Cehul Zdenek Zemek, acuzat de subminarea economiei Romaniei

vineri, 22 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Cehul Zdenek Zemek, acuzat de subminarea economiei Romaniei

Omul de afaceri ceh Zdenek Zemek este invinuit de procurorii ieseni de "subminarea economiei nationale". El a fost "prins" cu aceasta acuzatie intr-un dosar al Parchetului Curtii de Apel in care este cercetata aducerea in pragul falimentului al SC "Tepro" SA. Cercetarile sint insa ingreunate de faptul ca cehul nu a mai venit in Romania de un an si jumatate, iar intre tara noastra si Cehia nu s-a semnat vreun protocol privind extradarea. Din acest motiv, procurorii aduna acum probe impotriva magnatului ceh si se gindesc cum sa puna mina pe el. Din datele adunate de anchetatori, Zdenek Zemek s-ar putea face vinovat de devalizarea fabricii de tevi, insa cercetarile sint departe de a fi finalizate. Ieri, procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi, Maria Pohoata, a spus ca omul de afaceri ceh este invinuit de subminarea economiei nationale. Conform Codului Penal al Romaniei, fapta de a folosi o unitate de stat ori de a impiedica activitatea normala a acesteia, daca este de natura sa submineze economia nationala, se pedepseste cu 5-20 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi. Reglementarea prevede pedeapsa cu inchisoarea pe viata daca fapta a produs pagube importante economiei nationale.
Licitatie dubioasa in 1998
Istoria "Tepro" se leaga de Zdenek Zemek si firma sa, "Zelezarny Veseli", incepind de pe 21 iulie 1998. Atunci, in urma unei licitatii dubioase, firma ceha a devenit proprieatara a 51% din actiunile fabricii de tevi. Dupa un prim moment de bucurie, la gindul ca societatea lor a fost privatizata, salariatilor le-a fost administrat, la inceputul lui 1999, dusul rece al disponibilizarilor. Pe 12 februarie 1999 a avut loc primul conflict sindical de dupa privatizare. La aflarea vestii ca 1.278 de oameni vor fi dati afara, salariatii au iesit in strada. Liderul de sindicat, Virgil Sahleanu, a atras atentia autoritatilor ca privatizarea a fost ilegala, la fel si disponibilizarile. Dupa miscari sindicale terminate uneori cu lupta corp la corp intre sindicalisti si jandarmi, in a doua jumatate a anului 1999 s-a instaurat un calm relativ.
"Tepro", scoasa de pe piata Germaniei
Linistea a durat insa numai pina la inceputul anului 2000, cind sindicalistii au inceput sa-l acuze pe Zemek de faptul ca vrea sa falimenteze "Tepro" pentru ca pietele de desfacere ale acesteia sa fie luate de firmele sale din Cehia. Tot atunci a inceput sa fie taiat un laminor si vindut la fier vechi prin societatea ZKO, la care asociat era Zdenek Zemek si fiul acestuia. "Tepro" nu avea acces decit la contracte dezavantajoase, fiind scoasa practic de piata Germaniei, unde vindea cea mai mare parte a tevilor. In plus, Virgil Sahleanu a atras atentia fostului FPS ca pentru biletele la ordin in valoare de 2 milioane de dolari nu exista nici o scrisoare de garantie bancara si ca acestea ar fi false.
Termenul-limita de realizare a investitiilor pe care Zdenek Zemek si le asumase in contractul de vinzare-cumparare se apropia, iar din suma de 4,9 milioane de dolari angajata prin contract pentru aceasta nu venise nimic in fabrica.
Un metru cub de acte
Pe acest fond tulbure a fost omorit liderul de sindicat, Virgil Sahleanu, iar concomitent cu demararea anchetei privind moartea sa s-au inceput cercetarile si in ceea ce priveste privatizarea "Tepro" si ceea ce a urmat. Dosarul instrumentat de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi cuprinde aproximativ un metru cub de acte, din care cea mai mare parte, expertiza contabila a ceea ce s-a intimplat in societate. Principalul invinuit in acest dosar, cehul Zdenek Zemek nu a mai venit in Romania de cind a fost omorit Virgil Sahleanu, iar ancheta stagneaza din acest motiv. "Trebuie sa gasim o solutie pentru a-l audia pe cehul Zemek", a spus procurorul investit cu solutionarea dosarului, Gheorghe Suhan. (R. BURLACU, A. PRODAN)

Comentarii