Din Iasi au fost furate cu pixul, cu vagonul sau cu sacosa peste 600 miliarde lei

joi, 29 august 2002, 23:00
4 MIN
 Din Iasi au fost furate cu pixul, cu vagonul sau cu sacosa peste 600 miliarde lei

Pe mesele procurorilor se afla in lucru zeci de anchete cu prejudicii de sute de miliarde de lei. Daca ar fi sa punem cap la cap toate prejudicii estimate acum, numai in dosarele groase, reiese ca pagubitii revendica 600 miliarde lei. Suma reprezinta mai mult de o treime din bugetul orasului Iasi pe acest an. Pur teoretic, daca acesti bani s-ar afla la dispozitia primarului Constantin Simirad, chiar si cele mai fanteziste proiecte ar prinde viata in citiva ani. De exemplu, cu cele 600 miliarde de lei, adica aproximativ 18,5 milioane de euro, s-ar face trei cupole de sticla in genul celei care se construieste acum in fata Halei Centrale. Sau s-ar putea construi mai bine de jumatate din impozanta pasarela suspendata proiectata sa lege Centrul Civic de Tatarasi. Comparatia este doar teoretica pentru ca daca cele 600 de miliarde vor fi recuperate vreodata, ele nu vor ajunge in mina municipalitatii, ci in buzunarele celor pagubiti.
Cu prejudiciul de la "Tepro" s-ar face jumatate din pasarela Centru – Tatarasi
Cel mai "greu" dosar este inregistrat la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi si s-a retinut un prejudiciu de peste 500 miliarde lei. Este vorba despre dosarul devalizarii fabricii iesene "Tepro". Acest prejudiciu a fost cauzat prin vinzarea la fier vechi a utilajelor fabricii de tevi. Cap de lista in cercul suspectilor este Zdenek Zemek, patronul firmei cehe "Zelezarny Veseli", fostul actionar majoritar de la "Tepro", urmat de Theodor Gavula, reprezentantul lui Zemek la fabrica de tevi, si Franmtisek Priplata, cel care a semnat contractul de vinzare-cumparare intre fostul FPS si "Zelezarny Veseli", toti cetateni cehi. Al patrulea pe lista este Andreiu Catoiu, fost director al societatii incepind din 1995 si pina in ianuarie 2000. In atentia anchetatorilor mai este fostul director al sectiei "Privatizare" din FPS si consilierul acestuia, Sergiu Serbotei respectiv Ruxandra Jianu. Procurorii spun ca infractiunile pentru care sint cercetati cei sase sint foarte grave, plecind de la subminarea economiei nationale, abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, fals, uz de fals, asociere in vederea savirsirii de infractiuni si pina la folosirea cu rea credinta a fondurilor societatii. Principalul pion al afacerii, Zdenek Zemek, nu a fost inca audiat, desi magistratii au trimis mai multe citatii in Cehia, iar din acest motiv cercetarile au ajuns intr-un punct mort.
In sertarele Primariei zace de mai bine de patru ani proiectul de constructie a
pasarelei Centru – Tatarasi. Realizarea acesteia ar costa circa 30 milioane de euro, iar cu banii furati de la "Tepro" s-ar putea construi mai mult de jumatate din aceasta pasarela. Planul presupune construirea, pe linga podul propriu-zis, a unui sistem de sosele suspendate care sa faca legatura intre bulevardele Anastasie Panu, Independentei, Tudor Vladimirescu si pasarela. Conform proiectului, podul ar incepe la baza World Trade Center si s-ar termina pe strada Pictorului, in dreptul dispeceratului RATC din Tatarasi.
De la "Cerealcom" lipsesc 20 miliarde lei
Un alt dosar, tot de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi, cu un prejudiciu de peste 20 miliarde lei, este tras pe linie moarta. Este vorba despre dosarul "Cerealcom". Fosta directoare a firmei, Zinica Coman, este cercetata pentru "subminarea economiei nationale", iar prejudiciul calculat de anchetatori a fost adus statului roman prin incheierea unor contracte extrem de paguboase cu diversi intermediari din tara. Conform datelor adunate de politisti si procurori, in perioada decembrie 1999 – februarie 2000, mai multi afaceristi au luat griu de la "Cerealcom" Iasi in numele mai multor firme. Anchetatorii au mai observat ca in contractele incheiate intre furnizor si beneficiari nu erau trecute date extrem de importante, cum ar fi modalitatea de plata sau chiar data efectuarii platii. Cu cele 20 de miliarde (la nivelul anului 2000) s-ar fi realizat o buna parte din cupola de sticla de la Hala Centrala. Primaria a inceput constructia unei cupole imense din sticla, inalta de circa 15 metri, sub care va functiona o piata agroalimentara. In subteran, alaturi de piata, vor fi amenajate spatii comerciale, iar deasupra, pe esplanada, o parcare cu 200 de locuri. In 2003, cind constructia trebuie finalizata, valoarea va depasi 150 miliarde lei, tinind cont de inflatie.
Cu banii din "dosarul zaharului" s-ar fi amenajat parcul de la Breazu
Aflat pe ultima suta de metri, "dosarul zaharului" inregistreaza un prejudiciu de 13 miliarde de lei, adus mai multor banci iesene. Procurorii ieseni spun ca pina la sfirsitul lunii vor finaliza cercetarile, insa prejudiciul nu a fost recuperat. Principalul acuzat din acest dosar, Vasile Iftode, este acuzat, alaturi de alti parteneri de afaceri si functionari bancari, de bancruta frauduloasa, asociere in vederea comiterii de infractiuni, coruptie, inselaciune, fals si uz de fals. Daca ar fi ajuns la dispozitia municipalitatii, cele 13 miliarde ar fi fost suficiente pentru prima etapa in amenajarea unui parc ecologic in padurea de la Breazu. Cu 5 miliarde de lei s-ar putea imprejmui locul si s-ar amenaja aleile, aceasta fiind primul pas in realizare a obiectivului.
In topul celor mai "scumpe" dosare urmeaza anchete care vizeaza comiterea unor evaziuni fiscale, furturi, delapidari sau distrugeri, insa sumele nu sint mai mari de zece miliarde de lei. Totusi, adunate, acestea fac aproape 70 miliarde lei, bani care, la un moment dat, au trecut, prin comiterea unor infractiuni, dintr-un buzunar in altul. Acum, anchetatorii incearca sa descilceasca itele afacerilor care au adus insumat un prejudiciu de 600 miliarde lei firmelor, statului sau persoanelor particulare. (Radu BURLACU)

Comentarii