-au stimulat sa devin cineva", adauga Georgiana. (Marinela RATA)

Comentarii