Cine va fi cel mai puternic om din Iasi

joi, 16 decembrie 2004, 00:00
5 MIN
 Cine va fi cel mai puternic om din Iasi

Cretu si Tompea, scenariul cu guvern PSD
Daca viitorul premier va fi tot membru al PSD, schimbarile asteptate in administratia locala vor fi relativ putine. Postul de prefect va fi disputat intre actualul sef al judetului, Spiridon Cretu, si seful de campanie al Uniunii, Doru Tompea. Indiferent cine va fi alesul, schimbarile in administratia locala vor reprezenta cel mai probabil simple cosmetizari, impuse mai mult de faptul ca unii dintre actualii sefi vor primi functii la Bucuresti, iar altii vor iesi la pensie.
Prefect DA: Vasiliu, Ticau sau Prisacaru
In cazul in care Alianta DA va forma guvernul, lucrurile se complica. Reprezentantii locali ai Aliantei si-au anuntat deja intentia de a schimba din temelii conducerea administratiei iesene, dupa modelul aplicat la inceputul anului 2001 de PSD. „In doua saptamini de la formarea guvernului ne-am instalat oamenii”, a spus sec Relu Fenechiu, liderul filialei judetene a PNL.
Au fost avansate deja citeva nume pentru posturile de prefect si subprefect. Printre favoriti se numara consilierul judetean Eugen Ticau (PNL) si consilierii locali Dan Vasiliu (PD, fost senator in mandatul 1996-2000) si Radu Prisacaru (PNL). Daca unul dintre ei va fi numit prefect, subprefectul va fi ales obligatoriu din celalalt partid membru al Aliantei. „Stiu ca voi lucra in viitoarea administratie. Unde anume insa, este prematur sa vorbim. In orice caz, la nivel local avem peste 300 de oameni care pot indeplini functii de raspundere in orice domeniu, de la sanatate si finante pina la agricultura si invatamint”, a precizat Vasiliu.
Doua nume la Finante
Numele viitorilor sefi din administratie depind esential de modul in care va fi alcatuit guvernul. Conform precizarilor liderului filialei judetene a PD, senatorul Dan Carlan, fiecare minister va apartine in totalitate, de la ministru pina la ultimul subsecretar de stat, aceluiasi partid. Dupa acelasi algoritm urmeaza sa fie impartite si functiile in administratia locala, in functie de partidul care isi va adjudeca ministerul corespunzator.
Cea mai importanta functie in administratia judeteana, dupa cea de prefect, este cea de sef al Directiei Generale a Finantelor Publice. Din aceasta pozitie se pot controla toti banii care intra in judet si toate bugetele consiliilor locale. Pentru aceasta pozitie, principalii favoriti sint consilierul local Tiberiu Brailean (PD), fost consilier judetean si fost director economic al Consiliului Judetean, si Viorica Onofrei, director executiv adjunct al DGFP, neinregimentata politic, dar sustinuta de liberali.
Patru pentru ISJ
Postul de sef al Inspectoratului Scolar Judetean este si el aprig disputat. Surse din Alianta spun ca pe lista favoritilor s-au inscris deocamdata Nelu Tudorache, fost inspector-sef adjunct, consilierul local Camelia Gavrila (PD), fost inspector-sef in perioada 1996-2000, si Julieta Grigoras, inspector de matematica in cadrul ISJ. Pe lista favoritilor se mai afla si Liviu Burlec, fost inspector-sef adjunct al ISJ, profesor de istorie la Liceul „Emil Racovita”. Unul dintre acestia ar urma sa-i ia locul actualului inspector-sef, Mihai Dumitriu (PSD), recent ales deputat.
Nici un nume la IPJ
Sefia Directiei de Sanatate Publica este un alt post vizat in primul val al schimbarii. In locul lui Stefan Georgescu este asteptat actualul sef al Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, Mihnea Hurmuzache – sef de lucrari la UMF, sau medicul Paul Botez – directorul Spitalului de Recuperare. Unul dintre perdanti ar putea sa prinda loc la conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Comisarul sef Stefan Alexa, comandantul Inspectoratului de Politie Judetean, s-ar afla si el pe lista viitorilor inlocuiti din functii. Pentru acesta nu a fost avansat inca nici un nume, asteptindu-se o decizie de la „centru”. „Politia are un alt regim, comparativ cu restul administratiei locale. Cel mai probabil, viitorul comandant al IPJ va fi desemnat de la Bucuresti, de catre Inspectoratul General de Politie”, a apreciat consilierul local Radu Prisacaru.
Alte nume, fara „portofoliu”
La Directia Generala pentru Agricultura, marele favorit este pina acum George Padure, inginer agronom si proaspat intrat in rindurile consilierilor judeteni. Reprezentantii locali ai Aliantei DA au gasit sef si pentru Inspectoratul Judetean in Constructii, in persoana Dorinei Isopescu, presedintele organizatiei judetene de femei a PNL. Pe lista rezervelor de cadre a Aliantei se mai afla afla, printre alte zeci de nume, cu sanse de a prinde un loc in administratia publica judeteana, fostul primar al Hirlaului Neculai Popovici, consilierii judeteni Nelly Pascal si Nicu Paduraru, sau proaspatul consilier local Florin Ungureanu. „Deocamdata, este prematur sa avansam nume. Avem oameni capabili pentru toate posturile, au inceput deja sa se vehiculeze diverse nume pentru posturile din administratie, dar o decizie finala se va lua dupa desemnarea Guvernului”, a incheiat Carlan.
Prefectul va avea pe mina cei mai multi bani
Miza jocului este cu atit mai importanta cu cit nimic nu se va mai putea face sau desface de la anul in judet fara ca prefectul sa-si puna semnatura in josul paginii. Acesta va imparti bugetele institutiilor descentralizate ale statului (ISJ, IPJ, Garda de Mediu, Directia de Finante etc.), avind pe mina mii de miliarde de lei. Ca functionar public, fara a mai fi afectat de rezultatele alegerilor generale, de la anul prefectul va putea conduce judetul pina iese la pensie sau pina se plictiseste de meserie. Mai mult, el isi va putea permite chiar sa blocheze initiative guvernului, daca le considera inaplicabile, dintr-un motiv bine intemeiat legal. Concret, prefectul va depasi cu mult in atributii pe seful Consiliului Judetean.
Fara a avea aceleasi pirghii in mina, fostul prefect Corneliu Rusu Banu a reusit in 2001 sa-i inlocuiasca din functii, in citeva luni, pe toti sefii din administratia locala. Teoretic, de la anul, schimbarile sint aproape imposibil de realizat. Directorii institutiilor descentralizate sint functionari publici, ei neputind fi demisi decit daca timp de doi ani de zile consecutiv au primit calificativul „nesatisfacator”, daca au fost condamnati penal sau daca institutia la care lucreaza a fost desfiintata. PSD a fentat in 2001 dispozitiile legale schimbind pur si simplu denumirea institutiilor. Astfel, Inspectoratul de Protectie a Mediului a devenit Agentia de Protectie a Mediului sau Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara a devenit Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Vechea institutie nu mai exista din punct de vedere legal, putind fi numit astfel un nou sef. „Sefii de acum au atitea bube in cap, incit vor pleca singuri. Oricum, se poate demite un om in 24 de ore”, crede insa Fenechiu. (Alex ZANOAGA)

Comentarii