Cu ce ia de pomana, Prefectura ii omeneste pe oaspetii de seama ai Iasului

joi, 04 noiembrie 2004, 00:00
3 MIN
 Cu ce ia de pomana, Prefectura ii omeneste pe oaspetii de seama ai Iasului

Cheltuielile de protocol ale celor doua institutii sint strict reglementate prin lege. CJ si Prefectura au acelasi fond anual de protocol, acesta ridicindu-se la cite 150 milioane lei fiecare. Suma urmeaza sa acopere valoarea cadourilor oferite delegatiilor care viziteaza Iasul, mesele festive, cafeaua si apa minerala baute de prefect pe parcursul unui an. Pentru a nu depasi cheltuielile programate, Prefectura cheltuieste doar 600.000 de lei pe luna pe cafea si apa minerala. De cele mai multe ori, se cumpara cafea boabe, care se macina ulterior la magazinul alimentar de peste drum. Restul banilor se tin deoparte pentru cadouri, flori si coroane. Din cind in cind, Prefectura mai „ciupeste” ciocolata sau cite o sticla de vin. „Vine de exemplu reprezentantul unei organizatii patronale, cerindu-ne sa le cedam Sala Mare pentru o intilnire. Prin lege, nu o putem inchiria, dar mai dau si ei niste ciocolata, lapte condensat sau alte produse de genul asta”, a explicat seful Serviciului de Protocol din cadrul Prefecturii, Marcel Lebada. In biroul lui Lebada, pe un raft, se afla citeva cutii de scobitori, ramase de la o astfel de intilnire.
„Aveam si noi o plosca, dar e veche si trebuie sa imprumutam alta”
La o vizita importanta, cum ar fi cea a presedintelui sau a prim-ministrului, organizarea cade in sarcina Prefecturii. La fiecare vizita, telefoanele incep sa sune, iar seful de protocol al Prefecturii sa ceara ajutor din stinga si-n dreapta. „Trebuie doi tineri, in costume nationale, cu un colac, sare si o plosca de vin. Oamenii ii luam de la Trei Sarmale, Onyx sau alt restaurant cu specific. Aveam si noi o plosca, dar e veche si trebuie sa imprumutam alta. Turnam doua sticle de vin primite de pe undeva si gata”, a spus Lebada.
Acordarea de cadouri se aproba de prefect pentru fiecare vizita in parte. De regula, singurul beneficiar al cadoului este seful delegatiei venite in vizita. In cursul acestui an, Prefectura a cumparat 4 stergare de borangic, 10 prosoape si 6 albume de arta. Achizitiile se fac intotdeauna de la magazinele din preajma Casei Patrate. Valoarea unui cadou nu poate depasi 2.250.000 lei. „Un album «Iasul – citadela europeana» costa 950.000 de lei, luat direct de la tipografie. Mai punem un stergar si un buchet de flori si gata”, a spus Lebada.
„Se primeste bine si ceramica de Horezu”
La fel de simplu isi rezolva problemele de protocol si CJ. Doar magazinul de la care se cumpara cadourile difera. „Prind foarte bine aplicele de lina cu inscriptia «Romania» sau «Iasi». Mi-au mai spus unii ca au vazut astfel de aplice prin birourile ambasadorilor. Se primeste bine si ceramica de Horezu. La inceput, dadeam farfuriile puse simplu intr-o punga. Apoi, le-am recomandat celor de la magazin sa le faca un ambalaj de carton, mai adecvat”, a precizat Ilie Cojocaru, seful serviciului „Administrativ” din cadrul CJ.
Cea mai buna impresie delegatilor straine o fac florile oferite de CJ. De cele mai multe ori, acestea se cumpara de la cea mai apropiata florarie, cerindu-se insa ca buchetele sa fie facute cu atentie. „Odata, trebuia sa vina ambasadoarea Japoniei. Am vorbit cu fetele de la florarie si au facut un buchet de toata frumusetea, cu o pinza fina, aurie, parca era tesuta cu aur. A facut o impresie nemaipomenita”, a incheiat Cojocaru. (A.Z.)

Comentarii